Brasserie de la Patinoire Brussel

Het Terkamerenbos betreden is binnendringen in de groene long van Brussel die door talloze inwoners gretig wordt gebruikt om weer op adem te komen. Nauwelijks voorbij de figuurlijke toegangsdrempel vindt men er sinds december in de vorm van de Brasserie de la Patinoire, een nieuwe culinaire pleisterplaats. Het is tegelijk een restaurant-brasserie, tearoom of verleidelijk zomerterras om volop van de gezonde buitenlucht te genieten.

De voormalige ‘Patinoire’ werd door Thierry Van Damme samen met zijn zakenpartner Michel Grenier, omgebouwd tot een nieuwe locatie waar kwalitatieve gerechten gekoppeld worden aan en gepersonaliseerde inrichting met een romantisch en nostalgisch tintje. In dit project worden ze gesteund door Adrien Schurgers, laureaat van de hotelschool van Namen. Een nieuw concept en dit project aldus Thierry dat bewijst dat de horeca en zeker de Brusselse horeca lang niet dood is. Hij is trouwens initiatiefnemer van La Brasserie de l’Alliance in Braine l’Alleud en Les Six Colonnes in Waterloo en samen met Michel Grenier, lanceerde hij La Brasserie du Lac in Genval, La table de Chaud Room in Waver; Le Petit Pont, Le restaurant Friture Eddy, La Brasserie de l’Expo, Les Potes en Toques. Horecazaken die overduidelijk getuigen van een lange termijnvisie met kwalitatieve opties. Ondanks het feit dat deze zaken figuurlijk onder eenzelfde vlag varen, bezit elk van hen een eigen identiteit en authenticiteit. De rode draad in het verhaal is ongetwijfeld het feit dat overal kwalitatieve dagverse bereidingen worden aangeboden in een bijzonder aantrekkelijke prijs-kwaliteit verhouding.

De chef van de Brasserie de la Patinoire, Adrien Schurgers kan bogen op een mooi palmares met o.m. het Franse La Côte Saint Jacques en het Brusselse Bruneau en La Maison du Boeuf waarna hij leermeester werd bij Infobo, een professioneel vormingsplatform. Instappen in een nieuw project is aldus Adrien erg aanlokkelijk alhoewel. Pas na lang aandringen wist Michel Grenier hem te overtuigen om de overstap te maken, doorslaggevend element werd uiteindelijk het gebruik van dagverse kwalitatieve producten met respect voor de natuurlijke basisingrediënten en de geëigende kooktijden van elk van de ingrediënten.

Het decor en het interieur is voor Adrien Schurgers een uitdaging om de traditionele brasseriekeuken te optimaliseren. De herinrichting van de Patinoire is van de hand van Philippe Malleux die reeds enkele andere zaken een aantrekkelijk nieuw gelaat meegaf. Het interieur straalt een vleugje anglo-normandische sfeer uit met her en der zelfs enkele koloniale accentjes. De banketten in similileder langsheen de muur worden aangevuld met ruime tweepersoonstafeltjes die vlot tot grotere units kunnen worden samengeschoven en makkelijk zittende fauteuils. Een sobere en adequate tafelversiering wordt aangevuld met een grote bar en uitgebreide cocktail- whisky- en ginbar. Het Schotse tapijt dat beide zalen, links en rechts van de ingang en het kleine privé zaaltje siert zorgt voor een doeltreffende geluiddemping waardoor je buren nauwelijks enkele basistonen van je gesprek kunnen opvangen. Wijnkasten krijgen assistentie van een leuke wijnkelder die achter een glazen wand de juweeltjes van het huis etaleert. Door erg grote ramen krijg je een prachtig zicht op het terras, maar stroomt ook het zonlicht prettig gestoord naar binnen. Het enorme terras is een schitterende oase midden het bos en is vanzelfsprekend een ideale mix voor een zomerse lunch of een in de tijd uitgelopen vieruurtje.

De kaart biedt alle grote klassiekers uit de brasseriekeuken die meermaals door Adrien een aantal persoonlijke accentjes meekrijgen maar serveert evenzeer suggesties uit grootmoederskeuken met Brusselse ideeën. De regelmatig wisselende suggesties rekening houdende met de seizoenen en het marktaanbod bevatten 4 voorgerechten, 4 hoofdgerechten en 4 desserts met als extraatje een dagschotel. Het maandmenu 35€ laat keuze uit 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten en 2 desserts, terwijl de lunch van maandag tot vrijdag 14€, een voorgerecht en hoofdgerecht omvat.  De wijnkaart vermeldt zowat 150 referenties met alle grote Franse wijnen naast interessante Spaanse en Italiaanse cuvées maar laat ook ruimte voor nieuwe wereldwijnen. Een aantal hiervan worden ook per glas geserveerd.

Grasduinen in de kaart is een dergelijke atmosfeer een lust die de smaakpapillen extra doet tintelen. Wij opteerden bij onze degustatie voor zachte huisgerookte Schotse zalm en een fantasie van Noorse gerookte vissoorten als voorgerecht en ossentong met Madeirasaus en rundstartaar als hoofdgerecht. De zalm met alle extraatjes gepresenteerd met een leuke set van fijne toastjes, was heerlijk zilt van smaak met mooie uitlopende aroma’s. ook ons Noors trio waarbij vooral de heilbot het mooie weer maakte, genoot van een leuk pittig garnituur en kreeg eveneens fijne toastjes mee. De crème van mierikswortel en knapperige polenta met fijn garnituur van viseieren gaven ons voorgerecht een extra smaakplatform dat samensmolt in een harmonieus geheel met aangename en verzorgde aroma’s.

De extra malse ossentong, verwijzend naar grootmoeders keuken, werd weelderig overgoten met een romige Madeirasaus en geserveerd met huisbereide kroketten. Onze verse gehakte rundstartaar kreeg een uitgebreid assortiment ingrediënten mee zodat we rustig aan de afwerking konden beginnen. Gewoonweg een genot om al dit heerlijks uit te bouwen tot een fijn gerecht waarbij de accentjes van jezelf en de chef samenvloeien tot een mooi geheel. Als afronder mooie goudgele en krokante frietjes keurig gepresenteerd. Als dessert kozen we voor een warme appeltaart met een extra toefje Chantilly en ijsroom met advokaat en slagroom. Globaal meer dan verwend plannen we alvast een nieuwe afspraak.

 

Brasserie de la Patinoire – Gymnasiumweg 1 – 1000 Brussel

Tel 02-649 70 02 – www.brasseriedelapatinoire.be

Open 7/7 tot 23u30 – op zondag en maandag tot 22u30

Tearoomkaart van 14u30 tot 18 uur. Maandmenu €35, lunch €14

 

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 4 minutes

spetterende oase in Terkamerenbos

smaakvolle gerechten met leuke presentatie

dagverse en kwalitatieve producten

stijlvol en gezellig interieur