Bôtan distilleerderij: rijk assortiment

Bôtan Distillery werd gelanceerd in 2018. Wat volgde was een intensieve periode van ontwikkeling met als resultaat ‘s werelds eerste Botanical Spirits gemaakt van eigen gekweekte kruiden en bloemen zonder kunstmatige ingrediënten en zonder conserveringsmiddelen. Ondertussen bieden ze een breed assortiment aan gastronomische alcoholvrije dranken voor elke gelegenheid: Botanische Gedistilleerde Dranken, Cocktails & Wijnen.

Botanische gedistilleerde dranken :

Als alcoholvrij smaakinstituut vertrouwen we op superieure botanische ingrediënten die we zelf kweken, distilleren en mengen tot premium alcoholvrije Botanische Gedistilleerde Dranken. Deze worden alleen van echte ingrediënten gemaakt, een fles bevat 500 gram verse botanische ingrediënten. Met deze Botanical Spirits maak je bewuste en zuivere cocktails met een diep aromapalet. Ze hebben altijd een andere handeling of mise en place nodig om een gastronomische cocktail of pairing te creëren. Assortiment: citrusgember, jeneverbesgarde, dennenbrem, citruskruiden, signatuurmix, oosters gebraad & hanami.

Citrusgember: etherische oliën van citroenvruchten en mandarijnen, ondersteund door gemberaroma, verlengd door subtiel zoet en gekruid Jamaicaans piment. Een lange bitterzoete afdronk, hints van limoenzeste en bloemige, licht kruidige gember.

Jeneverbesgarde: mediterrane kruiden, bloemen van tijm, rozemarijn, kamille, gevolgd door de diepe, rijke smaak van witte druiven en wilde jeneverbessen (het ingrediënt dat gin zijn typische smaak geeft). Subtiele aromatische bitters gevolgd door zoete tonen van berghoning.

Dennenbrem: Levendig en fris, dennen en hout op de voorgrond, ondersteund door pittige tonen van citruskruiden, citroenbloesem en subtiele venkelbloemen. Subtiele zoete afdronk van berghoning met subtiele tonen van venkel.

Citruskruid: etherische oliën van sinaasappelvruchten en mandarijnen, ondersteund door bloemige en tintelende sansho peper. Eerst Japanse mandarijn, gevolgd door de zuivere smaak van gedistilleerd citrusfruit, verlengd door subtiele zoete citrusbloesem. Een lange bitterzoete afdronk met tonen van limoenzeste en bloemige en licht gerookte sansho peper.

Signatuurmelange: Combineert drie soorten rozen als damastroos, rauwe en geroosterde cacao en limoenkruiden. De smaak is bloemig en zoet.

Oosters gebraad: Geroosterde komijn op de voorgrond, ondersteund door subtiele gerookte zwarte peper. Komijn en bloemige oregano raken het gehemelte, ondersteund door geroosterde en subtiel gerookte smaken. De etherische oliën verwarmen het midden van het gehemelte en veroorzaken een aangename sensatie. Vers cacao en limoenfruit nestelen zich op het achterste gehemelte, gevolgd door een tweede afdronk door peper en subtiele zoete aardse ondertonen.

Hanami (privé collectie): Een wandeling door de shiso-velden.

Botanische cocktails :

Geïnspireerd op klassieke en gastronomische cocktails, gemaakt op basis van “single herbs distillates” en licht gezoet met biologische honing. Naast de bestaande klassiekers heeft Bôtan ook unieke creaties ontwikkeld die hun signatuur op de kaart moeten zetten. Deze cocktails zijn gelaagd in smaakintensiteit, variërend van een impactvolle neus tot een indrukwekkende ervaring in de mond met een continu evoluerende finish. Elke cocktail kan ook alcoholisch worden gemaakt door er een alcoholische drank aan toe te voegen. Assortiment: Ginzu, Wakataya, Shizo, Pomelo & Asada.

WAKATAYA : Een ode aan het unieke Peruaanse kruid “Huacatay”, een lokale muntsoort. Gebaseerd op de klassieke cocktail “Pisco Sour”. Het kruid Huacatay voor deze cocktail wordt gekweekt in België en gedistilleerd in Antwerpen. Smaak ‘Kruidig & fris’.

