Bordeauxwijnen en nieuwe culinaire trends

Bordeauxwijnen zijn modern en gedurfd en surfen mee op de trend van de poke bowls, buddha bowls en groentenspaghetti

De hedendaagse en innovatieve Bordeauxwijnen sluiten perfect aan bij de nieuwe culinaire trends. De golf van de bowls was al aangespoeld in België, maar nu krijgen we een ware vloedgolf vanuit Hawaï over ons heen: de poke bowl! Deze zomerhit staat garant voor eindeloos plezier, ongeacht het seizoen! Het moderne en innovatieve karakter van de Bordeauxwijnen past heel goed bij deze Hawaïaanse specialiteit, maar ook bij de variant van de buddha bowls of de groentenspaghetti, die deze zomer furore maken. Verfijning, elegantie en frisheid horen bij deze trendy toetsen. Entre-deux-Mers, Bordeaux Clairet of zelfs een rode Bordeaux sluiten perfect aan bij deze hippe culinaire bereidingen

Poke bowl, een golf Hawaïaanse frisheid

Deze zomer zijn recepten met verse en kwaliteitsvolle recepten meer dan ooit trendy. Groenten zijn alomtegenwoordig, net als rauwe vis en recepten met een Aziatische invloed. Grote chefs lieten zich al verleiden door de bowls en de trend zet zich nog verder. De “poke bowl” is de hit van het jaar! Deze heeft Californië, waar het nu krioelt van de “pokerias” al helemaal veroverd en rukt nu ook op in Europa.

Na de buddha bowl uit de Verenigde Staten – een mix van groenten, oliehoudende zaden en vruchten, granen en gekookte en rauwe peulvruchten, doet de poke – spreek uit als pokay – bowl bij ons een opmerkelijke intrede.

De poke bowl is een kom met gemarineerde rauwe vis (zalm, tonijn of octopus) – in kleine blokjes gesneden en bestrooid met sesamzaadjes – en groenten (blokjes komkommer of avocado, lente-ui, verse gember, algen, bladkool, zeesla…) bovenop een portie rijst. De poke kan op smaak gebracht worden met een scheutje sesamolie, sojasaus of wat pepertjes.

Dit heerlijke Hawaïaanse gerecht kan variëren naargelang de seizoenen of de voorkeuren. En ook de bijpassende wijnen kunnen dus aangepast worden aan het seizoen en de ingrediënten van de bereiding.

De witte, rosé en rode Bordeaux surfen mee op de golf van de poke bowls

In de zomer snakken we naar dorstlessende drankjes of naar verfrissende wijn. We geven dan de voorkeur aan een wijn met een fruitig en licht karakter. De wijnbouwers uit Bordeaux stellen een uitgebreid assortiment lichte en lekkere wijnen voor. Het zijn ook wijnen met respect voor hun appellatie en streek.

En er valt nog zo veel te ontdekken… ‘Bordeaux fête le vin’: van 23 tot 26 juni 2016.

Heb je honger gekregen van deze culinaire trends? Afspraak in Bordeaux eind juni voor 4 dagen die volledig in het teken staan van Bordeaux wijnen en gastronomie. Dit jaar is de stad Brussel eregast. Dit komt door een partnership dat drie jaar geleden aangegaan werd tussen de CIVB en Visit Brussels, die samen “eat ! Brussels drink ! Bordeaux” (een gastronomische en œnologische festival in het park van Brussel, van 8 tot 11 september 2016) organiseren.

Tijdens ’Bordeaux fête le vin’ van 23 tot 26 juni 2016 kunnen de bezoekers, gewapend met een boekje met proeftickets en een glas, kennismaken met en proeven van de verschillende wijnen uit de streek. En dat zijn er heel wat! Ontmoetingen met wijnbouwers, mooie flessen, maar ook kunsttentoonstellingen, concerten, vuurwerk… maken het feestelijke programma helemaal af.

De Bordeaux Wine School organiseert continu gratis initiatiesessies van 30 minuten rond Bordeauxwijnen. Dankzij deze voor iedereen toegankelijke formule leer je de typische eigenschappen van de Bordeaux beter begrijpen en de smaken ervan om te zetten in woorden. Het succes van deze sessies wordt alsmaar groter. De Bordeaux Wine School zal ook aanwezig zijn tijdens “eat ! Brussels drink ! Bordeaux” en zal er ook heel wat workshops animeren.

Inhuldiging van Cité du vin

Op 1 juni werd de Cité du Vin ingehuldigd. Op deze unieke plek kan je kennismaken met de wijnen van de wereld in al hun facetten. Dit gebeurt op basis van een recreatieve en zintuigelijke benadering waarbij je volledig ondergedompeld wordt in de wereld van de wijnen. De Cité du Vin onderscheidt zich door zijn hedendaagse en veelzeggende architectuur die uitkijkt over de wijngaarden van Bordeaux. Kom hier kennismaken met wijn in al zijn aspecten, met wijnen van over de hele wereld, uit alle tijden, culturen en verschillende beschavingen. http://www.laciteduvin.com/en