Bodegas Bilbainas

De levende belichaming van de geschiedenis van Rioja, viert zijn 120e verjaardag

Deze pionier in de D.O.Ca Rioja viert zijn 120ste verjaardag en vertelt zijn verhaal in “Het station van de dromen”, een boek van Federico Oldenburg, en door zijn eerste Single Vineyard wijn, Viña Zaco, te lanceren. De Riojaanse wijnmakerij opent ook de Santiago Ugarte-kamer, die zowel een onderzoekscentrum als een micro-wijnmakerij zal zijn waar speciale wijnen zullen worden gemaakt op dezelfde manier als 120 jaar geleden.

Bodegas Bilbaínas (Haro, La Rioja), de producent van een van Rioja’s meest iconische wijnen, Viña Pomal, viert zijn 120e verjaardag. De geschiedenis herleeft in een boek van schrijver en wijnjournalist Federico Oldenburg, The Station of Dreams. Een emotionele biografie van een baanbrekend wijnhuis in de stationswijk van Haro, waar meer eeuwenoude wijnhuizen zijn geconcentreerd dan waar ook ter wereld.

Bodegas Bilbaínas lanceert bij deze verjaardag ook de Viña Zaco, zijn eerste Single Vineyard-wijn, de hoogste kwaliteitscategorie voor wijnen uit de D.O.Ca Rioja. Het wijnhuis opent ook de Santiago Ugarte-zaal, ter ere van de stichter van het wijnhuis. .

Bodegas Bilbaínas is nu de grootste landeigenaar van wijngaarden in Haro, de geboorteplaats van de D.O.Ca. Rioja.  In totaal zo’n 225 hectare wijngaarden, 3.400 m2 ondergrondse gewelven (labyrintische kelders waar de wijn wordt opgeslagen om te rijpen) en wijnen die vaandeldragers zijn voor de regio, zoals Viña Pomal of La Vicalanda.  Met de nadruk op de hoogste kwaliteit, maakt het al zijn wijnen met druiven uit zijn wijngaarden in Haro, waar duurzame praktijken zijn ontwikkeld om het milieu te beschermen.  Het combineert ook traditionele praktijken met de meest geavanceerde technieken om zijn wijnen een unieke persoonlijkheid te geven.  Bodegas Bilbaínas exporteert naar meer dan 20 landen en in 2020 ontvingen haar wijnen meer dan 70 internationale onderscheidingen.

De nieuwe Santiago Ugarte-zaal, een ruimte waar het verleden en de toekomst samenkomen

Deze ruimte weerspiegelt het concept van wijnmaken zowel nu als 120 jaar geleden.  De ruimte is uitgerust met cementtanks en vaten van Frans eikenhout, evenals met gistingstroggen of lagares van verschillende grootte en capaciteit, zodat elk perceel van de beste wijngaarden afzonderlijk kan worden gevinifieerd, met als doel de essentie van elk perceel te respecteren.  Al het werk in deze ruimte wordt volledig met de hand uitgevoerd, van de selectie van de druiven tot de taken in verband met de vinificatie en de rijping, met de heropleving van oude wijnbereidingstechnieken.

De Santiago Ugarte-ruimte wordt ook het onderzoekscentrum van Bodegas Bilbaínas.  Hier zal het wijnbouwteam proeven doen met wijnbouwtechnieken, minderheidsdruivenrassen, verschillende rijpingsmethoden, enz. om wijnen van hoge kwaliteit te creëren die een weerspiegeling zijn van hun wijngaard van oorsprong.  De oenologische experimenten die in deze ruimte worden uitgevoerd, zullen ook ten goede komen aan de rest van de bekende wijnen van de wijnmakerij.

Viña Zaco, de eerste Singular Vineyard wijn uit Haro

Bodegas Bilbaínas viert ook zijn 120e verjaardag met de lancering van Viña Zaco, zijn eerste Single Vineyard wijn, de hoogste kwaliteitscategorie voor wijnen uit de D.O.Ca Rioja. Zaco is de oudste historische wijngaard van de wijnmakerij.  De druiven die gebruikt worden om Alto de la Caseta te maken, één van Viña Pomal’s meest uitzonderlijke rode wijnen, komen uit het meest stenige gebied.  Zaco, gelegen aan een meander van de rivier de Ebro, is een van de beste wijngaarden van Haro, met uitzonderlijke kenmerken. De diepe zanderige bodem, bezaaid met kiezels van alluviale oorsprong, maakt het mogelijk wijnen met een kenmerkend profiel te verkrijgen: rond, rijk en expressief. De nieuwe Viña Zaco,  een (100% tempranillo) wordt een rode wijn met een diepe kersenrode tint met violette accenten.  In de neus kruidige tonen van zoethout, zwart fruit en florale hints, en in de mond is hij zacht, goed gestructureerd en evenwichtig.  De wijn wordt handmatig geoogst en rijpt 20 maanden in Franse eiken foudres.  Om als “Single Vineyard” te worden beschouwd, moet de wijn aan bepaalde eisen voldoen, zoals een beoordeling “uitstekend” krijgen in de smaakanalyse van de Consejo Regulador en afkomstig zijn van een wijngaard van ten minste 35 jaar oud, met een beperkte opbrengst.

