Bourgogne Aligoté – 3

Met het Domaine Boyer-Martenot belanden we in een wijnhuis dat sinds minstens 4 generaties het respect voor het natuurlijke milieu en de eigen terroirs vooropstelt ten einde kwalitatieve wijnen te kunnen produceren. Fermentatie en rijping gebeurt bovendien uitsluitend in inox.

De Bourgogne Aligoté 2014 heeft in het glas een bleke gele mantel met regelmatig opduikende groene reflecties. In de neus leuke aroma’s van rozijnen en druiven maar ook van groene appel die de levendigheid versterkt en de inleiding vormt voor een frisse aanzet in de mond. Op het middenpalet leuke geparfumeerde accenten van geel rijp fruit zoals abrikoos en perzik met erg weinig tannines. Bij de afdronk komen lichte accenten van agrumes tot uiting.

Bij 8-10 °C, een aangename aperitiefwijn maar ook compagnon van koude salades.

Domaine Michel Sarrazin & fils

Familiaal domein in het hartje van de Bourgogne met een oppervlakte van 35 ha, Côte Chalonnais op 30 km van Beaune. De wijncultuur van deze familie gaat terug tot de vroege 17de eeuw.

Na persing en vinificatie rijpen de sappen gedurende 6 maand in cuves, 2/3 in inox, 1/3 in nieuwe eiken vaten. Na lichte filteringen worden de wijnen gebotteld op het domein om nadien in de kelders te worden gestockeerd.

Bourgogne Aligoté 2015 is weliswaar een jonge maar droge en fruitige wijn met subtiele accenten en veelvuldige aroma’s. Mooi volrond met aangenaam karakter, klaar om onmiddellijk te drinken zodat men volop van het exotische fruit kan genieten.

Een leuke aperitiefwijn die zich perfect leent bij crustacés en zeevruchten, maar ook bij geharde kazen en kazen met korst en charcuterie een aangename compagnon vormt.

Domaine Sylvain Pataille

Sylvain is oenoloog van vorming, een ex-leerling van ‘Viti’ in Beaune, die oer een ideale basiskennis beschikt. In 1999 koos hij ervoor om zelf wijnboer te worden en bracht in 2001 zijn eerste wijnen op de markt. Hij beschikt over een domein van 14ha.

De wijnen van Sylvain Pataille zijn afkomstig van percelen in Auvonnes en Champ Foreys, waar prachtige wijnranken van meer dan 70 jaar oud worden weergevonden.

Sylvian vinifieert en rijpt zijn wijnen op hout gedurende een jaar, het is pas bij de botteling dat er een subtiele toevoeging van sulfer plaatsvindt.

Door de vinificatie zonder zwavel krijgen we een mooie gele wijn, die in de neus sterke en rijke aroma’s oproept met duidelijke minerale toetsen. In de mond volrond met een ietwat wilde aanzet, maar met rijke aroma’s, totaal verschillend van de klassieke Bourgogne Aligoté.

Deze wijn past uitstekend bij koude voorgerechten zoals groenten, terrines, verse geitenkaas maar zorgt evenzeer voor een puike pairing met wit vlees, gevogelte, kalf en zelfs kalfszwezeriken.