Bourgogne-Franche Comté: De Goede golflengte …

WE ZETTEN HET GELUID AAN

 

Onderduiken in het groen, zich laten gaan, zich laten verrassen door nieuwe trends: in 2022 zingt de Bourgogne-Franche-Comté een ander refrein. U dacht het lied te kennen, maar toch verandert de Bourgogne-Franche-Comté van toon! Elk jaar zijn er nieuwe personen die de tekst veranderen, nieuwe activiteiten staan op de rol, nieuwe adressen slaan de maat… Maar het blijft altijd dezelfde melodie van puur geluk die u hoort klinken overal in de streek. In Bourgogne-Franche-Comté is er altijd een vriendelijke en een vrolijke noot.

De Bourgogne, de Montagnes du Jura en tochten door de zuidelijke Vogezen, de 3 bestemmingen combineren met plezier de grote en kleine pleziertjes van het leven: een harmonieuze natuur, inspirerende landschappen, stads”zwerftochten”, een erfgoed dat meer leeft dan ooit tevoren, een festival aan evenementen, een loflied op de streek en de gastronomie met veel applaus. Er valt niets te zeggen, de regio Bourgogne-Franche Comté laat ons sprakeloos!

Dit is het moment om de playlist 2022 van de Bourgogne-Franche-Comté te ontdekken!

1 REGIO, 3 BESTEMMINGEN

De regio Bourgogne-Franche-Comté, met zijn verschillende gezichten en karaktertrekken, dorst naar het ware en heeft die kunst om niet-kunstmatige emoties op te roepen. Drie verschillende soorten bestemmingen – De Bourgogne, de Montagnes du Jura en de zuidelijke Vogezen – drie personages die samen één grote regio vormen.

La Bourgogne

Iedereen, of bijna, kent me. Ik ben elegant, vrijgevig en gulzig, maar ik kan ook modieus, intens en betoverend zijn. Ik verleid liefhebbers van mooie en goede dingen, oude en jonge levensgenieters, drukbezette stadsmensen… om eindelijk eens rustig de tijd te nemen. Met mij gaan ze het leven anders bekijken. Ik loop over van energie, heb een elegante geest, een positieve houding en ik ben vaak daar waar niemand me verwacht… Op slechts twee uur van Parijs, frisse lucht, heerlijk eten, mooie wijnen en een bijzonder erfgoed, dat is mijn soundtrack.

Ik deins er niet voor terug om codes en clichés te doorbreken. Ik breng dingen bijeen, en mensen, om me zo beter bloot te stellen aan de wereld. Bij mij zit u al gauw midden in een wijngaard, omringd door eeuwenoude kelders, duizendjarige kastelen, romaanse kerken, bevaarbare rivieren en kanalen, sterrenrestaurants en charmante nestjes.

Ik laat mijn verleden herleven, ik verslind het heden en ik deel intens elk moment. De wijnboeren uit mijn streek vertellen hun mooiste verhalen en producenten onthullen de geheimen van hun beroemde producten: de mosterd van Dijon, ontbijtkoek, charolais vlees, kippen uit de Bresse, truffels uit de Bourgogne… En de beste koks tonen uitgebreid hun kunnen aan tafel.

Ik zie de dingen ruim: Grands Crus, Grands Sites UNESCO, grote ruimte. Van de wijngaarden in Vosne-Romanée tot de wouden van de Morvan, van de abdij van Fontenay tot het klooster van de Charité-sur-Loire, ik kan heel keurig zijn, maar ook soms uit de band springen. Ik ben uitverkoren om de wereld mijn wijnen en mijn gastronomie te tonen. Sinds dit jaar hoor ik bij de top 10 bestemmingen in de wereld, die u beslist niet mag missen in 2022. Niet verder vertellen, maar ik ben de enige bestemming in Frankrijk die dit jaar geselecteerd is door de Lonely Planet gids…Dat alles ben ik tegelijk ik ben… de Bourgogne.

www.bourgondie-toerisme.com

Montagne du Jura

Tout un monde dehors … Ze zeggen dat ik mensen gerust stel en energiek en gastvrij ben! Ze houden van mijn wilde kant en de welvingen van mijn bergen. Als u me wilt leren kennen, moet u van het «echte» leven houden. Om me te temmen moet u genieten van elke seconde en met volle teugen genieten van alles wat ons laat voelen dat we leven.

Ik reik altijd mijn hand aan hen die bij me komen en ik begeleid ze op hun weg. Bij mij is elke dag een nieuwe ontdekkingsreis. Onder invloed van mijn klimaat en mijn landschappen hebben de bewoners van mijn bergdorpen een hoop tradities en vakkennis behouden die ze graag met nieuwsgierige en ruimdenkende bezoekers delen.

