Bourgogne Aligoté – 2

De geschiedenis van het wijnhuis Joseph Drouhin gaat minstens terug tot 1937 aangezien het wijnhuis vermeld staat tussen de oprichters van de Application Controlée. Het is voornamelijk gespecialiseerd in de productie van Chardonnay en Pinot Noir zoal gebruikelijk in de Bourgogne. Op enkele percelen die met extreme passie worden verbouwd, heeft het een beperkte eigen productie van een erg oud wijnras, Aligot of Aligoté

Druiven en sappen worden voor het overige bij een aantal zorgvuldig geselecteerde leveranciers aangekocht. De wijn rijpt tussen 5 en 7 maand in inoxvaten.

De Bourgogne Aligoté 2014 van het wijnhuis Jospeh Brouhin is leuk fris en lichtjes geparfumeerd, de lichtgele kleur biedt een aantal groenachtige reflecties. In de neus krijgen we toetsen van verse druiven, licht alcoholisch. Een mooie frisheid komt in de mond tot ontwikkeling samen met enkele accenten van vuursteen.

Deze wijn is een leuke compagnon als aperitief, past bij charcuterie en koude voorgerechten, maar laat zich evenmin onbetuigd bij visgerechten. Aanbevolen temperatuur 12 à 13°C.

Bourgogne Aligoté Buissonnier 2014

De Caves des vignerons de Buxy is ontstaan door de samenwerking van de wijnboeren Côte Chalonnais die van mening waren dat een gemeenschappelijk project inzake vinifiëren, rijpen en commercialiseren van hun wijnen de ideale oplossing vormde.

De percelen bevinden zich tussen Buxy en Saint-Gengoux-le-National op de lagere heuvelruggen. De ondergrond is hier argilo-kalkachtig met tal van keien in de bovenlaag, wijnranken kunnen er zich optimaal ontwikkelen en zorgen voor een leuke maturatie van de trossen. De rijping van de wijnen gebeurt uitsluitend in inox waardoor levendigheid en frisheid vaste waarden blijven.

In het glas krijgen we een goudkleurige wijn met briljante reflecties. In de neus ontdekken we florale accenten en vers fruit. In de mond en grote zachte frisheid met aromatische accenten, afgewisseld met toetsen van witte bloemen en noten. Een fijnproeverswijn met onmiddellijk genot.

Leuke aperitiefwijn die ook past bij charcuterie, omelet of in vis met saus. Zijn levendigheid en het opduiken van agrume-toetsen zorgen ervoor dat hij gedronken bij 11-13° C past bij oesters of zeevruchten. Ook bij geitenkaas zorgt hij voor verrassende smaakaccenten.

Domaine Rapet Père et fils

Oud familiaal wijnhuis dat een ‘taste-vin’ uit 1765 als relikwie van generatie op generatie overdraagt. Na Robert en Roland, dragen thans Vincent en Sylvette zorg voor het beheer van een domein van 20 ha.

De druiven worden in kleine kisten aangevoerd zodat ze intact blijven. De persing gebeurt pneumatisch en duurt zowat 2 uur. De alcoholische fermentatie neemt ruim 15 dagen in beslag, vindt plaats in cuves en dit op lage temperatuur, 18-20° C zodat de fruitige aroma’s maximaal bewaard blijven.

Een wijn met lichtgele kleur en groene schitteringen in het glas. Hij opent in de neus met elegante aroma’s van witte bloemen en gedorst hooi, afgewisseld met subtiele minerale toetsen. In de mond een charmante aanzet met onmiddellijk genot. In de regio beweert men dat deze wijn “fera sortir de sa coquille un escargot de Bourgogne” om aan tafel aan te schuiven.

Past perfect bij charcuterie, salades, zeevruchten, andouillette, gedronken als aperitief verlangt hij het gezelschap van goudgele gougères, een lokale kaastaart.