Bistro du O – Vaison-la-Romaine

Voor de naamgeving van hun bistro kozen Gaëlle en Philippe voor een duidelijke verwijzing naar zijn ligging. ‘O’ staat gewoonweg voor hoog wat duidt op een ligging in de oude bovenstad. Op het terras heeft men een onbelemmerd zicht op de prachtige vallei die het riviertje Ouvèze in de loop der eeuwen in de rotsachtige boden heeft uitgehouwen.

Het interieur weerspiegelt de rijkdom uit de middeleeuwen die zelfs de dieren te beurt viel. De bistro werd immers ondergebracht in de voormalige stallingen van het kasteel. Enkele leuke en zorgvuldige gekozen decoraties transformeren het restaurant samen met de attent aangeklede tafeltjes en makkelijk zittende stoelen tot een decor waarin men zich onmiddellijk thuisvoelt. Een gezellige provençaalse sfeer die door een attent maar discreet optreden van gastvrouw Gaëlle tot een aangename finishing touch uitgroeit.

Aan het fornuis vinden we een creatieve en getalenteerde chef. Philippe Zemour besliste in 2012 om na 20 jaat activiteit in tal van sterrenzaken en restaurant van o.m. Relais et Châteaux, een wending aan zijn carrière te geven en specialiseerde zich in de regionale keuken waarbij dagverse seizoenproducten de rode draad vormen van zijn menu’s en dagsuggesties.

Ondanks de carrièreswitch houdt Philippe goede herinneringen over aan zijn vorig leven met o.m. een Michelinster in restaurant Trianon van het Mirador Kempinskihotel in Zwitserland. Ook zijn passages in Jardin des Sens, 2 Michelinsterren in Montpellier, het Bora Bora Nui resort zijn waardevol. Het meeste indruk maakte evenwel chef Serge Cheret Prieuré in Villeneuve les Avignon waar hij in 1993 zijn carrière opstartte.

In Bistro du O serveert Philippe een moderne hedendaagse keuken met regionale producten, een facet en enorme degustatieve rijkdom dat aldus de chef in de grote huizen al te vaak over het hoofd wordt gezien. In de decoratieve schilderachtige presentaties gaan al te vaak de diepe natuurlijke smaken verloren. Naast de dagelijkse suggesties, deels afhankelijk van de aanvoer van verse producten, serveert Philippe een 3-gangenmenu aan 38€ en een 6-gangen degustatiemenu aan 58€.

Wij genoten bij het aperitief van krokante sardientjes, zwarte olijven en krokantjes met tomaat. Als voorgerecht een creatie van witte asperges, erwtjes, kwarteleitje en een tartaar en mayonaise van zoete paprika’s. Een lekkere introductie met mooie kruidige accenten.

Volgde een bereiding van heek die veel gelijkt op de kabeljauwachtige maar niet tot deze familie behoort. Heek wordt ook bij herhaling als ‘mooie meid’ omschreven. Philippe serveerde hierbij een garnituur van aspergepunten, granaatappel, zachte wasabi en tooide het geheel met fijne snippers vanbistro-2004 gerookte zalm. Het hoofdgerecht werd regionaal gevogelte op smaak gebracht met pittige looksaus en myrtilles en gedecoreerd met groene asperges, een mooie evenwichtige combinatie met heerlijk diepe smaaktoetsen.

Het afsluitend dessert bestond uit regionaal rood fruit, ijscrème en crème pistache voor een kleurig accentje, terwijl bij de koffie een ruim assortiment kleine zoetigheden werd aangeboden. Globaal een leuke lekkere lunch met fijne smaakassociaties en heerlijke lokale accenten.

Bistro du O – rue Gaston Gevaudan – 84100 Vaison-la-Romaine

Gesloten op zondag en maandag – www.bistroduo.fr

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

leuk authentiek interieur

heerlijke smaakassociaties

accent op streekproducten

creatieve chef

attente bediening

Michelin:       kwaliteitsvolle keuken

vakkundige chef

bereidingen met kwaliteitsproducten