Domaine Christophe Pichon

Finesse en elegantie, een familie domein, prestigieuze terroirs

Christophe Pichon is een wijnbouwer die gespecialiseerd is in de rechteroever van de Rhône. De noordelijke appellaties die hij vinifieert behoren tot de meest prestigieuze van deze vermaarde regio. Domaine Christophe Pichon exploiteert namelijk 23 hectare, verspreid over Condrieu, Côte Rôtie, Saint-Joseph en Cornas. Een productie van witte en rode vin de pays vervolledigt het gamma, bovendien neemt het domein actief deel aan de heropleving van de historische wijnen van Seyssuel.

Het begon allemaal met een passie voor Syrah en Viognier …

In 1987 voegde Christophe Pichon die altijd al wijnbouwer wilde worden, na een studie oenologie in Macon-Davayé in de Mâconnais, zich bij zijn vader op het landgoed, die het bedrijf van zijn eigen vader had overgenomen. Christophe Pichon koopt in 1991 zijn eerste wijnstokken en vestigt zich op advies van Philippe Pichon, als onafhankelijk wijnbouwer.

Twee jaar later investeerde hij in een onontgonnen heuvel om er wijnstokken AOC Saint-Joseph aan te planten. Er werden twee structuren gecreëerd, tot Philippe in 2000 met pensioen ging. Een uitbreiding van 440 m² en renovatie van de wijnmakerij in 2010, en hetzelfde jaar een ondergrondse kelder van 220 m² die wordt gebruikt voor het rijpen van wijn in vaten. Tevens komen er een proeflokaal en een kantoor met een geklimatiseerde opslagruimte voor flessen wijn en een ruimte voor de voorbereiding van bestellingen.

In 2012 treedt Corentin  toe tot het familiedomein na zijn studies wijnbouw-oenologie. Twee jaar later vertrekt hij naar de befaamde Barossa Valley in Australië om Syrah te vinifiëren. Na zijn terugkeer op het domein vinifieert hij  met de opgedane ervaring de Syrah in perfecte harmonie met de filosofie van het domein. Als “dirigent van de kelder” stelt hij Christophe in staat om elke dag te stoppen met jongleren tussen het delicate besturen van de tractor in de wijngaarden op de heuvels, de vinificatie, de zaak en de rest.

In 2014 vervoegt ook Alexis, die eveneens in Australië verbleef op een landgoed in Tasmanië het familiale domein. Als multitasker is hij meer in het bijzonder verantwoordelijk voor het professionele cliënteel en het onthaal van buitenlandse klanten op het domein. Isabelle beheert het administratieve en boekhoudkundige gedeelte, het onthaal van de klanten, evenals de voorbereiding van de bestellingen, het beheer van het oogstpersoneel, enz…

2020: de productie van 130.000 flessen wordt verkocht op het domein, in wijnwinkels en restaurants, o.m. in een 40-tal  Franse sterrenrestaurants. De wijnen worden ook gedistribueerd in meer dan 20 landen over de hele wereld.

Specifieke kenmerken van de wijnbouw en vinificatie

Het landgoed beslaat momenteel 23 hectare grond en naast druivenaankopen. De druiven worden met de hand geoogst. Het domein omvat 5,5 ha in Condrieu op granietbodem, op hellingen, zuid/zuidoost gericht, met wijnstokken tussen 20 en 45 jaar oud; 6,5 ha rode Saint-Joseph en 2 ha witte Saint-Joseph: op de rechteroever van de Rhône, de bodems zijn homogeen, voornamelijk graniet. De hellingen zijn steil en de wijnstokken staan in terrassen aangeplant. Leeftijd van de wijnstokken 5 (voor de jongste in het wit) tot 50 jaar; 5,9 ha Côte Rôtie met een extra 1,3 ha in 2020, waarvan 0,65 ha de aankoop van een 40 jaar oud perceel op schist. Wijngaard op hellingen op het zuiden/zuidwesten; 1 ha Cornas (aankoop van druiven) op een granietbodem boven en in het midden van de hellingen.

