La Roseraie: geurige rozen … – La Cuisine sur Semois

Rozengeur, maneschijn en een sprookjesdecor. Wat kan meer symbolisch zijn dan te tafelen en te genieten in de feeërieke omgveing van La-Cuisine-sur-Semois? Vrij vertaald keuken van de Semois, een dorpje op een boogscheut van de abdij van Orval, een bezinningsoord waar je welk lekker bier vindt, maar waar  je vooral wordt bekoord door de bijzonder rijke wijnkelder van het huis en de verzorgde en aromarijke bereidingen van de koks.

Jammer genoeg zijn lyrische omschrijvingen geen garantie voor onbegrensd succes en moest La Roseraie ingevolge interne moeilijkheden een tijdje terug de deuren sluiten. Panagiotis Cotsoglou, eigenaar-exploitant van het nabijgelegen hotel-restaurant Aux Beaux Rivages kocht het gebouw en heropende het nostalgisch pand. Hierdoor krijgt La Roseraie een figuurlijk tweede of derde jeugd. Een topmoment uit de rijke geschiedenis van het pand is ongetwijfeld de initiële oprichting als postkoetshalte. Merkwaardig alleszins dat eertijds talrijke postkoetshaltes net buiten de stad werden opgetrokken en dit op kruispunten van routes en rivieren. Een mogelijke reden was ongetwijfeld de aanwezigheid van een weide zodat de paarden van fris groen konden genieten terwijl de koetsier en zijn gasten genoten van de versterkende boerenkost. La Roseraie maakt hier als voormalige halteplaats geen uitzondering op. Meer dan 30 jaar terug kwam het complex in privé handen en werd in 1989 door de toenmalige gerant Francis De Witte aangekocht. Hij verbouwde en verfraaide het complex tot een charmehotel met  14 kamers terwijl het eveneens bekendheid geniet om zijn uitmuntende keuken.

De nieuw uitdaging van La Roseraie spitst zich momenteel toe op een uitmuntende hotelservice waarbij alle vroegere faciliteiten behouden bleven. Op het culinaire vlak draait La Roseraie op een laag pitje. Het ontbijt blijft even gul en uitbundig met bijzonder ruim assortiment broodjes, kaas en charcuterie, yoghurt edm. Maar zowel voor de lunch als voor het diner worden gasten voorlopig doorverwezen naar hotel-restaurant Aux Beaux Rivages waar zoon Eleftherios evenals vader Panagiotis, kok  van vorming een smaakvolle en lekkere kaart presenteert evenwel zonder de uitgesproken gastronomische allures van La Roserai te willen evenaren. Toch is het de bedoeling van zowel vader Panagiotis als van zoon Eleftherois om de gastronomische diners in La Roseraie in ere te herstellen. Momenteel wordt volop  gezocht naar een volwaardig team dat deze opdracht tot een goed einde kan brengen. Beiden hopen nog voor de eindejaarsfeesten La Roseraie opnieuw haar vroegere gloriemomenten te bezorgen.

Tijdens ons culinair intermezzo in Beaux Rivages genoten we van een leuk zomers menu. Als introductie serveerde Eleftherios een mooie carpaccio van petoncles, een mini variant van Sint Jacobsvruchten op een bedje van ruccola en knolselder. Een geurige bijzonder romige velouté Dubarry vormde een mooie aanvulling. Als hoofdgerecht serveerde Eleftherios een leuke bereiding van magret van jonge eend, lekker mals en keurig rosé gehouden, geserveerd met een mooi zomers groentengarnituur omschreven als vogeltongetjes. Een leuk smaakfestival dat de smaakpappilen uitermate wist te bekoren. Een zoete en decoratieve maar vooral smaakvolle tiramisu op basis van framboos met een crunchy toestje van speculoos werd een volwaardige afsluiter.

La Roseraie – route de Chiny 2- La Cuisine sur Semois – tel 061/ 31 10 39 –www.laroseraie.net

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

attente bediening

gezellig interieur

mooi smaakpalet

evenwichtige en complementaire smaakaccenten