Les Eleveurs Halle: unieke combinatie van traidtie en ultieme culinaire verfijning

Het vertrek van Lady Chef Sofie Dumon was voor restaurant Les Eleveurs in Halle het sein om de té strakke gastronomie in te ruilen voor een gezellige bistronomie. Deze culinaire oase met perfecte gastronomische keuken, biedt in een ontspannen sfeer waar iedereen terecht kan voor een familiemaaltijd of zakenlunch met oog voor een interessante prijs/kwaliteit verhouding in een hedentijds kader opgefleurd door lichtkunstenaar Yves Pauwels uit Asse (www.bistronomie.be).

Lokale en regionale producten uit het Pajottenland vormen de basis van de keuken, er wordt o.a. sinds kort samengewerkt met vzw De Poel voor het kweken van verse groenten en kruiden. Wekelijks haalt men verse hoeveboter bij Jeanneke en vlees bij de Berchemveldhoeve. Dagelijks is er verse Noordzeevis en promoot men graag de minder populaire vissen uit het aanbod ter bescherming van het evenwicht in onze zeeën.

In de keuken neemt Michel Borsy de leiding voor zijn rekening, geflankeerd door Romaric Gbedassi en patissier Bram Ampe, die dagelijks zorgt voor huisbereid vers gebakken brood, zij vormen een sterke driehoek die vaak is bijgestaan door stagiaires uit de verschillende Belgische hotelscholen.

Het marktmenu lijst niet altijd de meest luxueuze ingrediënten op maar dat is net de kunst van een chef om van de vergeten stukken vlees een lekkere smaakvolle maaltijd te bereiden. Het marktmenu juni-juli suggereert als koude voorgerechten: Avocado – verse geitenkaas – limoen – avruga – espuma van basilicum – broodkorstjes met citroentijm. Als warme voorgerechten : IJsgekoeld helder kreeftenbouillon – verse munt en primeur peulerwten. De suugestieve hoofdschotels : Rug van heek met citroenjam – mousseline van artisjok – aardappelpuree met kalamati olijven – gekonfijte venkel – saus van gevogeltefond en als magerecht: Arlettes met inlandse aardbeien – chiboust met vanille – frappé van citroentijm.

In augustus 2015 herschiep men de keuken door de integratie van de modernste technologieën met het oog ons cliënteel nog beter te verwennen. De wijnkaart is opgesteld in lijstjes volgens smaakervaring ongeacht de herkomst en omvat referenties naar ieders budget. Sinds kort is er ook een uitgebreide bierkaart met voornamelijk artisanale streekbieren.

Het team van Les Eleveurs bestaat uit voorvechters van de correcte tafel en mensen die allemaal gepassioneerd zijn door deze zware maar fascinerende “métier”. In de zaal lopen geen bordendragers maar vakmensen die zaalbereidingen en versnijdingen niet uit de weg gaan en graag een woordje uitleg geven bij wijn en gerecht. Onder leiding van Andy De Brouwer, 4de generatie, staan Kelly Coppens en Jochen Heyvaert klaar voor een vlotte bediening. Met deze formule luidt “Les Eleveurs”, dat bestaat sinds 1897, nogmaals een nieuw tijdperk in.

Als omkadering bij de proeverij van de Bourgogne Aligoté wijnen, creëerde Andy volgend menu: koud voorgerecht: avocado, geitenkaas, limoen, avruga, espuma van basilicum en broodkorstje met citroentijm, ondersteund door Bourgogne Aligoté 2014 Domaine Sorin-Coquard. Warm voorgerecht: Mechelse primeur bloemkool, artisjok, groene en witte Belgische asperges, ondersteund door Bourgogne Aligoté Sous le Chemin 2013 Domaine Buisson Charles. Hoofdgerecht Rug van kabeljauw met citroenjam, ‘tagliatelli’ van pijlinktvis en gekonfijte venkel, ondersteund door Bourgogne Aligoté 2013, Domaine Fernand en Laurent Pillot en als dessert een proeverij van 3 rauwe melkkazen, huisgemaakte kramiek en marmelade van kumquats ondersteund door Bourgogne Aligoté 2014 Jean-Claude Boisset.

Globaal een leuke en aangename maaltijd boordevol heerlijke en verrassende smaakaccenten en delicate toetsen. Succulente uitschieters en verrassende regionale specialiteiten die de bistronomie tot een gewaardeerde ontdekking laten uitgroeien.

Les Eleveurs – Suikerkaai 1A – 1500 Halle

Tel 02- 361 13 40 – www.les-eleveurs.be

Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag

Prijzen: Lunch 2 gangen (di-wo-do-vr) keuze van de chef 32.00; Bistronomie 3 gangen KV – H – D (zie marktmenu) 40.00; Passie 4 gangen KV – WV – H – D (zie marktmenu) 52.00; Carte blanche 7 gangen verrassingsmenu 66.00

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

attente bediening

leuke bistronomie

verse lokale en kwalitatieve topproducten

mooie wijnaccenten

Michelin:       2 bestekken

aantrekkelijke klassiek gerichte gerechten

voortreffelijk wijnadvies

GaultMillau:  15/20

grote gastentafel in keuken

attent zaalpersoneel

eetzaal met ruwe houtaccenten breekt stereotypiek beeld stadshotel

Delta:             vertrouwde topkwaliteit

fraai moderne gelagzaal

prachtig terras

huis van vertrouwen