Restaurant Karakter – Rotterdam

Verrassende menu’s met een culinair bewustzijn

 

De vis die het Rotterdamse Restaurant Karakter serveert, is altijd in seizoen en nooit bedreigd. Alle producten die op het bord komen zijn eerlijk geproduceerd en biologisch. Nathan Vermunt en Pety Breugem van Restaurant Karakter koken met een zoals zij dat noemen ‘culinair bewustzijn’, wat wil zeggen dat het zowel duurzaam als ontzettend lekker moet zijn. Karakter bewijst met een voortdurend veranderend en verrassend menu dat die twee zaken prima samengaan.

Seizoensgebonden, dagvers en zoveel mogelijk biologisch, dat zijn de speerpunten van het menu van het Rotterdamse Restaurant Karakter. Tijdens een studie Voeding en Diëtetiek werd de interesse van kok Pety Breugem gewekt voor het gebruik van biologische producten. Pety: “Het is gezonder, de smaak is beter en in het geval van vlees vind ik het belangrijk dat een dier een normaal leven heeft gehad.” Biologisch eten zat in die tijd nog erg in de alternatieve hoek. Pety: “Biologische restaurants werden vooral gerund en bezocht door geitenwollensokken types. Ik wilde biologische voeding meer mainstream maken.” Naast haar studie werkte Pety in verschillende keukens en bemerkte al snel een culinaire klik met chefkok Nathan Vermunt. Pety wist de aanvankelijk sceptische Nathan ook enthousiast te maken voor producten met een duurzame achtergrond. Uiteindelijk zelfs zo enthousiast, dat ze besloten om samen een biologisch restaurant te beginnen met de naam Karakter.

Verrassend menu: Een van de belangrijkste kenmerken van Karakter is dat het restaurant geen vaste kaart heeft. Het menu van Karakter wordt per week of per twee weken vernieuwd. “Langer willen we een menu ook niet koken, dat wordt saai”, aldus Pety. Op deze manier kunnen de koks altijd actueel inspelen op het aanbod. Nathan: “Wij koken met de seizoenen mee en passen het menu aan op het aanbod. Daardoor werken we altijd met producten van optimale kwaliteit. Zo zullen we nooit vis serveren die niet in seizoen is en werken we met groenten van het moment. Het zorgt er voor dat we onze prijzen schappelijk kunnen houden, omdat we beperkt inslaan en geen inkopen hoeven doen voor gerechten die minder goed lopen. Eten weggooien past bovendien niet binnen ons gedachtegoed van duurzaamheid.” Het restaurant maakt zoveel mogelijk gebruik van biologische producten uit Nederland. Het vlees is altijd biologisch.

Creatief met seizoenen: Het werken met seizoensproducten vereist behoorlijk wat creativiteit, met name in de winter als het aanbod beperkter is. Pety: “We willen onze gasten verrassen en proberen daarom producten te gebruiken die niet alledaags zijn, zoals vergeten groenten. Of we presenteren gerechten op een bijzondere manier. Bijvoorbeeld een Schwarzwalder Kirschtorte die we helemaal in losse delen presenteren. Maar liflafjes zijn niet onze stijl, we hebben een pure manier van koken waarin de producten de hoofdrol spelen. ” De gerechten van Karakter zijn geïnspireerd door de Franse keuken. Het restaurant heeft een lunch en diner menu.

Thematiek: Zo nu en dan is het menu geïnspireerd op een bepaald thema, zoals bijvoorbeeld het thema Jaren ‘20.  Omdat de toonaangevende lampen in de zaak uit die tijd stammen en het klassieke uiterlijk van het Westelijk Handelsterrein zich prima leent voor een dergelijk thema. Leuk voor de afwisseling en een interessante uitdaging voor de twee chefs om het aanbod van de dag te vertalen naar spannende, pure en biologisch verantwoorde gerechten.

Nostalgisch warm: Restaurant Karakter huist in het Westelijk Handelsterrein in Rotterdam, een uniek complex van oude pakhuizen onder een glazen koepel. Zware houten balken aan het plafond en een vloer van originele planken uit de pakhuizen maken duidelijk dat dit een historische locatie is. Dat wordt benadrukt door de opvallende antieke kroonluchters en staande lampen, afkomstig uit een Brussels bankgebouw. Het mondgeblazen glas geeft een warm licht dat in combinatie met vele flakkerende kaarsjes en oude jazzmuziek zorgt voor een aangename, rustige sfeer met een tikje romantiek. Grappig genoeg was dit het pand waar Pety en Nathan stiekem al een oogje op hadden. Toen na een onderonsje met de vorige eigenaar bleek dat hij een koper zocht voor zijn zaak, was de locatie voor Karakter gevonden.

Zowel Pety als Nathan hebben de koksopleiding gevolgd. Nathan heeft een diepgewortelde passie voor koken; al op zijn veertiende fietste hij na schooltijd naar een sterrenrestaurant in de buurt om in de keuken te helpen. Hij werkte van zijn veertiende tot zijn 22ste bij verschillende sterrenrestaurants, waarna hij die wereld achter zich liet en nog twaalf jaar bij verschillende horecazaken als chefkok werkte tot hij samen met collega Pety de stap waagde naar een eigen etablissement. Pety volgde na haar koksopleiding nog een hbo studie Voeding en Diëtetiek, maar werkte tijdens haar studie nog steeds in verschillende keukens. Daar ontmoette ze haar huidige businesspartner Nathan, met wie ze inmiddels ook een kind heeft.

Restaurant Karakter – Westelijk Handelsterrein – Van Vollenhovenstraat 15 unit 24 – 3016 BE Rotterdam – tel 31 010 7370039 – www.restaurantkarakter.com

Openingstijden: Dinsdag tot en met zaterdag – Lunch vanaf 12.00 uur (op zaterdag wordt geen lunch geserveerd) – Diner vanaf 17.30 uur