Bourgogne Aligoté – 4 en slot

Domaine Sorin-Coquard, een wijnbouwersfamilie sinds vele generaties, omvat vandaag 23 ha waarvan de percelen in de gemeente Saint-Brix-le-Vincent zijn gelegen. Het overgrote deel van de percelen rust op een argilo-calcaire ondergrond waardoor de ranken bessen produceren die zorgen voor een leuke frisheid in de wijnen, frisheid die gepaard gaat met elegante minerale toetsen. De fermentatie vindt plaats in inox en neemt 5 à 6 dagen in beslag.

Het millésime 2015 geeft de Bourgogne Aligoté mooie accenten van geurige witte bloemen terwijl in de mond, de mineraliteit volop openbloeit.. De toetsen van citroen en limoen accentueren de frisheid van dit millésime en onthullen het aangenaam karakter van de wijn.

Leuke gezel bij escargots, oesters, guugères, gepersilleerde ham en zeevruchten.

Domaine Buisson Charles:

Catherine Buisson staat samen met haar echtgenoot Patrick Essa aan het hoofd van dit eerder kleine familiebedrijf van 6.3 ha. Het domein bestaande uit percelen in de finage van Meursault is sinds generaties in bezit van de familie Buisson. De Aligoté wordt geteeld op een perceel van 45a in de gemeente Meursault, ter plaatse ‘Sous le Chemin’ betiteld. De ranken van meer dan 45 jaar oud vinden op een terroir van argilo-calcaire ondergrond een rijke voedingsbodem waardoor men een mooi geconcentreerde wijn bekomt met eerder uitzonderlijk karakter binnen het aanbod Aligoté.

De trossen worden aangevoerd in kisten van 20kg en in de chai geselecteerd, ze worden in hun totaliteit geperst en lichtjes gesulfeerd voor aanvang van de fermentatie in vaten, fermentatie die 1 tot 5 jaar in beslag neemt. De botteling zonder filtering geschiedt na 16 tot 18 maand rijping op eik wat zorgt voor een natuurlijke wijn van 12.3 tot 12.7% alc. vol. Deze Aligoté is een modelwijn voor een terroir Meursault en het wit fruitige aanbod met fijne toetsen van munt.

De Bourgogne Aligoté 2013 geeft aangename toetsen van appel en agrumes met beheerste aciditeit, toch blijft hij zeer fris en mooi levendig in de mond met een leuke mineraliteit.

Gezellige aperitiefwijn die een leuke gezel is voor escargots en vis in sauzen. Zijn gezellige fruitigheid en uniek karakter bloeit volop open bij geitenkazen en lokale charcuterie.

Domaine Fernand en Laurent Pillot:

Deze wijnbouwersfamilie duikt in Chassagne voor het eerst op in de 17de eeuw. Fernand en Laurent, de 4de generatie van deze tak, baten 14.8 ha wijngaarden uit en produceren 22 verschillende wijnen. De wijngaarden genieten van een agrobiologie met grote zorg voor de natuurlijke eigenheden van de terroirs en zonder gebruik te maken van chemische onkruidverdelgers.

De oogst gebeurt volledig manueel, na persing worden de mouts in cuves gefermenteerd. Na enkele maanden afhankelijk van de kwaliteit van de bessen volgt een natuurlijke malolactische fermentatie waardoor de wijnen aan karakter en ronding winnen. Ze worden sur lies bewaard om de fruitige aroma’s te bewaren en pas na 8 à 10 maanden rijping, gebotteld.

Hun Bourgogne Aligoté 2015 is een levendige en leuk geparfumeerde wijn die zowel in de neus als in de mond, aroma’s losweekt van perzik, citroen, acacia en geurige bloemen.

Perfecte compagnon bij charcuterie bourguignonne, gepersilleerde ham maar ook escargots. Hij zorgt bovendien voor een verrassende frisheid bij kikkerbilletjes. Het levendige karakter past evenzeer bij crustacés, zeevruchten en oesters.

Jean-Claude Boisset:

Familiaal domein dat een onderkomen vond in een voormalig Urselinenklooster in Nuits-Saint-George. Uitgebaat door Nathalie en Jean-Charles, de kinderen van Jean-Claude, die de familiale tradities voor het respect voor de natuur en de kwaliteit van de wijn, hoog in het vaandel dragen.

De Bourgogne Aligoté , Les Moutots 1014, genoot van een manuele oogst waardoor de bessen in optimale conditie werden aangevoerd. In de chai werden ze gedurende 2u30 zacht geperst en werd de temperatuur tot 12° C teruggebracht. De mout ging direct op eiken vaten van 450l, zonder debourbage. Volgde een fermentatie met natuurlijke gist van zowat 10 maand.

Nadien volgde een rijping van 18 maand zonder soutirage of batonnage om het minerale karakter van de wijn te accentueren, 30% van de vaten zijn van nieuwe Franse eik, rijping op lage temperatuur om de delicate houttoetsen te optimaliseren. Bij de botelling par gravité en collage à la bentonite is er een lichte filtering.

In het glas geeft deze Bourgogne Aligoté 2014 Les Moutots, een briljante en stevige gouden kleur. In de neus ontwikkelen zich aroma’s van verse groene appel, pompelmoes, gerookte noten en kamperfoelie. In de mond een stevige, volronde en geconcentreerde wijn met fijne romige textuur en intense toetsen van agrumes.

Feilloze compagnon van omelet met champignons en fijne kruiden, grillade van wilde garnalen gemarineerd à la provençale, forel bourguignonne, maar eveneens met Mimolette en Saint-Nectaire kazen.