“Het station van de dromen”, de emotionele biografie van Bilbaínas

Om de erfenis van het wijnhuis te onderstrepen, gaf Bodegas Bilbaínas wijnjournalist en schrijver Federico Oldenburg de opdracht een boek te schrijven over de geschiedenis van het wijnhuis.  Onder de titel “Het station van de dromen” traceert Oldenburg het verhaal terug naar de oorsprong in 1859, toen de eigenaren van de wijnmakerij Savignon Frères in Bordeaux besloten naar de andere kant van de grens te verhuizen, op de vlucht voor de plaag van oïdium, die zou worden gevolgd door phylloxera.  Zij vestigden zich naast wat nu het Stationskwartier van Haro is en waren pioniers op het gebied van de productie van wijnen en mousserende wijnen in de streek. Maar aan het eind van de 19e eeuw besloten ze terug te keren naar Bordeaux en verkochten ze de wijnmakerij.

In 1901 kocht de Baskische zakenman Santiago Ugarte de faciliteiten, met export als zijn voornaamste doel.  Daarna verwierf hij eigendommen in de belangrijkste wijngebieden van Spanje: Rioja, Valdepeñas, Ciudad Real, Toledo, Alava, enz. en opende commerciële kantoren in het hele land.   Onder de merken bevonden zich de mousserende wijn Lumen, die met groot succes als “Champagne” werd verkocht, de sacramentele wijn die aan het Vaticaan werd geleverd, en Ederra, die dagelijks door koning Alfonso XIII werd gedronken. In 1903 werd de wijnmakerij genoteerd aan de beurs van Bilbao, en al snel zou zij exporteren naar Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Mexico, Venezuela en Cuba.  In 1908 werd de eerste fles Viña Pomal verkocht, een paradepaardje dat het wijnhuis voor de rest van zijn geschiedenis zou kenmerken.

Een uniek erfgoed

Sinds 1908 voerde Ugarte een beleid van het opkopen van historische wijngaarden, een patrimonium dat hem tot een leider in de Riojaanse wijnbouw zou maken en de schepper van een van de belangrijkste wijnbedrijven van Spanje.   Hij was ervan overtuigd dat de beste wijnen voortkomen uit de beste wijngaarden, een benadering die aan het begin van de 20e eeuw nog niet zo wijdverbreid was als nu. In 1918 kocht hij Viña Zaco, dat zou worden gevolgd door Pomal, Paceta, Vicuana en Cuervo. Een wijnbouwerfgoed dat nog steeds druiven van uitzonderlijke kwaliteit en met een eigen karakter aanbiedt.  Als kampioen van de waarde van de oorsprong en het terroir gaf Ugarte in 1925 de aanzet tot de creatie van Spanje’s eerste oorsprongsbenaming: D.O. Rioja.

1935 – 1976, de gouden jaren van Bilbaínas

Na de dood van Ugarte in 1935, nam zijn zoon het bedrijf over en brak een lange periode van bloei aan voor het bedrijf, met name op de internationale markten.   In Engeland genoot Viña Pomal zo’n faam dat de manager van het Londense filiaal een kist rode wijn naar Winston Churchill in Downing Street stuurde.  In 1976 brak een periode aan die gekenmerkt werd door een wijziging van het productiemodel en de komst van grote groepen.  In 1992 nam José Luis Urdampilleta de leiding over.  Hij wilde Bilbaínas een modern tintje geven met nieuwe cuvées zoals La Vicalanda.  Vijf jaar later leidde hij de verkoop aan Codorníu.

Codorníu, een terugkeer naar de wijngaarden en naar de essentie van Rioja

Codorníu, die een strategie van het opkopen van wijngaarden en wijnmakerijen in Spanje en andere landen was begonnen om haar portfolio van stille wijnen te versterken, introduceerde een duidelijke filosofie: concurreren op kwaliteit in plaats van kwantiteit.  Hierdoor werd de wijngaard weer belangrijk, wat van groot belang is voor een wijnhuis met een van de grootste wijngaarden in de Riojan-streek, waaronder legendarische domeinen als Viña Pomal, Viña Zaco en Viña Paceta. Dit werk werd aangevuld met de taken om ervoor te zorgen dat iconische merken zoals Viña Pomal hun vroegere pracht terugkrijgen, en om oude merken opnieuw te lanceren, zoals de mousserende wijn Lumen in 2017.