SHIZO : Een ode aan het Japanse terroir door een combinatie van rode Shiso en Yuzu. Delicate smaak van vers geoogste Shiso afkomstig uit Japan en biologisch gekweekt en gedistilleerd in België. Een echte signature cocktail van Bôtan Distillery.

POMELO ASADA : Gebaseerd op de klassieke cocktail Mezcal Paloma. Gedistilleerd uit Mexicaanse pepers waaronder Jalapeno en Ansho. Bôtan Distillery roostert en rookt de pepers voordat ze worden gedistilleerd, zonder alcohol. Lekker fruitige bitters van grapefruit, met zeer rokerige, rokerige tonen. .

Botanische wijn

De Botanische Wijnen van Bôtan Distillery hebben dezelfde principes als wijnmaken: terroir, vakmanschap, authenticiteit. Gefermenteerde druiven worden hier gedistilleerde kruiden, die vervolgens worden geassembleerd met een selectie van fruitsoorten. Zowel op de Antwerpse velden als in de kruidenstokerij in Schoten wordt volledig biologisch en puur gewerkt (zonder chemische manipulatie en tussenkomst). Botanical Wyne is niet gemaakt om te lijken op traditionele wijn of om een specifieke druif na te bootsen, maar eerder om gelaagde smaken te ervaren en te gebruiken als voedselparing, ze hebben ook niets te maken met het industriële proces van de-alcoholisering. “Wyne” verwijst naar de cultuur en tradities rond wijn: gelegenheid en proeven. Net als een fles wijn open je een Botanical Wyne op een bepaald moment of bij een bepaalde gelegenheid om smaken te ontdekken of gewoon om van te genieten. Assortiment: Cuvée Cassy (mousserend), La Cuvée Folie, Gezellig, Henry Quatre, Exhibit 4 & Tenuifolia.

CUVÉE CASSY (MOUSSEREND) : Cuvée Cassy is een mousserende Wyne uit België, gemaakt op basis van 15 gedistilleerde kruiden waaronder mirte, cassis en berkenhout geassembleerd met vlierbes. In de neus herken je oud rood fruit, bloemige noten maar ook een boterachtig karakter. In de mond ontdek je rode en blauwe bessen, een lichte kruidigheid en ook hints van mirte en rozemarijn.

LA CUVÉE FOLIE : een stille witte Wyne afkomstig uit België, gemaakt op basis van 14 gedistilleerde kruiden waaronder verbena, nerolibloesem geassembleerd met peer. In de neus herken je vers en rijp wit steenfruit, evenals florale tonen en citrus. In de mond ontdek je peer en perzik, evenals mineraliteit met zoute tonen en een vleugje brioche.

GEZELLIG : Cozy is een lichtrode Wyne afkomstig uit België, gemaakt op basis van 15 gedistilleerde kruiden waaronder shiso, sansho peper geassembleerd met kers. Een fruitige stijl met elegante tannines waarin je in de neus rijp rood fruit, fruitbloesem en hints van amandel herkent. In de mond ontdek je kersen en appel met toetsen van mediterrane kruiden.

HENRY QUATRE : een complexe rode Wyne afkomstig uit België, gemaakt op basis van 14 gedistilleerde kruiden waaronder cassis, jeneverbes geassembleerd met wijnperzik. Een complexe en fruitige stijl met zachte tannines waarin je in de neus wild rood fruit, jeneverbes en wilde bosbloemen herkent, samen met een lichte kruidigheid. In de mond complexiteit en hints van cacao en boterachtige tonen. De aanwezigheid van zuren is hier ook goed te herkennen.

EXHIBIT IV : een stevige rode Wyne afkomstig uit België, gemaakt op basis van 13 gedistilleerde kruiden waaronder gerookt kersenhout geassembleerd met zwart fruit. Een stevige en rokerige stijl waarbij je in de neus veel rook terugvindt, evenals tonen van cacao, kersen en mollenkruid. In de mond ontdek je rijp rood fruit met een vol mondgevoel dankzij de kruidigheid en stevige aardse aroma’s.

TENUIFOLIA : een versterkte sinaasappel Wyne afkomstig uit België, gemaakt van 13 gedistilleerde kruiden, waaronder citruspepers (tagetes tenuifolia) en lindeverbena, geassembleerd met abrikozen.

De producten van Bôtan distillery zijn in Vlaanderen te koop in een breed netwerk van winkels, drankenhandels en speciaalzaken.