Overal in mijn gebied wordt u één met de natuur en gooit u uw hart open. De wijze reiziger geeft zich over aan de wijde ruimtes. De sportieveling komt hier speciaal aan zijn trekken. De oplettende reiziger ontdekt hier producten die u nergens anders vindt. Hier en alleen hier Altijd korte lijnen. Ik ben een deel van het gezin. Groot en klein voelen zich hier thuis. In de zomer zijn mijn weiden diep-groen en de kleuren van de bossen worden weerspiegeld in de meren. Mijn watervallen rommelen. Overal stroomt het water. De avonturiers van de open lucht lopen over mijn paden, peddelen over mijn meren, of rijden op hun mountainbike middenin mijn Regionaal Natuurgebied. In de winter toon ik mijn enorme ruimtes aan de langlaufers, die overweldigd zijn door mijn ongerepte natuur. Men vergelijkt me vaak met Lapland, Scandinavië… met al die prachtige en exotische landen.

Mijn hellingen lenen zich zowel voor uitdagende afdalingen als voor rustige beginners. Vanaf mijn bergkammen heeft u meestal onvoorstelbare uitzichten het lijkt net of u zo de Mont Blanc kunt aanraken. Ik ben een milde oase te midden van een uitbundige natuur. Ik ben…de Montagnes du Jura.

www.nl.montagnes-du-jura.fr

Escapades en Vosges du Sud

Ik ben een bestemming voor het hele jaar, een gewild gebied voor bewuste reizigers, die het rustige rondzwerven zoeken, het ritme dat we willen laten zakken om meer van alles te kunnen genieten. Het “ slow tourisme “ heeft er een voorname plaats. Mijn bewoners, van nature gastvrij en vriendelijk, zien daar ook een beetje op toe. Bij mij komt de natuur overal tot volle bloei. Gezegd dient te worden dat die hier goed beschermd wordt. Daar valt niet mee te spotten! Ik heb ik weet niet hoeveel natuurgebieden in mijn streek en dan heb ik het nog niet eens over mijn Regionaal Natuurpark waar ik zo trots op ben. De fauna en flora hebben hun plaats weer opgeëist.

Ik pas op mijn wolven, mijn herten, mijn gemzen… Soms komen vriendelijke reizigers ze wel eens tegen op mijn wegen. Ik ben ook de meest bosrijke bestemming van Frankrijk en overal is water om me heen. De rondzwervende reiziger is welkom om te paard, te voet of op de fiets, mijn 18.000 km aan paden te volgen, mijn themaroutes te ontdekken, kennis te maken met mijn karaktervolle burchten, de oevers van mijn 1000 Étangs langs te gaan en te genieten van de frisheid van mijn 80 meren. Ik heb een grote variëteit aan landschappen aan te bieden, een gamma aan verrassende kleuren. Hoogvlaktes, moerassen, beuken-dennenbossen en ook kalkgraslanden voegen iets origineels toe aan mijn achtergrond.

Mijn wouden, mijn bergdalen, mijn rotskloven en mijn bergen zorgen voor een rijke en afwisselende sfeer. Mijn bezoekers hebben dus de keus uit een enorm aantal activiteiten in de natuur tussen hemel en aarde.

De kapel van Ronchamp boven op zijn heuvel, een meesterwerk van Le Corbusier en de Leeuw van Belfort, een majestueus beeld van Bartholdi, lijken de beschermers te zijn van dit grote natuurgebied, dat mijn identiteit definieert en waar ik mijn kracht uit haal. Ik ben… de Zuidelijke Vogezen.

www.massif-des-vosges.com/nl

Onderduiken in het groen : Veranderen van achtergrond, van sfeer, van kleur: De Bourgogne, de Montagnes du Jura en de zuidelijke Vogezen hebben alles in huis om van die zin in verandering een nieuwe realiteit te maken. Op de grond, in de lucht of op het water. Te voet, op de fiets of aan het roer van een schip. Voor een dag, een weekend of het hele leven: we hebben het allemaal nodig om onder te duiken in het groen.

Jezelf terugvinden : Gezellig samen een bakkie koffie doen, babbelen, de wereld bespreken, lunchen om maar ver weg te zijn van de dagelijkse sleur of gewoon voor de lol: wat gisteren zo onnozel leek, is nu belangrijk geworden sinds de pandemie. Samen met z’n tweeën, met het gezin of met vrienden, nooit was het zo fijn om samen te komen en mooie ervaringen te kunnen delen.

Nieuwe trends : Stad en natuur combineren, micro-ervaringen opdoen, lief zijn voor jezelf, een stap terug doen, minder ver maar beter reizen, een verantwoordelijke toerist worden, zomaar eens vertrekken, nooit meer terugkomen…2022 zal het jaar worden waar alles mogelijk is in de Bourgogne, de Montagnes du Jura en de zuidelijke Vogezen.

Illustraties: Alain Duire – Catherine Demoly – Emmanuelle Hory – Yoan Chevojon – Tourisme BFC