Belgische wijn is booming business

Wijn maken in België kan. Dat weten ook Jan Van Lancker en wijnexperts Pieter Raeymaekers en Johan Stoffels die samen investeren in een nieuw Belgisch wijndomein “Valke Vleug”. Valke Vleug had deze zomer haar eerste oogst.

Het drietal innoveert in de Belgische wijnsector tevens met de lancering van Vinetiq, een wijnboutique exclusief gericht op cool climate wijnen dat zowel offline als online inzet op beleving.

Wijnavontuur in Klein-Brabant

Valke Vleug is een nieuw Belgisch wijndomein te Liezele bij Puurs. Op een grond gekend voor asperges staan nu 15.000 wijnstokken Auxerrois en Pinot Noir bestemd voor voornamelijk witte en mousserende wijnen. Deze zomer had het nieuwe wijndomein Valke Vleug haar eerste oogst. Wijn maken in België kan. Al 30 jaar tonen pioneers dat expertise en doorzettingsvermogen ook in België erg kwalitatieve wijn kan opleveren. De klant smaakt de eigen Belgische wijnen steeds meer. Wereldwijd gooien wijnmakers hoge ogen met wijnen gemaakt in in een koeler klimaat onder meer uitdagende omstandigheden.

Cool climate: nieuwe wijnstijl culinair in trek

Cool climate wijnen komen uit streken waar het klimaat wat koeler is omdat ze hoger of verder van de evenaar gelegen zijn. De unieke paradox is dat hoe lastiger de druif het heeft, hoe mooier de wijn wordt. Een overtreffende trap van vakmanschap en lef van de wijnmaker om voor deze cool climate regio’s te kiezen is vereist. Cool climate wijnen zijn bijzonder trendy bij chefs en sommeliers omdat hun verfijnd karakter en veelal lager alcoholgehalte zicht prima leent tot food pairing.

Vinetiq innoveert in Belgische wijnsector

Vinetiq is de eerste Belgische wijnboutique die zich volledig toelegt op cool climate wijnen. Het is tevens een project van ondernemers Pieter, Johan en Jan. “Het helpt wijnmakers in pakweg Oregon te overtuigen hun wijn toe te vertrouwen aan Vinetiq als je ze vertelt dat we zelf ook wijn maken. Cool climate wijnmakers zijn vakidioten die hun baby’s niet zomaar aan de eerste de beste willen verkopen”, aldus medeoprichter en CEO Pieter Raeymaekers.

Vinetiq heeft een gamma cool climate wijnen van over de hele wereld: van Engeland over Loire, Bourgogne en Champagne naar Duitsland, Oostenrijk, Noord-Italië en Sicilië, Chili, Australië, Nieuw-Zeeland, de VS tot Canada … De zopas gelanceerde online wijnboutique heeft momenteel 25 wijndomeinen en een 150-tal wijnen in haar portfolio. Dit aantal breidt de komende weken en maanden verder uit.

Cool concept, warme aanpak

Vinetiq bouwt op de grond van Valke Vleug een wijnhoeve getekend door Vincent Van Duysen. De gebouwen zullen naast de wijnactiviteiten een kader bieden voor diverse events waarbij wijn en gastronomie centraal staan. “Ik hou van schoonheid en plezier. Stijlvol van wijn genieten gekoppeld aan fijne gastronomie, maar ook muziek, kunst en zelfs sport. Dit is een uniek onderdeel van wat we met Vinetiq in de markt willen zetten”, legt medeoprichter Jan Van Lancker uit.

Beleving staat centraal bij Vinetiq. Vinetiq innoveert ook hier door de beleving van het eigen wijndomein en diverse events door te trekken naar een mooi uitgebouwde webwinkel. De online wijnboutique zet in op persoonlijke service en hulp bij het maken van keuzes. Daarbij is er extra aandacht voor food pairing. Vinetiq.eu biedt bovendien vele technische en verhalende info achter elke fles en wijndomein. Het neemt je helemaal mee in de wereld van cool climate wijnen.

“Ons assortiment cool climate wijnen betovert door schakering, raffinement en finesse en staat mijlenver af van de commerciële aanpak die de wijnsector overheerst. Vinetiq gaat consequent voor beleving waarin we onze klanten écht omarmen en een gastvrij forum bieden om authentieke, cool climate wijnen te ontdekken”, vult medeoprichter Johan Stoffels aan.

Vinetiq laat op 9, 10 en 11 november voor de eerste keer haar wijnen proeven aan het grote publiek. Meer info via vinetiq.eu.

Vinetiq is een wijnboutique gespecialiseerd in cool climate wijnen, wijnen gemaakt op grotere hoogte of in koelere gebieden. Vinetiq zet in op premium kwaliteit en online service via de webshop en ontwikkelt anderzijds een sterke offline aanwezigheid in culinaire experience en entertainment op locaties en tegen eind 2019 in het eigen wijndomein Valke Vleug in Puurs. Het assortiment van Vinetiq biedt vandaag 150 wijnen van 30 veelal kleine en exclusieve wijndomeinen uit de hele wereld. Vinetiq staat onder de dagelijkse leiding van Pieter Raeymaekers (WSET 4), met Jan Van Lancker en Johan Stoffels als mede-vennoten.

Valke Vleug is een Belgisch wijndomein gelegen in Liezele, Klein-Brabant. Het areaal van 4 hectaren is sinds 2016 in ontwikkeling als wijngaard voor voornamelijk witte en mousserende wijnen. De eerste oogst was in augustus 2018. Valke Vleug volgt een filosofie van geïntegreerde en natuurlijke aanpak. Het beheer van Valke Vleug is in handen van Vinetiq en wijnmaker Pieter Raeymaekers. De wijnen van Valke Vleug zullen vanaf 2019 exclusief via Vinetiq worden aangeboden.