Bodegas Riojanas: Monte Real en Viña Albina, de meest iconische merken

De kunst van het ouderen van de wijn is voor het bedrijf een primordiaal onderdeel. De oude kelders van Bodegas Riojanas zijn doordrongen van de eeuwenoude geschiedenis en spreken van een passie voor het ouderen van de wijnen, een kunst waarin de Rioja wijnmakers uitblinken. Ruim 130 jaar terug introduceerde Roman Artacho de rijping in eikenhouten vaten om op deze manier de echte Franse “château” optimaal te benaderen. Hij kreeg hierbij hulp van de Franse wijnmaker Gabriel Larrendant, die mede achter de geboorte van het ‘Monte Real’ merk stond.

Monte Real en Viña Albina zijn zonder twijfel twee van de meest erkende merken tussen de historische Rioja Gran Reserva. Ze zijn representatief voor een stijl die roem en erkenning verdiend voor deze wijnregio en blijven de bewondering wekken van kenners en amateurs. Het klassieke, aristocratische wijnen par excellence, die in al hun pracht en praal het toonbeeld blijven van kwaliteitswijnen. Deze klassieke Rioja, met onnavolgbare karakter, wordt nog steeds gewaardeerd en beloond door de internationale critici. Zodra de druiven door middel van fermentatie wijn zijn geworden, ondergaat ze een verouderingsproces, eerst in vaten en later in de fles; zodat ze altijd voldoen aan de regelgeving van de denominación de origen calificada Rioja en de criteria van het technisch beheer van de wijnmakerij. De tijd doorgebracht in vaten en de fles is bepalend voor de verschillende categorieën van Crianza, Reserva en Gran Reserva.

Bodegas Riojanas controleert meer dan 300 hectare van de beste wijngaarden in Cenicero, San Vicente de la Sonsierra en naburige locaties. Tempranillo is Riojadruif bij uitstek. Maar Bodegas Riojanas is ook eigenaar van wijngaarden in Mazuelo en Graciano, druivensoorten met grotere persoonlijkheid. De wijngaarden liggen op klei-kalksteen bodem; perfect voor het produceren van de beste kwaliteit druiven. De oogst is bij Bodegas Riojanas meer dan de loutere plukken van de druiven. Het is een belangrijk moment voor de kwaliteit van de wijn.

Monte Real is een van de bekendste historische merken in de Reserva en Gran Reserva categorieën van Rioja; onnavolgbaar wijnen die een ereplaats onder de grote wijnen van de wereld bezetten. De gebruikte druiven voor het maken van Monte Real bezitten persoonlijkheid, gezien zij uitsluitend afkomstig zijn van goede Tempranillo wijngaarden in Cenicero, gelegen in het hart van Rioja Alta, ze vertonen een sensorisch evenwicht, typerend voor de topkwaliteit van de Riojawijnen. De wijnbereidingstijl van Monte Real in combinatie met de vergrijzing in Amerikaanse eiken vaten maakt hen representatief voor de traditionele grote rode wijnen uit Rioja, krachtige en gestructureerd, maar begiftigd met veel finesse en elegantie.

Viña Albina is Bodegas Riojanas ‘toonaangevend merk. Het werd opgericht als een eerbetoon aan Albina, de vrouw van een van de oprichters. Een klassieke wijn par excellence, met de bekende Rioja-stijl en gemaakt met druiven uit Cenicero, San Vicente de la Sonsierra en Villalba de Rioja. Hij werd een van de meest emblematische merken onder de Rioja Reservas met groot commercieel succes. Viña Albina ontlokte een belangrijke evolutie maar blijft bijzonder dicht bij de huidige markttrends zoals kleurintensiteit en fruitconcentratie.

Ook Puerta Vieja is een van de meest representatieve en traditionele wijnen van de Rioja, zijn succes bij de consument is gebaseerd op een ideale verhouding tussen een onbetwistbare kwaliteit en aantrekkelijke prijs. Dit populaire merk verwijst naar de 18e eeuw gebeeldhouwde stenen deuropening die toegang biedt tot de wijngaarden van Bodegas Riojanas en nog steeds symbool staat voor de families die de Bodegas Riojanas oprichtten. Het merk Puerta Vieja concentreert alle ervaring en know-how van een bedrijf dat meer dan honderd jaar oud is.