Dit domein ligt in het hart van de Dentelles de Montmirail, midden in de Provence. De eigenaars houden van hun streek, hun land en vooral van hun wijnstokken. Hun werk past bij het respect van deze plek. Ze produceren volle, zonovergoten wijnen die bij velen in de smaak vallen.
Wijn spreekt tot het hart en is een verrassing voor de smaakpapillen. Het is een taal, die we moeten leren ontcijferen. Wijn reactiveert ons zintuiglijk geheugen. Met deze gedachte in het achterhoofd wil Domaine des Garances het wijndrinken ombouwen tot een herontdekking van een plaats, een geschiedenis, kleuren, momenten… Wijn is een ontmoeting met degene die hem gemaakt heeft, degene die hem drinkt, kortom een gedeelde vreugde en passie…
De 18 hectaren van het landgoed, die vandaag zijn omgevormd tot biologische landbouw, bestaan uit talrijke percelen, verspreid over verschillende gemeenten. Deze talrijke terroirs waarop ze hun wijnen produceren, stellen hen in staat wijnen samen te stellen die met elk moment kunnen worden geassocieerd.
De terrasvormige wijngaarden van Suzette en Lafare bieden smakelijke en vlezige Beaumes de Venise; de wijngaarden rond het Château du Barroux geven de Ventoux de typischheid van ronde en fruitige wijnen; het hele palet van de terroirs wordt door deze wijnen gesublimeerd…
Aan de chai van het Domaine krijgt men een prachtig zicht op de omgeving, een prachtige circus dat bestaat uit meerdere terrassen van de wijngaard van de appellation Beaumes de Venise, geplant op een uniek terroir in de zuidelijke Rhônevallei. De wijngaarden zijn ideaal gelegen op de beste terroirs van de appellation: Lafare en Suzette, ze sieren de heuvels en profiteren van maximale zonneschijn. De wijngaard is 10 hectare groot en is ongeveer 50 jaar oud. Het merendeel van de druiven bestaat uit Grenache en Syrah.
Het domein kreeg het biologische label in 2013, de grond wordt dan ook bewerkt om de wortels zo diep mogelijk te laten groeien, terwijl de fytosanitaire behandelingen in de wijngaard tot het strikt noodzakelijke worden beperkt.
De druiven voor alle wijnen worden met de hand geplukt voor een betere selectie, deze oogst in combinatie met lage opbrengsten, ongeveer 35 hl/ha, stelt hen in staat om voortdurend te streven naar kwaliteitsverbetering.
Op de proeftafel:
Beaumes de Venise ‘Pierre’ 2020
De trilogie van carignan, garnache en syrah geeft deze cuvée ‘Pierre’ een sterk karakter en originaliteit. Een intense kleur onderscheidt deze wijn, die 12 maanden in vaten heeft gerijpt. De smaken van gekonfijt zwart fruit en peper bieden een warme afdronk, versterkt door zijdeachtige tannines.
Assemblage 50% carignan, 25% syrah en 25% grenache. Ee, rendement van 35 hl/ha zorgt voor een jaarproductie van ruim 1800 flessen.
De oogstdatum wordt bepaald door de bessen te proeven. Op de optimale rijpingsdatum wordt de oogst handmatig gesorteerd op het perceel en vervolgens in de kelder. Voor de vinificatie wordt de oogst volledig ontsteeld en vervolgens geplet alvorens in vaten te worden gedaan. Het afvullen vindt plaats in betonnen vaten. De temperatuurregeling in de kuipen maakt het mogelijk om tijdens de gisting gematigde temperaturen te handhaven. Tijdens de fermentatie wordt een voorzichtige extractie uitgevoerd door dagelijks overpompen en delestages. De maceratie neemt gemiddeld een 25-tal dagen in beslag.
De Carignan rijpt apart en dit minimaal 12 maanden. Na botteling blijft de wijn nog minstens een jaar in de kelder voor verdere rijping op fles alvorens te worden gecommercialiseerd.
