BioVLAM 2022

De genomineerden van de BioVLAM 2022 zijn bekend : Bio-Planet, Brouwerij 3 Fonteinen, De Zuivelarij, Rawijs en Vitaetom. In september wordt één laureaat geselecteerd en gelauwerd op 23 september, de EU Organic Day. De BioVLAM is een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM en bekroont innovatie en duurzaamheid.

Vanaf maart konden alle Vlaamse biogecertificeerde bedrijven zich inschrijven voor de tweede editie van de BioVLAM. Daarmee gaan de Vlaamse biosector en VLAM op zoek naar gepassioneerde bio-ondernemers die uitblinken op gebied van innovatie en duurzaamheid. Dat kan zowel op technisch gebied zijn als op gebied van vermarkting of bijvoorbeeld personeelsbeleid.

Twaalf bedrijven meldden zich aan met een dossier, alle knappe en inspirerende voorbeelden voor collega bio-ondernemers. De bedrijven toonden zich innovatief én met een passie voor duurzaam ondernemen in de biosector. De jury had bijgevolg geen makkelijke taak om hieruit vijf genomineerden te kiezen.

Volgende bedrijven werden geselecteerd: Bio-Planet, Brouwerij 3 Fonteinen, De Zuivelarij, Rawijs en Vitaetom. De jury brengt deze zomer een bezoek aan de vijf genomineerden. In september wordt één laureaat aangeduid, die de BioVLAM 2022 overhandigd krijgt op 23 september, de EU Organic Day. De laureaat van de BioVLAM wordt beschouwd als een gepassioneerd en toonaangevend bio-ondernemer met een vernieuwende en stuwende kijk op product(ie) of proces van de biosector.

Een korte beschrijving van de genomineerde bedrijven:

Bio-Planet – project Belgische biologische baktarwe : Met de ondersteuning van Colruyt Group heeft Bio-Planet in het voorjaar van 2021 met vier bio-akkerbouwers, bloemmolen Molens van Oudenaarde en bakkerij l’Atelier du Pain een keten opgezet voor Belgische biologische baktarwe. De partners engageren zich om kwalitatieve biologische baktarwe te telen, die verwerkt kan worden tot biobrood. In 2022 werd de samenwerking uitgebreid naar tien partners (zes biotelers, bloemmolen, twee biobakkerijen en Bio-Planet).

Brouwerij 3 Fonteinen – granennetwerk: 100% lokale en biologische granen voor de brouwerij : De aanpak van Brouwerij 3 Fonteinen heeft als ultieme doel om een hernieuwd, lokaal en circulair model te introduceren voor het Pajottenland en omstreken en om de landbouw(er) weer veerkrachtig te maken in de sneller evoluerende economische en klimaatrealiteit.

De Zuivelarij – weibrood / valorisatie melkwei: Bij De Zuivelarij gaan ze altijd op zoek naar eigen culinaire oplossingen om hun smaakvolle kaaswei te valoriseren. In samenwerking met sociale bakkerij Compaan brengen zij binnenkort een weibrood op de markt dat zal verdeeld worden in enkele winkels van Bio-Planet.

Rawijs – totaalconcept: coöperatieve vennootschap : Het verhaal van Rawijs is er eentje van sociale innovatie, kennisinnovatie en – zoals ze het zelf noemen – do-it-yourselfinnovatie. Deze coöperatieve vennootschap werd opgericht vanuit burgers – deelnemers en zij hebben CSA mee op de kaart gezet in Vlaanderen.

Vitaetom – totaalconcept: innovatieve (serre)teelt biologische groenten en fruit : Vitaetom teelt een grote diversiteit aan producten, steeds met het grootste respect voor bodem en natuur. Hun splinternieuwe serre van 9500m² werd voorzien van de modernste zaken op gebied van telen én op gebied van energiebesparing.