Bistro-restaurant Mie van Bart – Weerde

 

Met bistro-restaurant Mie van Bart duikt uitbater Patrick van Campen andermaal de creatieve wereld van het poppentheater in, een wereld die passie en fantasie verenigt en uitmondt in leuke, onverwachte gloriemomenten. Mie van Bart is evenals bistro Baron van Zon en bistro De Neus, een figuur uit de Poppenschouwburg Van Campen, zij was in de schouwburg een wel erg bizon-dere waardin.

Tegelijk met het tot leven brengen van een van de spilfiguren, geeft hij nieuwe impulsen aan een gerenoveerd gebouw, in dit geval het vroegere treinstation van Weerde. De voorgeschiedenis van Mie van Bart is iets minder vrolijk, gezien de nieuwe uitbating tot stand kwam in de plaats van restro-bistro Engelentijne – ook een van de poppenfiguren in Hofstade, dat in de lente van 2014 volledig afbrandde.

Raakpunt tussen Mie van Bart en het voormalige Engelentijne is een gerenoveerd gebouw, Engelentijne vond indertijd een onderkomen in de Gasthuishofhoeve die de gemeente Zemst had overgenomen van het OCMW Mechelen en opende de deuren in april 2012. Hoe dan ook Mie van Bart heeft een eigen karakter en wil haar opdracht als een bizon-deze eetgelegenheid waarmaken.

Het stationsgebouw van Weerde kon de drang naar sanering niet overleven mede door de besparingen van de NMBS hoewel het station nog dagelijks door honderden pendelaars wordt gebruikt. Het is een aparte locatie midden gemeentelijke verbindingswegen en spoorwegbruggen van enkele belangrijke intercity lijnen. Mede door deze unieke locatie werd het gebouw door diverse lokale verenigingen uitgeroepen tot een van de mooiste stationsgebouwen van het land. Een schrille tegenstelling met de vereniging TTB die het station als een van de meeste vervallen stations uit de regio bestempelde. De onderaardse gangen doen TTB denken aan de loopgraven en enkele sporen liggen er desolaat bij. Door de renovatie van het gebouw en de nieuwe leuke exploitatie, moet TTB alleszins meer dan dringend haar mening herzien. De locatie biedt de gasten trouwens de mogelijkheid om per trein op restaurant te gaan. Met een reistijd van amper 6 minuten vanuit Mechelen is Mie van Bart zelfs voor de Mechelse bedrijven vlot bereikbaar als een unieke lunchlocatie. Bovendien speelt Mie van Bart in op de behoeften van de pendelaars, men kan immers na de werkuren in de brasserie een kant en klare maaltijd oppikken. Gewoon vooraf even online bestellen.

De vrij gevarieerde kaart speelt perfect in op de locatie en vermeldt als extra informatie de vertrekuren van de laatste trein richting Mechelen-Antwerpen maar ook de laatste trein richting Vilvoorde-Brussel. In het gerenoveerde gebouw is de link met de spoorwegen nergens ver weg. In de vroegere wachtzaal werden een aantal zitbanken uit oude treinwagons geplaatst, terwijl men langsheen de muren rustig kan verpozen op de vroegere houten wachtbanken, de verlichting heeft meer dan een vleugje nostalgie in zich, zij doet duidelijk terugdenken aan de lampjes uit lang vervlogen tijden. Midden  de vroegere wachtzaal steelt een levensgrote bizon de show. Volgens Patricks kinderen een vergelijking naar het temperament van hun vader die af en toe eens durft te bulderen, volgens anderen de perfecte weerspiegeling van het karakter van Mie die als een bizon-dere waardin wordt omschreven. In de naamgeving verwijst de B van Bart eerder toevallig naar de symboliek en logo van de NMBS, accent dat ook de bizon een fleurig tintje meegeeft.

Mie van Bart moet vooral een plek worden waar iedereen zich kan terugvinden, waar men op nagenoeg elk uur van de dag binnenstapt voor een hapje en een drankje. Een eetgelegenheid waar elk gerecht met de grootste zorg door het koksduo Gunther en Gill wordt bereid, met kwalitatieve ingrediënten als basis. Kwaliteit en creatieve presentaties hoeven immers geen synoniem te zijn van een overdreven stijve deftigheid. Mie van Bart staat trouwens open voor een pannenkoek of wafel in de namiddag, voor een snack of een feestje of gezellig samenzijn.

In de keuken van Mie van Bart krijgen de gerechten een speciaal accentje door het gebruik van een houtskooloven Mi Brassa, die voor leuke grill accenten zorgt. Naast het extra smaakaccentje biedt hij tevens de mogelijkheid om gezonde gerechten te presenteren.

Wij opteerden bij onze degustatie voor een hoevekip met gegratineerde aardappelen en een gegrilde rundsteak New South Wales. De hoevekip kreeg mooi gegrilde oesterzwammen mee, methode fine champagne en terwijl de aardappelen met een aantrekkelijk kaasgarnituur werden gegratineerd. Sausje en slaatje werden apart geserveerd. Onze steak werd mooi gegrild, bleef heerlijk rosé binnenin en was erg mals met leuke smaaktoetsen, ook hier werd de peperroomsaus, het slaatje en de frietjes afzonderlijk geserveerd. Ook de rode huiswijn, per glas geserveerd, was meer dan behoorlijk. Mie van Bart is onbetwistbaar een aanrader waar je binnen de nostalgische sfeer van de spoorwegen opsnuift, terwijl je op het terras, hoog boven je hoofd soms een trein voorbijsnelt.

Bistro-restaurant Mie van Bart – Stationsplein 1 – 1982 Weerde – tel  015- 611 447- www.mievanbart.be

Open van dinsdag tot vrijdag en op zondag van 12 tot 22 uur, op zaterdag van 16 tot 22 uur.

Culinaire commentaren:

Tasted:           3 minutes

mooie gerenoveerd stationsgebouw

bizon steelt de show

smaakvolle gerechten met leuke accenten

eigentijds karakter en attente bediening