CULIX, restaurant met meerdere x-factoren

Boetiek resto van chef Davy Celen maakte recent  zijn verdiende ‘entrée’ in de Gault & Millau gids. Wie even de tijd neemt om de recencies van klanten door te nemen, zal snel doorhebben dat restaurant Culix in Merelbeke veel in zijn mars heeft. De aantrekkingskracht en het succes van de friendly gastronomy hotspot van chef Davy Celen en zijn team heeft niets met toeval te maken. A new place to eat boordevol x-factoren….

eXcellent… Dit is waar het in de eerste plaats om draait : lekker eten dankzij een uitmuntende keuken. Ontdekt door Gault & Millau na amper 1,5 jaar bestaan. Veel heeft te maken met de manier waarop Davy en zijn team erin slagen om hun klanten, van jonge koppels tot zakenlui, van vriend(inn)en onder elkaar tot veeleisende gastronomen, te verrassen met snel afwisselende menu’s en gerechten die het niveau van topgastronomie halen zonder de stijve sfeer erbij. Davy: “Wij bieden tweewekelijks een nieuw menu aan, ’s middags te proeven in 2 tot 4 gangen, op donderdag- en vrijdagavond enkel in 4-gangen. Wij serveren steeds gerechten die perfect aanleunen bij de tijd van het jaar”.

…eXperience. Culix is stijlvol strak. Binnen- en buitenarchitectuur sluiten verrassend aan bij Davy’s visie en stijl. Een (open) keuken, “recht voor de raap” die zorgt voor pure, eerlijke gerechten waarvan men ongedwongen in een discrete, maar toch gezellige sfeer kan genieten.

fleXible. Men kan naast het menu ook vlotjes “à la carte eten” en wie graag met mate van een lekkere wijn nipt, zal in sommelier Carlo Hoste een boeiende gesprekspartner vinden : iedere maand selecteert hij niet minder dan 8 verschillende wijnen die per glas geproefd kunnen worden. “naast een zestigtal referenties uit alle wijnlanden die de benaming waard zijn en per fles besteld kunnen worden, maken wij er ook een punt van om onze klanten te verwennen met topwijnen die per glas geproefd kunnen worden”.

Flexibiliteit kent bij Culix verschillende dimensies, alle gerechten en menu’s kunnen ook afgehaald worden. Tijdens de feestdagen werden op twee weken tijd niet minder dan 1200 menu’s besteld en afgehaald. Davy Celen startte in 2006, heel lang voor andere chefs dezelfde weg insloegen, zijn “gastronomie aan huis” project op. Davy liep school in Ter Duinen, en verdiende zijn sporen o.m. bij Hotel Victoria (Montreux/Zwitserland – Relais & Châteaux), ‘t Laurierblad (** Michelin), Hof van Cleve (*** Michelin) en Scholteshof (** Michelin) – Auberge du Pêcheur (* Michelin), en kent alle knepen van de luxe-catering.

Boetix gastronomix: “Afhaalgerechten improviseer je niet zomaar in functie van onverwachte omstandigheden. Dit vergt een specifieke know how en aanpak”. De pioniersrol van Davy zorgde enerzijds voor succesvolle eindejaarsfeesten, maar vereist aldus Davy een blijvende inzet. Voor hem een doorslaggevende reden om zich te concentreren op de lunch zodat hij zijn project “gastronomie aan huis” verder kan uitbouwen. Zijn team is samengesteld uit echtgenote Sarina Van Heule, die het bekende Braemhof in Gentbrugge leidde alvorens haar man Davy bij te staan bij Culix en sous-chef Tom Callebaut. Het restaurant en de gastronomie aan huis bieden een rechtstreeks contact met de gasten, zij halen boven alles voldoening uit de blije en weerkerende gezichten van hun ruim en gevarieerd publiek dat ook van veel verder dan Gent en Oost-Vlaanderen de weg naar de Merelbeekse culinaire hotspot weet te vinden.

Culix is zonder meer een leuke vlot bereikbare eetplek en een strategische locatie voor wie een businesslunch plant in het Gentse.

Wij genoten bij onze proeverij van lekkere, creatief decoratieve en evenwichtige creaties. De proevertjes met accent op japanse rijst, wasabi en rund bij het aperitief wisten alleszins de smaakpapillen voor te bereiden op het lekkers dat komen moest.

Als introductie een creatie zwaardvis tonato met zwarte olijf, pijnboompitten, koekje van ansjovis en romeinse sla. Mooi knapperig en zeer decoratief, maar vooral een leuk aangenaam smaakboeket. Een weelde van aroma’s en kleuren die dartel en speels de smaakpapillen verraste. Hierbij serveerde Carlo een frisse Cantilena Luereiro vinho verde, 100% luereiro,  boordelvol frisse toetsen en delicate accenten van boterroom, met hints van citrus en florale ondertonen. Deze wijn is een van de toppers van de subregio Amarante in het noorden van Portugal.

Het hoofdgerecht werd een pluma duroc d’olives met garnituur van groene kool, appel, rode puntpaprika, fondant aardappel en rode wijnsaus. De groene kool met appel werd een absoluut fijnproevertje met mooi palet, een zeer lekkere mix van smaken, subtiel pittig en toch mooi evenwichtig. Een onbetwistbare topcreatie. Carlo selecteerde hierbij een Cellar de Silos, een crianza 2016 uit de Spaanse Duero regio, 100% Tempranillo, met 14.5% alc vol. Een wijn met stevige rode kleur en behoorlijk krachtig, perfect om de pluma duroc op treffende wijze te ondersteunen.

Onze proeverij werd afgesloten met een soufflé chocolade, een leuke ganache van chocolade met delicate hints van kokosnoot en ananas en sorbet van 4 vruchten.

CULIX : Hundelgemsesteenweg 588 – 9820 Merelbeke

Tel 09.330 02 20 – www.culix.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes – attractieve x-factoren – smaakvolle en decoratieve creaties in sfeervol kader – verfijnde gerechten met leuke wijnpairing

GaultMillau: nieuwkomer – 12/20