Bourgogne Aligoté, een andere kijk ….

Bourgogne Aligoté is een 100% Bourgondisch druivenras dat reeds gekend was in de 17de eeuw. Dit druivenras, een kruising tussen gouias blanc en pinot noir, is in Bourgogne aanwezig van in de 17e eeuw. Net zoals chardonnay is het een 100% Bourgondisch druivenras.

Bourgogne is trouwens de wijnstreek waar deze druif zich het beste voelt. Van de 2000 ha die aangeplant staan in Frankrijk, neemt de wijnstreek van Buurgogne meer dan 1800 ha voor zijn rekening van Chablis tot in de Mâconnais.

Aligoté leed lange tijd onder de vergelijking met chardonnay, ook al stond aligoté soms samen met chardonnay aangeplant in prestigieuze wijngaarden met een appellatie zoals Corton-Charlemagne of Montrachet. Aligoté kon gevonden worden op de beste hellingen, een wijnstok die grotere bessen draagt en ook meer druiven dan chardonnay. Aligoté kende meerdere benamingen: plant de troy (refererend naar de drie druiventrossen aan elke twijg van de plant); giboulet in Côte de Nuits, alligotet, beaunois in Beaune, vert blanc. Vroeger werd ook het dorp op het etiket vermeld waarvan de aligoté afkomstig was vandaar de naam Aligoté de Bouzeron.

Aligoté kreeg in 1937, tegelijkertijd met andere AOC’s van Bourgogne, een eerste erkenning met de oprichting van de Appellation d’origine Contrôlée Bourgogne Aligoté, die in heel Bourgogne kan geproduceerd worden. Bourgogne Aligoté werd destijds het meeste gedronken in combinatie met fruitlikeuren. Zijn bekendheid heeft hij te danken aan kanunnik Kir. Felix Kir was een seculier priester en Frans politicus. Als verzetstrijder werd hij na de Tweede Wereldoorlog afgevaardigd burgemeester van Dijon (van 1945 tot 1968). Hij vond deze beroemde drank niet uit, maar hij had de gewoonte om alle bezoekers die hij als burgemeester van Dijon ontving een ‘blanc-cassis’ als aperitief aan te bieden. Een echte Kir is een mix van 1/3 Crème de cassis (zwarte bessenlikeur) en 2/3 Bourgogne Aligoté.

Momenteel is er opnieuw veel interesse voor aligoté. Zich ervan bewust dat ze een patrimonium te beschermen hebben, verbeterden de wijnbouwers hun manier van werken in de wijngaard, oogsten ze voortaan enkel wanneer de druiven perfect rijp zijn en verbeterden ze hun vinificatiemethodes.

Sedert 5 jaar wint aligoté almaar meer aan bekendheid. Bourgogne Aligoté is vandaag een wijn die bij wijnliefhebbers geliefd is om zijn fris en smakelijk karakter. Aligoté is tegenwoordig eigentijds en trendy, vooral bij een jong en hip publiek in en rondom grote steden.

Bourgogne Aligoté bezit duidelijke Bourgondische roots, fruitig en licht fris en pittig. Hij zorgt voor een gevarieerd aromapalet, het is een plezier om er naar te kijken met zijn lichtgele kleur en gouden schijn. Wanneer we eraan ruiken, ontdekken we heerlijke aroma’s van wit vruchtvlees, witte bloemen, perzik, citroen, linde, acacia, hazelnoot en groene appel, soms zelfs van citrus.

Bij het proeven valt zijn verbluffende frisheid op, met impressies van jodium en zilt, zonder de frisse en fruitige zuren te vergeten die tegelijk voor zijn lange afdronk zorgen.

Bourgogne Aligoté is perfect als aperitief in de tuin, tijdens een lunch aan het water, een gezellige barbecue of een avond onder vrienden rondom het open haardvuur. Het is een ideale wijn voor plezierige momenten en nodigt uit om te delen. Maar hij kan ook een hele maaltijd begeleiden.

In combinatie met oesters en zeevruchten worden zijn toetsen van jodium en zilt nog duidelijker. Kies bij wilde zeebaars of schaaldieren eerder voor een ietwat oudere Bourgogne Aligoté, waardoor het terroir meer tot uiting komt. Maar ook bij wit vlees (gevogelte, varkensgebraad, …) of op het einde van de maaltijd met een verse of gerijpte kaas zoals een Crottin of Chavignol, doet hij het uitstekend.

Aligoté is een moderne wijn, heel puur en zuiver van smaak. Hij schudt de smaakpapillen wakker!