Brasserie du Lac, oase boordevol charme – Genval

Het meer van Genval kan zonder enige overdrijving als een groene long nabij onze nationale hoofdstad worden omschreven. Een oase die een mooi recreatief kader biedt voor lopers en wandelaars, oase die bovendien wordt verrijkt door enkele uitmuntende gastronomische locaties.

De bekendheid van het Château du Lac is vrij algemeen, maar ook kleinere restaurants zorgen voor leuke verassingen. Zowat 4 jaar terug besliste Thierry Van Damme met zijn vennoten om in een vrijgekomen pand een eigentijdse brasserie te installeren waar de gasten zich als een figuurlijke kameleon, die het sporten ruilt voor gastronomie, konden laten verwennen. Infrastructuur en omgeving waren extra toppers die het project moesten ondersteunen. Het was de bedoeling een brasserie in het leven te roepen waar men figuurlijk 7 dagen op 7 kan pootje baden en tegelijk genieten van rust en kalmte, nippend aan een lekker glaasje, of voluit genieten ven een rijk palet culinaire bereidingen zowel ’s middags, als ’s avonds, assortiment met een (wereld)wijntje als aangename surplus.

Om dit te bereiken moest de hoge haag worden ingekort waardoor men plots een prachtig zicht kreeg op het meer, bovendien kreeg men ruimte voor een terras met zicht op de tuin, maar vooral het meer. Lang werd er niet getwijfeld, de zaak kreeg een extra prettig terras met schaaldierenbuffet zodat klanten er met enkele bubbels verse oesters, schaaldieren of vers gerookte zalm kunnen degusteren op het terras of aan de bar, maar tevens wafels, pannenkoeken of ijs kunnen proeven. Fanatieke wandelaars kunnen ze zelfs meenemen op hun verdere tocht.

Het interieur van de Brasserie du Lac wordt gevormd door 3 feilloos in elkaar overvloeiende zalen. Bij het binnenkomen vindt men naast de diensttoog enkele hoge tafels voor een eerste glaasje, de grote ronde tafel voor 8 personen bij de haard, creëert familiale gezelligheid en is een ideale oplossing voor families of vrienden. Een grote wijnkast en enkele intieme tafeltjes voor een tête-à-tête ronden af. De grote lange zaal krijgt een doublure in de veranda die met meerdere grote vensterpartijen wordt afgesloten en biedt een uniek zicht op het meer. Spectaculair, romantisch en onvergetelijk, men zou zelfs vergeten dat het minimalistisch decor en het sober meubilair met warme chocoladetinten, esthetisch volkomen aanleunt bij het project en tevens een onderdeel vormt van het comfort en de charme die de Brasserie du Lac aanbiedt. Kortom diverse elementen die mekaar ondersteunen en uitgroeien tot een sublieme en comfortabele exploitatie.

Net door deze uitbouw blijft men qua keuken vrij strikt. De restaurantkeuken is geopend van 12 tot 14u30 en van 18u30 tot 22u30. Tussen 14u30 en 18 uur wordt ruimte vrijgemaakt voor typische kleine brasseriehapjes zoals carpaccio van rund, croque monsieur of croque madame, wafels, pannenkoeken edm. In de keuken dirigeert Michel Grenier, medevennoot en chef-kok de werkzaamheden met steun van chef-patissier Alain Vandersmissen. Michel draagt zorgt voor de dagelijkse aanvoer en diversiteit van het schaaldierenbuffet waar kwaliteit en versheid primeren. Michel zelf leeft zich graag uit in de klassieke keuken die door talloze gasten hoog wordt gewaardeerd. Hijzelf omschrijft ze als een klassieke keuken met verrassende tintjes; hij vindt het leuk om moderne accenten toe te voegen, lokale specialiteiten te integreren of extra fantasietjes in te bouwen. De klassiekers krijgen bovendien bij elk nieuw seizoen tijdloze suggesties en specialiteiten waardoor telkens opnieuw leuke creaties ontstaan. Chef-patissier Alain Vandersmissen zorgt voor huisbereide pasta’s en degen en wordt tijdens de zomermaanden meer dan eens de publiekslieveling met zijn creaties van wafels en pannenkoeken. Samen met Michel is ook hij permanent in de weer om de Brasserie du Lac te voorzien van een lekkere, gezonde en dagverse keuken die perfect aanleunt bij de ecologische gedragingen van de omgeving.

Wij kozen voor onze degustatie voor platte Zeeuwse oesters en oesters Olérons spéciales als voorgerecht en voor een roggevleugel en nootjes van hinde als hoofdgerecht. De hapjes bij het aperitief bleven beperkt tot een mooi schoteltje pittige en groene olijven. Zowel de platte Zeeuwse oesters als de Olérons spéciales kregen een leuke citroendecoratie en erg lekker en traditioneel oesterbrood als garnituur mee. Beide oestersoorten waren kraakvers, super ziltig en zeer lekker van smaak. Mooi geopend zonder enig gruis en vakkundig losgemaakt, werd dit gerecht met blik op het meer en een gul spuitende fontein een erg aangenaam culinair oponthoud.

De gepocheerde roggevleugel, benijdenswaardig vers, kreeg een leuk garnituur van fijne aardappelpuree, citroen en kappertjes mee en werd een fijn smaakfestival. Idem dito trouwens voor onze hindenootjes die binnenin mooi rosé bleven en mooi knapperig werden gebakken. Het keurig aangemaakt mosterdsausje, zorgzaam bediend, was gewoonweg lekker. Andere componenten werden een fijne compote van kweepeer en heerlijke mousse van aardappelen en knolselder. Leuk extraatje is het feit dat meerdere kwalitatief verantwoorde wijnen per glas worden aangeboden, zodat men zorgeloos een vlees-vis of vis-vlees combinatie kan maken.

Brasserie du Lac – Avenue du Lac (Meerlaan) 100 – 1332 Genval

Tel 02-652 48 46 – www.brasseriedulac.be

Open 7 dagen op 7, restaurant en schaaldierenbuffet  van 12 tot 14u30 en 18u30 tot 22h30. Kleine restauratie, schaaldierenbuffet en bestelde meeneemgerechten van 14h30 tot 18 uur.

Lunch 14€ – Menu 35€

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

unieke locatie met zicht op het meer

attente bediening

mooie gerechten met respect voor basisingrediënten

correcte prijs/kwaliteit

Michelin:       2 bestekken

zilte bekoring van zeevruchtenschotels

hartverwarmende brasseriegerechten

sobere setting

GaultMillau:  13/20

overdadige menukaart

vleesbereidingen en onberispelijke zeevruchtenschotels

Delta:             Brusselse brasserie

kindvriendelijk