Atelier Eclair van Carrefour

draait op volle toeren in de feestenperiode: een blik achter de schermen

 

Met meer dan 17.000 m2 aan productieruimte vormt Atelier Eclair, het banketbakkersatelier van Carrefour in Ternat, de drijvende kracht achter een divers aanbod aan patisserie. Een team van 144 collega’s maakt er, deels geautomatiseerd en deels handmatig, tal van lekkernijen klaar voor in de Carrefour-winkelrekken. Van klassieke gebakjes en eclairs over dagverse bestellingen en feestelijke favorieten tot innovatieve recepten. Met de feestdagen in aantocht gaf Atelier Eclair een unieke blik achter de schermen. Spoiler: het gonsde er van de bedrijvigheid.

45 km aan kerststronken in de maak

Atelier Eclair maakt een breed assortiment aan patisserie en desserten. Vooral voor Belgische Carrefour-winkels, maar ook voor Carrefour in Frankrijk, Spanje en Roemenië. Het atelier telt vier afdelingen: ​

De geautomatiseerde taartlijn – de naam verklapt het al – geeft de klok rond taarten vorm in tal van maten en met verschillende vullingen.

De eclairlijn is er speciaal voor een van de populairste zoetigheden in België: goed voor maar liefst 7 miljoen eclairs per jaar.

In de bake-off zijn elke nacht en ochtend tientallen collega’s in de weer met de afwerking van dagverse gebakjes en desserten, besteld door Carrefour-winkels over het hele land.

Met de feestenperiode om de hoek staat ook de evenementenlijn niet stil. Die zet Atelier Eclair in voor lekkernijen voor speciale gelegenheden zoals Valentijn, Pasen en natuurlijk Kerst.

“Momenteel is het op de evenementenlijn alle hens aan dek voor een klassieker op de Belgische feesttafel”, vertelt Sam Stuyckens, general manager van Atelier Eclair. “We maken hier tussen de 5.000 en 6.000 kerststronken per dag. Leg je die over de hele periode naast elkaar, dan komt dat neer op 45 km aan kerststronken. In vogelvlucht is dat zowat de afstand tussen ons atelier in Ternat en Antwerpen, of heen en terug naar Waterloo.”

Nieuwe recepten en porties

Dat Atelier Eclair sterk op patisserieklassiekers focust, hoeft niet te verbazen. “In ons land zijn traditionele lekkernijen zoals eclairs, merveilleux-gebakjes en aardbeientaart nu eenmaal bijzonder populair”, vertelt Pierre Canivet, National Bakery Manager bij Carrefour België. “Tegelijk innoveren we voortdurend, bijvoorbeeld door uit te pakken met nieuwe of onverwachte combinaties.”

“Dit jaar vind je onder meer nieuwe soorten kerststronken in het feestenaanbod van Carrefour”, gaat Pierre verder. “Zo liet Atelier Eclair zich inspireren door enkele desserts – nougatine, frambozenmeringue en trianontaart – en transformeerde die in kerststronk. We merken dat met name Franstalig België openstaat voor zulke nieuwigheden, terwijl Vlaanderen doorgaans iets traditioneler is met zijn gebak.”

Naast de patisserie zit er ook vernieuwing in de porties bij Carrefour. Zo vervaardigt Atelier Eclair nu onder meer kerststronken voor een of twee personen. Ideaal voor kleinere gezinnen of voor wie de feestdagen in intieme kring doorbrengt.

“Belgische consumenten maken almaar bewustere keuzes: ze kopen minder patisserie tussendoor, maar des te meer voor speciale gelegenheden zoals familiefeesten of bepaalde feestdagen. Om die ‘genietmomenten’ onvergetelijk te maken, draait alles om kwaliteit en smaak. Carrefour speelt in op die trend met diverse assortimenten en porties.” Pierre Canivet, National Bakery Manager, Carrefour België

Ruimte voor uitbreiding

Met de feestdagen in zicht draait Atelier Eclair op volle kracht. Om de piekperiodes op te vangen, schakelt Atelier Eclair nu al extra personeel in om het vaste team te ondersteunen. Ook staan er extra investeringen op het programma. Zo komt er op de productielijn een nieuwe ‘Watercut’-machine.

“Die maakt gebruik van water onder hoge druk om het snijden van onze patisserie volledig te automatiseren en maakt uiterst precieze vormen mogelijk. Van cirkels en vierkanten over hartjes en kerstboompjes tot porties voor 2, 4 of 6 personen”, legt Sam Stuyckens uit. “Dankzij deze investering kunnen we onze productiecapaciteit tot wel 6 keer verhogen. En het betekent een enorme boost voor onze productiviteit, efficiëntie en precisie!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *