Vins de Bordeaux: Doe de ene ontdekking na de andere

’Favoriete Bordeauxwijnen’ 2016 – 100 wijnen die je blindelings in België kunt kopen  – Een selectie door jonge wijnexperts

Ieder jaar opnieuw biedt Bordeaux de Belgische consumenten een fantastisch hulpmiddel: de ‘Favoriete Bordeauxwijnen’. Deze wijnselectie speelt in op de smaak en behoeften van vandaag. Voor de selectie van 2016 werkte de ‘Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux’ (CIVB) samen met een jury samengesteld uit jonge sommeliers, wijnhandelaars, wijnadviseurs en bloggers die een opkomende generatie van jonge wijnbouwers en groothandelaars uit de Bordeaux vertegenwoordigen. Wat hen bindt is een vernieuwende, gemoedelijke en ongegeneerde benadering van wijn. De jury had lof over de kwaliteit van de Bordeauxwijnen die in België te koop zijn alsook voor het uitgebreide gamma, dat een weergave vormt van hun diversiteit. Of je nu wijnkenner of wijnliefhebber bent, iedereen weet de Bordeauxwijnen best te smaken. Bovendien zijn ze geschikt voor iedere gelegenheid en spelen ze als geen ander in op nieuwe, culinaire trends.

100 verleidelijke wijnen van 4 tot 25 € die een nieuwe wereld doen opengaan

Sinds 2009 stelt het CIVB jaarlijks een selectie van 100 topwijnen voor om jezelf of anderen cadeau te doen: de “Favoriete Bordeauxwijnen”. De wijnen worden geselecteerd door een professionele jury met één duidelijke missie: de Belgische consumenten begeleiden bij het selecteren van de beste wijnen en hen de grote diversiteit en toegankelijkheid van Bordeauxwijnen doen ontdekken.

Lichte, pittige, fruitige of complexe rode wijnen, droge of zoete witte wijnen, clairets en mousserende wijnen – de Crémants van Bordeaux -, al deze ‘Favoriete Bordeauxwijnen’ zijn verkrijgbaar in de Belgische supermarkten of in de wijnhandel. Hun kostprijs varieert tussen de 4 en 25 € per fles.

U heeft een heel jaar lang de tijd om te genieten van 37 witte, 48 rode en 15 roséwijnen, eigentijdse en gedurfde referenties die de juryexperten hebben bekoord.

Steeds meer wijnen met frisse toetsen die u vandaag al kunt drinken

De selectie Favoriete Bordeauxwijnen 2016 bevat door zijn frisheid en fruitigheid zeer toegankelijke wijnen. De jury koos vooral voor wijnen die onmiddellijk plezier garanderen; wijnen die je vandaag al kunt drinken!

Dit jaar zien we meer witte en roséwijnen in de selectie opduiken, een trend die we een aantal jaar geleden al zagen en die zich sterk doorzet in 2016.  “De wijnen die we degusteerden, gaven een goed beeld van de diversiteit van de Bordeauxwijnen, alsook een aantal mooie verrassingen. We vonden het fantastisch om te zien dat de vaste waarden blijven,” aldus de jury. Gauthier Louwart, expert inzake sensoriële analyse en degustatie, vat als volgt samen: “De Bordeauxwijnen van vandaag spelen perfect in op wat de hedendaagse consument verwacht: een eigen, typische smaak en authenticiteit.

Vicky Corbeels, maître-sommelier, Wine Lady of the Year 2015 voegt daaraan toe. “Indien ik de Favoriete Bordeauxwijnen 2016 selectie zou moeten definiëren, zou ik de volgende termen gebruiken: inventief, gedurfd en getuigend van een nieuwe dimensie.

2015, een uitzonderlijk wijnjaar

Marc Roisin van vinogusto.com vat de selectie Favoriete Bordeauxwijnen 2016 als volgt samen: “Leve het wijnjaar 2015! Meer dan 20% van de witte en roséwijnen uit de selectie zijn afkomstig uit het wijnjaar 2015. Deze wijnen zijn bijzonder geslaagd. Ze combineren een rijke, fruitige smaak met een goed evenwicht tussen materie, molligheid en aangename, frisse noten. Over het algemeen zijn het complete, elegante wijnen die deze zomer hun plaatsje zullen veroveren tijdens het aperitiefuurtje of als digestief. Kers op de taart: deze wijnen dragen de generieke ‘appellations’ witte, rosé of Clairet Bordeauxwijnen. Daarnaast zien we eveneens een aantal Entre-Deux-Mers wijnen, wat aantoont dat kwaliteitsvolle Bordeauxwijn niet altijd duur hoeft te zijn”.

Julien Stephant, wijnadviseur en sommelier, voegt daaraan toe: “Kiezen is geen gemakkelijke opdracht, Bordeaux is een van de beste wijnstreken met prachtige wijnen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Ontdek de Favoriete Bordeauxwijnen:  

Het hele jaar lang zullen de Favoriete Bordeauxwijnen 2016 belangstelling genieten tijdens tal van evenementen zoals bijvoorbeeld ook “eat! Brussels, drink! Bordeaux” in het Warandepark van Brussel (van 8 tot 11 september). Je kan de wijnen ook terugvinden op de officiële website (http://www.bordeaux.com/be-nl) en sociale media (Facebook, Twitter, Instagram) van Bordeauxwijnen. De selectie zal vanaf juni via een online communicatiecampagne worden gepromoot bij het grote publiek.

Het Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux – CIVB – vertegenwoordigt 6460 wijnbouwers en 300 wijnhandelshuizen.

De 4 grote missies van het CIVB zijn: 1. Marketing: Bordeaux positioneren als referentiemerk, een sterke band creëren tussen de consument en het merk, recruteren, verjongen en behouden van consumenten. 2. Technisch: uitbreiden van kennis, behoud van de kwaliteit van bordeauxwijnen en anticiperen op nieuwe eisen op gebied van milieu en voedselveiligheid. 3. Economisch: de kennis van de productie, de markt, het milieu en de verkoop van Bordeauxwijnen wereldwijd ondersteunen en waarborgen. 4. Verdediging van de algemene belangen van het hele kanaal.

Bordeaux heeft zoveel te bieden! www.bordeaux.com