Auberge des Crètes & Hotel Les Cretias – familiale traditie – Falmignoul

Citadelstad Dinant wordt omgord door een aantal kleine dorpjes waar de landelijke rust overheerst. Ingekapseld in dit ruraal gebeuren, vinden we her en der oude herbergen die tegelijk een typisch restaurant en overnachtingsmogelijkheden aanbieden.

Op zoek naar een rustig en tegelijk pretentieloos verwenplekje kan je in Falmignoul terecht in Hotel de Crètes, aangevuld door een traditionele auberge. Alain Stiers en zijn echtgenote Patricia hebben hier drie oude boerenhuisjes samengevoegd en getransformeerd tot een traditionele herberg, een locatie waar je rustig kan verpozen en tegelijk van een klassieke Franse keuken kan genieten. De heuvelkam waarop de auberge is ingeplant biedt uitzicht op de vallei en is tevens de rust- en startplaats van enkele wandelingen waarbij je volop de prachtige natuur kan ontdekken.

Het hotel biedt 11 kamers elk met individuele badkamer, privéverwarming, toilet, tv, telefoon. Zij geven uitzicht op het pittoreske landschap; de tuin of het park. De infrastructuur is niet altijd hypermodern gezien de structuur van de oude woningen, meer dan 150 jaar oud, een aantal ingrepen niet toelaat. Een gezellig salon met open haard biedt wel enkele intieme hoekjes waar je met een groep of familie terechtkan.

Alain, elektricien van opleiding, herschoolde zich en besliste in 1985 de familietraditie voort te zetten en inde voetsporen te treden van zijn overgrootmoeder, grootmoeder en moeder die op dezelfde plaats kookten. Deze autodidact is ondertussen uitgegroeid tot een gewaardeerde kok, met klassiek geïnspireerde, smakelijke en royale bereidingen die hij een moderne presentatie meegeeft. Zijn menu’s genieten van de nodige faam, o.m. als lid van de Chaîne des Rotisseurs en bieden een gunstige verhouding prijs-kwaliteit.aub-cretes-100454

Het restaurant met een capaciteit van 35 plaatsen, biedt een leuke selectie creaties uit de typische Franse gastronomie bereidt met geselecteerde streekproducten aangevuld met dagverse marktproducten. Alain zorgt voor een zorgvuldige keuze van leveranciers, zodat hij zijn gasten optimaal kan verwennen. Alain biedt zijn gasten elke dag behoudens op zon- en feestdagen een lunch aan bestaande uit voorgerecht en hoofdgerecht met koffie. ’s Avonds hebben ze naast de à la carte suggesties, keuze uit twee menu’s: menu plaisir een 3-gangenmenu en een 5-gangen degustatiemenu.

Wij genoten bij onze proeverij van het degustatiemenu. Na de proevertjes bij het aperitief serveerde Alain een licht aangebakken eendelever met garnituur van rabarberchutney. Volgde leuk krokante, feilloos geschilde Mechelse asperges, getooid met langoustine, badend in een fijne mousseline. De baarsfilet met stevige emulsie van gerookt spek en fijne groentjes was mooi zilt en erg vers, volgens Alain de dag zelf aangevoerd uit Bretagne. Het hoofdgerecht werd een kwartel gevuld met kalfszwezerikken, aardappel, ruim assortiment groenten met o.m. spinazie, bonen, wortel, champignons, met een erg traditionele en zwaar romige vleessaus. Als afsluiter een trilogie van desserts. Een menu dat leuk werd ondersteund door een stevige wijnselectie zodat het geheel uitgroeide tot een culinair festijn met traditionele oude Franse gastronomische inslag. Mooi, karaktervol en stevig, een aanbod dat ons decennia terug in de tijd katapulteerde.

Auberges des Crètes – rue des Crétias 44 – 5500 Falmignoul (Dinant)

Tel 082-74 41 11 – www.aubergedescretes.be

Maandag en dinsdag gesloten

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  stevige maaltijd

Traditioneel menu uit de 90-er jaren

Franse keuken met romige sauzen

leuk aangepast assortiment wijnen

Michelin:       BIB-gourmand

zoete dromen

beste streekproducten

gerechten vol geur en smaak

GaultMillau:  13/20

restaurant in fermette stijl

prettig tafelen in gezellige sfeer

klassieke kwaliteitsvolle wijnen

Delta:             2 mutsen

uitgebreid tafelen

mooi terras

kwaliteitsvol adres

 

.