Van percelen gelegen op de linkeroever van de Rhône op schistbodem, wordt op 0,75 ha Syrah, Seyssuel rode vin de pays en op 0,25 ha Viognier, Seyssuel, een andere cuvée Viognier, witte vin de pays des Collines Rhodaniennes geproduceerd op de rechteroever (ongeveer 1 ha). In 2021 werd 4 ha extra in productie genomen, waaronder 0,6 ha St Jo Rouge, 0,5 ha Seyssuel Blanc, 1,2 ha Seyssuel rouge, 1,7 ha VDP Viognier rive droite.

Christophe Pichon is blij dat hij Corentin een aantal proeven heeft laten doen, “de wijnen hebben aan precisie en finesse gewonnen. Hij wijdt zich aan de kelder en het rijpingsproces en is de auteur van hun eerste vinificatie van witte wijn zonder sulfieten, een andere specialiteit is het vinifiëren met de eigen gist.

Het assortiment Wijnen Domaine Christophe Pichon

Condrieu :

Condrieu – druivensoort Viognier, rijping 30 % in roestvrijstalen vaten 66 % in vaten waarvan 1/3 nieuw; Condrieu Caresse: druivensoort Viognier , rijping: 50% in nieuwe vaten en 50% in één jaar oude vaten; Condrieu Pur 100: een eerste wijn zonder sulfieten en meteen geschiedenis, druivenras Viognier, rijping: ongeveer 7 maanden in dezelfde 3 jaar oude vaten; Condrieu Roche Coulante een nieuwe cuvée die het resultaat is van een perceelselectie met druivenras Viognier en rijping 11 maanden in 3 jaar oude vaten; Condrieu Patience een zoete wijn van een late oogst, productie afhankelijk van het oogstjaar, druivensoort: Viognier

AOP Côte Rôtie, een van de oudste wijngaarden van Frankrijk

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de bruine Côte Rôtie (voller en langzamer gerijpt) en de blonde Côte Rôtie (delicater), afhankelijk van de ligging van de wijngaarden. Syrah is de belangrijkste druivensoort, soms met een vleugje Viognier.

Côte Rotie TESS :  Druivensoort: 100 % Syrah – Rijping: 14 maanden in 3 jaar oude vaten;  Côte Rotie Rozier: assemblage 90% Syrah en 10% Viognier, rijping gedurende 13 maanden, hoofdzakelijk in nieuwe vaten

Côte Rotie Promesse: – Druivenrassen: 90 % Syrah en 10 % Viognier. Rijping: 13 maanden, 75 % in nieuwe vaten, 25 % een jaar oude vaten

Côte Rotie La Comtesse en Côte Blonde : – Druivensoort: Syrah – Jaar van aanplant: 1933 – Rijping: 18 maanden in nieuwe vaten.

AOP Cornas

Cuvée Cornas Allégorie :  Druivensoort: Syrah – Rijping: 14 maanden in nieuwe vaten met 2 wijnen

Côte du Thône rood

CDR Symphonie :  Druivensoorten Syrah 60% Grenache 40% – Rijping: 8 maanden in 3 en 4 jaar oude vaten

AOP Saint-Joseph

Saint-Joseph wit: – Druivensoorten: 90% Marsanne en 10% Roussanne – Rijping: 10 maanden in vaten van maximaal drie jaar

Saint-Joseph rood: – Druivensoort: Syrah  – Rijping: 1 jaar in nieuwe vaten tot 4 jaar

Seyssuel en lokale wijnen:

Gemaakt van percelen die op de linkeroever van de Rhône liggen:

Mozaïek: IGP Syrah Collines Rhodaniennes – Seyssuel: druivenras: Syrah – Gerijpt in 3 en 4 jaar oude vaten

Cuvée VDP Seyssuel Diapason : IGP Viognier Collines Rhodaniennes – Seyssuel – Druivensoort : Viognier – Gerijpt in 3 en 4 jaar oude vaten

Gemaakt van percelen gelegen op de rechteroever van de Rhône

Viognier: Vin de pays blanc des Collines Rhodaniennes – Druivensoort: Viognier – Rijping: 6 maanden, 30% in vaten en 70% in kuipen

Vin de pays rouge Syrah: druivenras: Syrah – Gereserveerd voor een specifieke markt. BIBOVINO

Praktisch :Domaine Christophe Pichon : 36, le Grand Val, 42 410 Chavanay – chrpichon@wanadoo.fr – www.domaine-pichon.fr

Het domein staat open voor bezoekers en is hele jaar geopend van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur (gesloten op zon- en feestdagen).