Bodegas Riojanas: diversificatiestrategie

Door een uitgekiende diversificatiestrategie is Bodegas Riojanas erin geslaagd om een scala kwaliteitswijnen van verschillende oorsprongsbenamingen Toro, Ribera del Duero, Rias Baixas en Cava in het assortiment te integreren. Door deze strategie, aangevuld met de ontwikkeling van een eigen verkoopstructuur, met vestigingen in de belangrijkste markten, is Bodegas Riojanas uitgegroeid tot een voorbeeld van dynamiek en innovatie voor de wijnindustrie.

DO. TORO

Bodegas Torreduero, S.A. werden opgericht in Toro in 1999 als gevolg van het vaste voornemen van Bodegas Riojanas aan de Toro oorsprongsbenaming een nieuwe impuls te bieden. In amper een decennium transformeerde het bedrijf via haar expertise en reputatie, de benaming tot een succesformule. De Peñamonte, Marqués de Peñamonte en Viore wijnen gemaakt door Bodegas Torreduero zijn van uitstekende kwaliteit, en combineren wijntraditie met de meest moderne vinificatie technieken, met behoud van de oorspronkelijke persoonlijkheid. De versterkte  moderne stijl is volledig in overeenstemming met de huidige smaken.

DO. RUEDA

Viore is het merk dat de Bodegas Riojanas Group in 2007 toevoegde aan de D.O. Rueda. De wijnregio Verdejo is ongetwijfeld de meest modieuze witte wijnen in Spanje, en zorgde voor een belangrijke bijdrage aan de grote groei van het verbruik van witte wijn in Spanje. Verdejo is de basis van Viore, een wijn die het onmiskenbare karakter van dit ras met grote structuur en aromatische intensiteit kenmerkt. Meestal wordt gebruik gemaakt van oudere wijnstokken waarvan de productie wordt opgehaald met behulp van methoden van oude en innovatieve praktijken zoals een nachtelijke oogst. De nieuwe faciliteiten van Bodegas Viore in Rueda werden in 2016 ingehuldigd.

DO. Rías Baixas

De Bodegas Riojanas Group positioneert zich in de oorsprongsbenaming Rias Baixas door het verwerven van een meerderheidsaandeel in het familiebedrijf Veiga Naum. Rías Baixas is een van de meest geprezen en gereputeerde witte wijnregio’s in Spanje en biedt wijnen met de typische fruitintensiteit van Albariño, die opvalt door zijn frisheid en vriendelijk en complex mondgevoel. Ze worden uitsluitend gemaakt met de Albariño variëteit afkomstig van kleine percelen gelegen in het centrum van de Salnesvallei en hebben wijnstokken met een gemiddelde leeftijd vijftien jaar.

DO. RIBERA del Duero

De toevoeging van het assortiment wijnen van Ribera del Duero gebeurde door middel van een overeenkomst met het kleine familiebedrijf Bodegas Muñoz y Mazon S.L., en was een belangrijke stap in de strategie van de Bodegas Riojanas Groep. Dankzij de steun van het familiebedrijf in het management en de wijnbereiding kon de lancering van de Azuel tak feilloos in de commerciële ontwikkeling worden opgenomen. Bodegas Muñoz y Mazon is gelegen in het centrum van Villatuelda, Burgos, het wijnhuis biedt kenmerkende Ribera del Duero wijnen met de specifieke nuances van het terroir en de elegantie en complexiteit van de Tempranillo wijnstokken geplant op de typische klei-kalk bodems en ligt op een hoogte van 900 m boven de zeespiegel.

DO. CAVA

Cum Laude is een ambachtelijke wijnmakerij in Sant Sadurní d’Anoia, de bakermat van de Cava, en werd opgericht in 1985 door een groep van deskundigen, met meer dan 40 jaar ervaring,  vertrouwd met de wereld van de mousserende wijn. Als eerbetoon aan het wijnhuis worden uitsluitend Cavas van uitzonderlijke kwaliteit geproduceerd door middel van een strenge selectie van de beste druiven van Macabeo, Xarel.lo en Perel.lada, typische rassen voor de regio Alt Penedés. Cum Laude Brut Nature en Roger Bertrand Brut Nature zijn de twee Cava-merken die op de markt worden gebracht.

DO. CHAMPAGNE

De aanwezigheid van de Bodegas Riojanas Group in de regio Champagne oorsprongsbenaming is het resultaat van een overeenkomst met de in 1990 door Dominique Pierrel opgerichte wijnmakerij Maison Pierrel. Via deze overeenkomst kon de Spaanse markt worden bewerkt. Maison Pierrel staat voor een vleugje moderniteit en creativiteit geïntroduceerd in de wereld van de Champagne. Het bedrijf is eigenaar van meer dan 30 hectare wijngaarden op de hellingen van Epernay, de hoofdstad van deze legendarische wijnstreek, en elke fles belichaamt de creatieve geest van de auteur, zowel qua inhoud als in de originaliteit en de verfijning van het design van het exterieur.

VERMOUTH Pascali

José María Pascual startte midden de 20ste eeuw in Cenicero met de aanmaak van ambachtelijke ‘Pascali vermouth’. De formule bestond uit een Viua witte wijn geleverd door Bodegas Riojanas te laten maceren met een uitgebreide selectie van planten, bloemen, fruit en aromatische wortels en dito schors. De formule werd generatie aan generatie doorgegeven en is thans in handen van Valentín Pascual, de laatste actieve onafhankelijke wijnboer in Cenicero, en dus verantwoordelijk voor het maken van de Pascali vermouth. Bodegas Riojanas S.A. levert niet alleen de witte wijn maar neemt sinds 1990 ook de marketing van de vermouth voor zijn rekening.