La Fabrique en Ville – Brussel

De samenwerking van Elodie Michiels en haar partner met Thomas Van Den Berg zorgt ervoor dat de brasserie in het Brusselse Egmontpark een nieuwe toekomst krijgt.

Met ‘La Fabrique en Ville’ creëerde Elodie een het broertje voor La Fabrique au Châtelain, een ontbijt- en brunchplek in Elsene die ze zowat twee jaar terug opstartte. De jonge telg is een frisse hotspot geborgen in het Egmont park in hartje Brussel, die zich achter The Hotel bevindt. Hier kan je je tegoed doen aan brunch, lunch en thee of koffie met taart. Op de kaart geen uitgebreide of gecomplieerde gastronomische bereidingen maar verse sapjes en soep van de dag, home-made ijsthee, boterhammen, salades, maar ook fish & chips en gepocheerde eitjes à la florentine, Bénédicte of royal. Tijdens het weekeind maakt La fabrique en Ville deels uitzondering op de regel en serveert op zaterdag en zondag een uitgebreide brunch, 100% huisgemaakt, met tal van verrassende suggesties en dit tussen 10u30 en 17 uur.

Het gebouw heeft echt wel iets weg van een opslagruimte of fabriekje waarbij de hoge ramen en ‘Edison light bulbs’ een warme gloed in het pand inbrengen. Het geheel oogt erg ruim en luchtig mede door de hoge plafonds, terwijl het fabrieksgevoel mede door de halve verdieping wordt versterkt. De nieuwe exploitanten zorgden voor een frisse, maagdelijke witte touch, zowel binnen en buiten en verruimde de fabrieksgeest door de poort een felgroene teint mee te geven die zich feilloos in het park integreert. Houten en witmarmeren tafels zorgen voor een leuke mix van zowel vintage, Scandinavische als botanische invloeden. Een aanlokkelijke pluspunt voor wie bij mooi weer volop van het park wil genieten is ongetwijfeld het ruime terras. La Fabrique en Ville is erg kindvriendelijk en biedt de kleinsten zelfs een eigen speelruimte.

Op de kaart tal van lucratieve suggesties voor een gezellig lunch, tussendoortje of gewoonweg een koffie of thee met wat lekkers. Het saladebuffet omvat acht suggesties die erg seizoensgebonden zijn met als extraatjes vegetarische en glutenvrije bereidingen. Als warme gerechten een ravioli met spinazie en een vleesmaaltijd die wekelijks wijzigt. De chef zorgt eveneens voor tal van eiergerechten naar keuze van de klant. Ook het dessertbuffet oogt aanlokkelijk met pannekoeken, diverse soorten taart, wortelcake, suikertaart, glutenvrije chocoladetaart, een dagdessert eva. Prijsbewust kan men hier voor 29€ onbeperkt genieten, kinderen onder de 12 jaar betalen 12€.

Wij genoten tijdens onze ontdekking van een aantal bereidingen die een onverwachte pairing vormden met tal van favoriete Bordeauxwijnen. Als starter een courgettespaghetti, myriade van feta en verse kruiden in sinaasappelvinaigrette, een jonge moderne schotel met verschillende smaken die een rijpe, fruitige en goed afgeronde wijn verdient. Château Jean Faux 2014 een witte Bordeaux op basis van Sémillon en Sauvignon zorgt voor een zweem van oranje puntparika, Château Lardiley 2015 rosé op basis van Merlot zorgt voor een perfecte ondersteuning van deze lichte levendige schotel, terwijl Château Côtes de Chambeau, Lussac Saint Emilion, rood Merlotdruif, met zijn fruitigheid onmiddellijk voor plezier zorgt en de degustatie een nieuwe dimensie geeft.

De avocadotartaar met granaatappelpitjes en jonge spinaziescheuten op smaak gebracht met een vleugje balsamicoazijn, kreeg een Moulin de Couhins 2013 Pessac Léognan wit mee, een 100% Sauvignon die opvalt door zijn levendige smaak. Château Penin 2015 Bordeaux Clairet merlot –rosé, krachtig en droog zorgt voor een pittige en peperachtige afdronk. De witte Château Pont de Brion 2013 Graves, melange van Sémillon en Sauvignon, op vaten gerijpt toont én de kwaliteiten van de wijn én het smaaktimbre van het gerecht.

De Poke bowl van tonijn met sesamzaadjes en sojasaus werd ondersteund voor een Château Montlau, AOC Entre Deux Mers 2016, een melange van Sémillon, Sauvignon en Muscadelle. De koele temperatuur van deze jonge wijn geeft de tonijn een stevige boost. Château de Parenchère 2014 Clairet melange van Merlot en Cabernet Franc biedt een verrassende, vernieuwende maar zeer succesvolle pairing, terwijl Les Hauts de Martet 2014 Sainte-Foy-Bordeaux, Merlot, rood, mooi kruidig en intens met de essentiële koele temperatuur die de tonijn nodig heeft, voor een succulente verrassing zorgt.

Onze zomerse kalfstartaar met mango en koriander kreeg het gezelschap van Léo de La Gaffelière – rode Bordeaux 2014, melange van Cabernet Sauvigon, Cabernet Franc en Merlot en gaf het vetarme en rooskleurige kalfsvlees een levendig karakter mee. De Château Goudichaud rosé Bordeaux 2015 op basis van Cabernet Franc bracht extra intensiteit in de combinatie terwijl de Château Carmenère Petite  réserve Médoc 2014 door zijn fruitige combinatie met de typische hints van bosvruchten eigen aan dit druivenras, de fijne smaak van het kalf mooi versterkte.

Als slotakkoord een heerlijke meringue met speculaasroom en rode vruchten. De Charme de Camperos 2012 zoete witte Sauternes van Sémillon, Sauvignon en Muscadelle een Sauternes nieuwe stijl, is een eerder levendige dessertwijn met aroma’s van zoete kruiden, en klassieke partner bij fruitdesserten. L’Instant rosé Bordeaux 2015 Cabernet Sauvignon bood mooie aroma’s van rode vruchten en vormt een tonische rosé met leuke combinatie van contrasten. De Tifayne 2012, rosé Crémant de Bordeaux op basis van de Merlotdruif gaf het dessert verfrissende bubbels met aangename aroma’s van rode vruchten.

La Fabrique en Ville  – Egmontpark – Waterloolaan 44Z – 1000 Brussel

Open van maandag tot vrijdag van 11 tot 16u30, op zaterdag en zondag is er een brunch tussen 10u30 en 17 uur.