Restaurant Koutoubiya Leuven nodigt je uit op een culinaire reis

Restaurant Koutoubiya is al meer dan 15 jaar een vaste waarde in het culinaire aanbod van de Leuvense Muntstraat. Voor uitbater Sabri Abdelkak de aanleiding om het interieur te verfraaien, voor een open keuken te zorgen en enkele kleinere aanpassingswerken door te voeren.

Het vernieuwde Koutoubiya heropende de deuren en biedt de gasten een culinaire reis aan in een meer dan ooit sfeervol en warm decor met leuke eigentijdse accenten. Voor de verfraaiing werd ene beroep gedaan op de ontwerpers van Whyfon House, een van hen heeft ooit nog gezorgd voor ontwerpen van Dries Van Nooten. De herkenbare Marokkaanse aankleding verstevigt de figuurlijke band die het restaurant heeft met een belangrijke moskee in Marrakech.

Culturele rijkdom

23 maart 1147, het begin van de regeerperiode van de Almohaden en van ongekende welvaart in hun hoofdstad Marrakech, de okerkleurige stad die vrij centraal gelegen is in Marokko, tegen de indrukwekkende achtergrond van de besneeuwde toppen van de Hoge Atlas. Die dag beval Abdel-Mou’men de bouw van de Koutoubiyamoskee. Na 11 jaar noeste arbeid die daarbij geleverd werd, was de moskee voltooid maar men kwam tot de conclusie dat de moskee ongelukkigerwijs niet precies gealigneerd was met Mekka, waardoor het bouwwerk moest worden gesloopt. De tweede versie van de zogenaamde ‘moskee der boekhandelaars’ nam nog zo’n 40 jaar werk in beslag en Abdels kleinzoon Yacoub El Mansour verfraaide de moskee met een imposante minaret. In 1199 was het volledige bouwwerk verrezen zoals het er ook vandaag nog staat.

Masijd Al Koutoubiya behoort, in al zijn overdonderende perfectie, tot de meest roemrijke voorbeelden van de Noord-Afrikaanse moslimarchitectuur en wordt omringd door adembenemende tuinen. De Koutoubiyaminaret is de oudste van het veelgeroemde torendrietal van het machtige Almonhadenrijk, naast de Giralde in Sevilla en de Hassentoren in Rabat. De moskee werd in Moorse stijl opgetrokken, alhoewel er een flink aantal Andaloesische elementen aan toegevoegd werden. Vandaag de dag ziet ze er vrij strak uit, in rode steen, maar oorspronkelijk was ze versierd met kleurrijke plaasters en zellijtegels. De voorbije 800 jaar vormt de moskee Koutoubiya, uitstijgend boven de lage huizen en markten eromheen, het symbool en de mijlpaal bij uitstek van de stad. De moskee zelf is van aanzienlijke omvang en de minaret reikt 77 meter hoog naar meer hemelse sferen hoewel die hier en daar ook op aarde te vinden zijn…

Een aantal van deze hemelse sferen zijn ook op aarde terug te vinden! Een boutade waarmee Sabri duidelijk naar het eigenzinnige aanbod van zijn keuken verwijst. De kaart puilt immers uit van suggesties voor voorgerechten, hoofdgerechten en desserts en biedt meerdere al dan niet strakke menuformules waarbij soepelheid en  ruimdenkendheid het ordewoord zijn. Traditionele Marokkaanse bereidingen wisselen af met nieuwe Marokkaanse bereidingen, een vleugje Franse nostalgie en een toetje Italiaanse charme. Elementen die door de bezoekers, die op deze manier een culinaire reis door Marokko aangeboden krijgen, bijzonder worden geapprecieerd.

Wij opteerden bij onze degustatie voor het 3-gangen maandmenu met aperitief en koffie voor 49.5€. Als voorgerecht de Doigts de Fatima gevuld met een duo van zalm en groenten met hun duo sausjes. Een leuke verrassing, een zandkoekje werd mooi gedrapeerd als hoedje en was getooid met schijfjes gerookte zaal, staafjes geitenkaas, tomaat en sla-assortiment. Vooral het geurige mosterdsausje gaf extra smaaktoetsen. Onze gerookte eendenborst rustte op een knapperig bedje van sla, tomaat, koolsnippers en rode biedt en genoot van geurige druppels saffraan  en honig vinaigrette. Een heerlijke gemberconfituur en gegrilde amandelschijfjes wisten de smaakpapillen in vervoering te brengen.

Als hoofdgerecht genoot onze disgenoot van een mooi versneden en keurig rosé gehouden lamsfilet Australia genapeerd met een sausje van verse gember en dadels. Als extra garnituur een torentje van sla, couscous, geurige saus met paprika’s en pepers en een trio van rozijnen, witte boontjes en pittige arisa. Gewoonweg een lekkere en succulente bereiding.

Wij experimenteerden met een tajine met duo van kabeljauw en gamba’s met licht romig sausje van koriander, gekonfijte citroenen en Raz Elhanout. Wanneer je het deksel van de tajine oplicht krijg je een warme, geurige en aromarijke gloed van talloze kruiden die je uitnodigend aansporen om deze snikhete schotel te degusteren. Een stevige en mooie portie met diverse  smaakcomponenten die mooi evenwichtig samenvloeien.

Het geheel werd ondersteund door een rode Algerijnse Koutoubia, Côteaux de Mascara, melange van Cinsault en Grenache, 13% alc. vol. Met stevige, rode kleur, lichte houtaccenten, toetsen van kreupelhout en accenten van rijp rood fruit. Een wijn die perfect past bij de geurige en kruidige bereidingen en de authenticiteit van de Marokkaanse keuken, optimaal ondersteunt.

Restaurant Koutoubiya – Muntstraat 38-40 – 3000 Leuven

Tel 016- 50 15 70 – www.koutoubiya.be – open 7 op 7

Culinaire dommentaren:

Tasted4you:  3 minutes

warm, sfeervol en gezellige Marokkaans interieur

vriendelijk onthaal

authentieke, klassieke Marokkaanse bereidingen

leuk wijnassortiment