Een project met toekomst

Wijnhuis La Cave de Sablet – Le Gravillas is toegetreden tot Le Cercle des Vignerons du Rhône, opgericht in 2015, en voegt zich bij Ortas Cave de Rasteau en Cave de Visan.

Le Cercle des Vignerons du Rhône werd gesticht onder het motto “Wijn is een reis die nooit eindigt, laten we samen verder leven” . Ditzelfde motto wordt de nieuwe leuze waaronder de 3 wijnhuizen voortaan samenwerken.  De mannen en vrouwen van de drie bedrijven delen dezelfde verlangens, waarden, aspiraties om degelijke  kwaliteitswijnen te produceren, met respect voor het terroir. Er is voldoende bereidheid om hun oorspronkelijke expertise en vakmanschap te delen in functie van de productie van kwaliteitswijnen.

Tussen de drie wijnhuizen is er voldoende synergie voor een succesvol project, terwijl Cave de Sablet- Le Gravillas gebruik kan maken van de bottellijn, opslagruimte, sales force en nationale en internationale reputatie van de andere partners, kunnen deze hun operationele kosten en verzendingskosten verminderen door gezamenlijke acties. Een project dat een breder scala en sterkere aansprekingspunten creëert , facet dat aldus Esseric Thierry, voorzitter van de raad van bestuur van Cave de Rasteau, positieve elementen voor elk van de wijnhuizen insluit.

La Cave de Sablet – Le Gravillas wordt vertegenwoordigd door voorzitter Jean-Claude Raynaud. De coöperative telt 56 leden die samen ruim 360 ha wijngaarden beheren in de regios Côtes du Rhône, Sablet Côtes du Rhône; Segaud Côtes du Rhône Villages, Plan de Dieu Côtes du Rhône Villages en Gigondas.

Het initieel samenbrengen van de twee oprichtende kelders was goed voor een productie van 8.5 miljoen flessen, maar elkeen behield het directe contact met zijn leden, de monitoring van de wijngaarden en de vinificatie van zijn gewassen. Hun profiel was nagenoeg identiek, een 80-tal leden en een oppervlakte van 700 ha waardoor de consolidatie van een aantal bezigheden, zoals boekhouding, financiën, marketing, human ressources, kwaliteitsnormen en bottelen vlot kon verlopen.

De Cercle des Vignerons du Rhône profiteert van de expertises van de initiatiefnemers en de traditionele nationale en internationale exportcircuits. Ortas Cave de Rasteau exporteert 30% van zijn wijnen naar Quebec waar het reeds meer dan 10 jaar de eerste plaats inzake import inpalmt, maar kent ook een permanente groei inzake export naar Azië, Brazilië en West-Europa.

VRT, een dochteronderneming van Caves Tain l’Hermitage en Rasteau, elk met een inbreng van 45%, en Château Mont Redon, inbreng 10%, beheert de grootdistributie met de bedoeling een gemeenschappelijke commerciële dienst aan de GMS aan te bieden: één aanspreekpunt; één onderhandelaar, één afhaalpunt en één factuur.