Boulengier, het nieuwe fijnproeversadres van Brussel

Sinds deze zomer kan je in Sint-Gillis genieten van ambachtelijk brood uit grootmoeders tijd gemaakt op basis van de heerlijke recepten van boulengier. Wie hier over de drempel stapt wordt meteen verleid door de heerlijke geur van de lekkere boterhammen uit zijn kindertijd, iets heel anders dan de stereotiepe producten die tegenwoordig overal verkocht worden.

De heerlijke smaak van echt brood

Terwijl we de vrachtwagen zien arriveren van de Girardeau-molen uit Boussay in de Franse Loire-Atlantique, die de bloem aanlevert, stappen we binnen in de winkel, aangetrokken door de geuren van het verse brood. Het is duidelijk dat hier stevig gewerkt wordt. Het bedrijf is ontstaan uit de samenwerking tussen Marc Paeps, reclamefotograaf, Christopher Moloughney, ex-communicatieadviseur en Mathieu Geslan, een bakker uit Normandië die behoort tot het selecte gezelschap van de ‘Compagnons de Devoir’. Met het boulengier -concept willen ze als vrienden samenwerken en eenvoudige maar essentiële producten brengen.

“Er was geen echte bakker meer in de wijk. We hebben volgens onze eigen principes een bedrijf uit de grond gestampt op basis van een ambachtelijke productie en met respect voor eeuwenoude tradities, maar ook met net genoeg moderne tools om de bakker toe te laten toch een beetje langer te slapen. We bieden een gamma traditionele Franse producten aan, dat we aanvullen met typisch Belgische artikelen, zoals het groot wit brood. Binnenkort gaan we ook pistolets brengen, en verder in de toekomst denken we aan specialiteiten zoals Duits brood en scones. We ontwikkelen ook producten in limited edition, die we aan ons gewone assortiment toevoegen. De bloemsoorten van Franse origine die we gebruiken zijn 100% natuurlijk, biologisch geteeld en bevatten geen van de bewaarmiddelen of additieven die je tegenwoordig maar al te vaak tegenkomt in de bakkerijwereld. Sommige zijn afkomstig van oude, traditionele graansoorten die onze molen sprokkelt bij kleine producenten”, vertellen Marc en Christopher.

Met zijn brood dat per gewicht verkocht wordt, van het grote vierkant tot de broden met dikke korst die lang bewaren, en zijn avondbaguettes, wil boulengier terug aanknopen met de tradities van weleer toen brood een kwaliteit had die we nu bijna vergeten zijn. In deze bakkerij die echt de moeite van een bezoek waard is vind je gegarandeerd op elk uur van de dag brood. Tip: proef hun biobaguette eens.

Een hongertje?

Op het middaguur kan je aan de broodjestoog bij boulengier ook genieten van hun heerlijke brood belegd met seizoensproducten die zijn bereid volgens de suggesties van chef Damien Bouchéry. Je vindt er streekproducten uit België, zoals forel uit Ondeval en ham zonder nitrieten van de Hoeve Cuvry, naast heerlijke viennoiserieën en patisserie. Of wat dacht je van een chocoladebroodje met drie soorten chocolade, een croissant met net genoeg boter, een pruimen- of appeltaartje, cake of een overheerlijke chocolade-éclair? Allemaal gebakken in een echte steenoven. Verder kan je er genieten van bladerdeeggebakjes, zoals de bekende millefeuille. Geen ingewikkelde taartbereidingen hier, gewoon patisserie van bij de bakker zoals in de tijd van toen maar met een hedendaagse twist en niet te zoet, licht en makkelijk te degusteren.

Een warme sfeer

Om de vroegere taverne Le Zwanzeur om te turnen naar deze strakke ruimte waar men opnieuw de oorspronkelijke muren ziet waren acht maanden nodig, maar die waren het dubbel en dik waard. De binnenhuisarchitectuur en de decoratie zijn de vrucht van een samenwerking tussen designstudio La Bouche, gespecialiseerd in food en restaurants, en Loop Studio, die zijn technische knowhow bijbracht. De verlichting met buizen, een moderne interpretatie van de iconische industriële neon, is het werk van Sammode Studio. De lange toog in prachtig fijn geaderd Italiaans marmer bevindt zich tegenover het atelier en de oven, die slechts van de winkel gescheiden zijn door een glazen wand. Glas, hout, steen en metaal zijn belangrijke componenten in het interieur, edele, traditionele materialen die perfect passen bij de bereidingen die er worden gemaakt. Zo krijgen de waren op een hedendaagse manier de uitstraling die ze verdienen. Helderheid en transparantie primeren bij boulengier, want als alles mooi en lekker is, valt er niets te verbergen, toch?

Vanaf begin 2019 kan er bij boulengier ook een hapje worden gegeten in de degustatieruimte, die een heel diverse menukaart heeft: ontbijt, weekendbrunches, lunches en tea time op basis van klassieke seizoensgerechten die een nieuwe invulling kregen door de samenwerking met chef Damien Bouchery. Uiteraard staat ook hier het brood centraal en wordt het gebracht onder alle mogelijke vormen: met ovenschotels, soepen of gratins, en tal van nostalgische ideeën uit grootmoeders tijd. Ondertussen hebben Marc en Christopher alweer nieuwe plannen, die draaien om kunstkeramiek in combinatie met een creatieve visie op de hedendaagse keuken… Wordt dus vast en zeker vervolgd!

boulengier – Jean Volderslaan, 11 – 1060 Brussel – Tel. : +32(0)2 647 13 34

Van dinsdag tot vrijdag, van 7 u. tot 19 u. Zaterdag van 7 u. tot 18 u. Zondag van 7 u. tot 17 u.