Beaumes de Venise – ‘Les Faysses’ – 2020
Voor liefhebbers van volle wijnen geeft deze cuvée, een assemblage van Syrah en Grenache, gerijpt op eikenhout, heel veel diepte en karakter. Het terroir wordt gevormd door geselecteerde percelen op de beste hellingen van het domein. Door de rijping van 12 maand op eik zorgt de Syrah voor een aangenaam boeket van zonovergoten fruit, subtiel gemengd met kruiden en garrigue, maar ook voor stevige en mooi ronde tannines.
Assemblages 75 % Syrah en 25% Grenache. Het rendement blijft beperkt tot 35 hl/ha waardoor een jaarproductie van 3500 flessen wordt genoteerd.
De oogstdatum wordt bepaald door de ontsluiting van de bessen. Op de optimale rijpingsdatum worden de met de hand geplukte druiven reeds per perceel gesorteerd en vervolgens naar de kelder gebracht. Voor de vinificatie wordt de oogst volledig ontsteeld en vervolgens geplet alvorens in vaten te worden gedaan. Het bottelproces vindt plaats in betonnen vaten; de thermoregulatie van de vaten maakt het mogelijk om gedurende de hele fermentatie een gematigde temperatuur te handhaven. Tijdens de fermentatie vindt een zachte extractie plaats door dagelijks overpompen en delestage. De maceratie duurt gemiddeld 25 dagen.
Na de soutirage krijgt de Syrah een intoneringsperiode van 12 maanden om de smaak volledig te ontwikkelen . Eens gebotteld blijven de wijnen nog minstens een jaar verder rijpen in de kelder vooraleer ze op de markt worden gebracht.
Beaumes de Venise “La Blache” – 2020
Deze wijngaard, aangeplant op de hellingen tegenover de Dentelles de Montiral, ligt op grijze Jurassische bodems, die voornamelijk uit zwarte mergel bestaan. De bovenlaag bestaat uit slib, klei en zand. Deze hellingen, beschermd tegen de mistral door de “Dentelles de Montmiral”, maken een optimale blootstelling aan de zon mogelijk en zorgen voor een homogene rijping.
Het evenwicht tussen Grenache en Syrah levert een wijn op met de aroma’s van een mand rode vruchten met een vleugje violet… Zijn frisheid in de mond en zijn minerale tonen geven hem elegantie, terwijl zijn tannische structuur de liefhebbers van volle wijnen zal verleiden.
Druivensoorten: 50% Grenache, 50% Syrah. Het rendement van de wijngaard beloopt 35 hl/ha. Jaarlijks worden zowat 5000 flessen geproduceerd. De precieze oogstdatum wordt bepaald door het proeven van de bessen die bij ideale maturatie, manueel worden geoogst vooraleer ze naar de kelder worden gebracht. .
De druiven worden volledig ontsteeld en gekneusd voordat ze in vaten worden gedaan; de vinificatie vindt plaats in betonnen tanks. De kuipen worden op temperatuur gehouden om tijdens het gistingsproces een gematigde temperatuur te handhaven. Tijdens de gisting vindt een zachte extractie plaats door dagelijks overpompen en delestage. De maceratie duurt gemiddeld 20 dagen.
Na de winter in de kelder te hebben doorgebracht, blijft de wijn 1 jaar rijpen in kuipen en vervolgens na botteling nog 12 maanden in de fles.
Beaumes de Venise : 1. Wijnregio 27 okt – BdV 2 : Domaine de la Pigeade – 30 okt – BdV 3: Domaine de Pieblanc 1 nov – BdV 4: Domaine de Durban 4 nov – BdV 5 Domaine Demoiselle Suzette 6 nov – BdV 6 Rhonéa 8 nov – BdV 7: Domaine des Garances 11 nov – BdV 8: Domaine des Bernardins 13 nov – BdV 9 : Xavier Vins 15 nov – BdV 10(slot) : Gastronomische pairing 18 november