Restaurant De Kaai – Halle

Langsheen de oevers van het kanaal Brussel – Charleroi opende Christian Devreker enkele jaren terug zijn eigen restaurant met een wel erg toepasselijke naam “De Kaai”.

Christian Devreker verkende na zijn studies en stages en  enkele verre windstreken en draaide mee in topzaken met klinkende namen in Nederland (Oud Sluis), Frankrijk (Hotel La voile d’Or), Thailand (Shangri la Hotel Bangkok) en USA (Mirabelle at Beaver Creek). Ook in eigen land ging hij aan de slag in enkele klasse-restaurants als Sea Grill, La Maison du Boeuf, De Snippe, Pallieter en Vierschare. Nadien stond hij tot in 2013 achter het fornuis in familiezaak La Belle Maraichère in de Brusselse Sint Katherinawijk.

Hij voelde dat de tijd rijp was voor zijn eigen zaak en vond aan de Suikerkaai in Halle het ideale pand. De keuze om zich verder te verdiepen in de visspecialiteiten die hij ook in La Belle Maraichère uit de kookpotten toverde was snel gemaakt. Het restaurant vond een onderkomen in een ruime burgerswoning en vormt een langgerekte zaal, middendoor gesneden door de bar en een deels open keuken. Vooraan hebben de gasten zicht op het drukke vaartverkeer, terwijl men achteraan zicht heeft op een leuk terrasje dat tijdens de warmere maanden volop van de namiddagzon kan genieten.

De tafels wordt gedekt met mooi lichtcrèmekleurige tafellopers en tafeldoeken met dito servetten, perfect gesteven. De witte muren krijgen enkele  leuke decoraties mee maar het zijn vooral de grote felrode lampenkappen die het geheel een sfeervol accentje bezorgen.

De Kaai opende de deuren begin april 2014 en meteen scoorde Christian met een ruim palet met zorg bereide visgerechten. De handgemaakte garnaalkroketten en de gebakken tong ‘meunière’ die wegsmelt op je tong, groeiden uit tot absolute toppers. De kaart toont naast de ruime keuze aan visgerechten ook enkele leuke klassieke vleesbereidingen, bovendien is er een dagelijkse lunch en het menu ‘De Kaai’ dat regelmatig wijzigt. Bij zijn bereidingen opteert de chef voor marktverse producten maar hij doet ook een beroep op typische streekproducten en heeft een goede band met een aantal lokale telers wiens producten hij graag tot culinaire pareltjes transformeert.

Wij opteerden bij onze proeverij voor een panache van oesters en de huisspecialiteit tong meunière. Bij het aperitief een trio proevertjes, een mix van groene en zwarte olijven, een mooi smeuïg kroketje garnaal en enkele pittige sneetjes gerookte en gedroogde ham. Als extraatje een leuk slaatje van mosselen met sla, rode biet, radijsschijfjes, ui en pittige vinaigrette.

De panache van oesters bestond uit 4 fines de claire en 4 platte Zeeuwse oesters, mooi fris en vers en leuk ziltig met perfecte frambozenvinaigrette, jammer dat hierbij geen traditioneel oesterbrood werd gepresenteerd, maar wel lichtgrijs boerenbrood, weliswaar erg lekker. Onze mooi grote tong meunière was erg vers en perfect gebakken zodat ze makkelijk en feilloos kon worden gefileerd. Als garnituur een slaatje met radijs, rode biet, komkommerkubusjes en witloof naast een mandje goudgele, krokante en smaakvolle frietjes.

Bij de koffie een assortiment zoetigheden en koekjes. Enkele huiswijnen worden per glas geserveerd, terwijl de wijnkaart een aantal mooie referenties insluit waaronder en aantal flesjes van 37.5cl, maar hiervoor is wel enig speurwerk nodig gezien ze gewoonweg tussen hun regiogenoten werden opgenomen.

Restaurant De Kaai – Suikerkaai 12 – 1500 Halle

Tel 02-380 18 44 – www.restaurantdekaai.be

Gesloten op dinsdag en woensdag, de overige dagen, ook op zaterdag en zondag  12-14u30 en 18.30 – 22 uur

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

gezellig aangenaam interieur

dagverse ingrediënten

mooie presentaties

smaakvolle culinaire bereidingen

Michelin:       1 bestek

traditionele familiale inrichting

traditionele keuken

kwalitatieve zeeproducten

GaultMillau:  13/20

visspecialiteiten

klassiekers