Bodejas Riojanas: een van de meest prestigueuze Spaanse wijnhuizen

Bodegas Riojanas S.A. werd opgericht in de negentiende eeuw door twee gezinnen met een diepgewortelde wijntraditie. Het is uitgegroeid tot een van de meest gereputeerde wijngaarden in Spanje; een voorbeeld van traditie en moderniteit. De familie Frías Artacho heeft haar grote passie voor de teelt van druiven en de  veroudering van wijnen doorgegeven van generatie op generatie. Emblematische merken als Monte Real en Viña Albina, worden door het Bodegas Riojanas team beschouwd als hun meest kostbare erfgoed.

Vanuit haar eeuwenoude wijnmakerij in Rioja, heeft de Bodegas Riojanas Groep een strategie van diversificatie opgebouwd die leidde tot een assortiment van topwijnen met gerenommeerde Spaanse oorsprongsbenamingen (Toro, Rueda, Ribera del Duero, Rías Baixas, Cava), maar ook de intensivering van de expansie in de internationale markten. Kortom een voorbeeld van dynamiek en innovatie voor de Spaanse wijnindustrie.

De familie Frías Artacho komt uit Cenicero, in Rioja. Het beschikt over een diepgaande wijnbouwtraditie die meer dan drie eeuwen teruggaat. Eén van de getuigenissen van deze druiventeelt traditie is een steen in de toegangspoort in een van het domein met het wapenschild van de familie. Deze steen werd gebeeldhouwd in 1799 het jaar waarin de poort werd gebouwd. Sinds de bouw van de nieuwe wijnmakerij in 1890, toen het bedrijf werd geleid door Rafael Carreras, hebben vier generaties van de familie Frías Artacho achtereenvolgens aan het roer van Bodegas Riojanas gestaan. Momenteel is het Santiago Frías die het dagelijks beheer van de wijnmakerij in handen heeft.

De Frías en Artacho families zijn gerelateerd sinds het einde van de 19e eeuw. In 1890 deden ze een beroep op de Catalaanse zakenman, Rafael Carreras, om de kleine wijnmakerij gerund door de familie Frías een boost te geven met de bouw van een wijnmakerij naar ‘industriële’ model geïmporteerd uit Frankrijk. In de periode dat de meest gerenommeerde wijnhuizen van Rioja werden opgericht, teisterde de phylloxera plaag de Franse wijngaarden waardoor plots nieuwe exportmogelijkheden ontstonden. ‘Négociants’ en wijnmakers uit Bordeaux, de Spaanse industriële investeerders en Riojan druiventelers gingen samenwerken waardoor de wijnbouw in Rioja een historische sprong voorwaarts maakte.  Bodegas Riojanas bezat in 1890 een capaciteit van 500 vaten en een productie van 50.000 flessen, maar is ondertussen uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 25.000 vaten en een productie van 5 miljoen flessen. De globale verwerkingscapaciteit bedraagt thans iets meer dan 3 miljoen kg druiven per oogst.

Bodegas Riojanans stond in 1925 mede aan het roer bij de oprichting van de D.O. Rioja waardoor een kwaliteitscertificaat kon worden ingevoerd. Jaren eerder was Bodegas Riojanas ook zeer actief in de creatie van de Rioja Wine Exporteurs Syndicate, opgericht in Haro in 1907 met als doel de verdediging van de belangen van de industrie en het bevorderen van de export onder Rioja wijnmakers.

Het bedrijf evolueert met de recente economische noden. De bedrijfsstrategie is erop gericht om in de belangrijkste internationale afzetmarkten aanwezig te zijn. Zo werd in 2009 Bodegas Riojanas USA Corporation in New Jersey opgericht om de opmars in de Amerikaanse matkt te ondersteunen. Bodegas Riojanas gaat ervan uit dat de internationalisering enkel succesvol is wanneer men effectief dicht bij de consument  aanwezig is.