Brasserie Hof ter Dijle – Haacht

Het Brabantse Dijlelandschap wordt gesierd door tal van romantische plekjes en meanders, het is een rivier die zelfs verpozing brengt tijdens de snikhete rockfestivals van Werchter, rivier op wiens bedding, een regio rust waar tal van regionale producten zoals appelen, witloof en asperges een uitgelezen voedingsbodem vinden.

In het Haachtse Keerbergenbroek vond de familie De Coster de ideale locatie voor een grootschalig culinair project, waarbij een groentetuin, en verblijfssuggesties werden ingebouwd, hoewel het accent duidelijk op het restaurant/brasseriegedeelte werd gelegd, typisch streekgebonden en eigentijds. Een eetgelegenheid die naast prestigieuze streekproducten ook klassiekers aanbiedt en ook tal van andere lekkere ingrediënten op de kaart plaats, locatie die uitgroeide tot het werkdomein van zoon Jan De Coster.

Geopend op 1 mei 2010 is de brasserie op een mum van tijd uitgegroeid tot een geliefde pleisterplaats voor talloze fijnproevers, maar de locatie vlakbij het jaagpad van de Dijle verwent evenzeer wandelaars en fietsers. Bereikbaar via knooppunt 22 is het inderdaad een ideale stopplaats voor een lekkere kop koffie terwijl je de krant van de dag doorbladert, voor een drankje of een kleine snack, terwijl verwende internetfanaten er zelfs gratis kunnen surfen via de WIFI hotspot.

Restaurant brasserie Hof ter Dijle is voor Jan de uitdaging om zijn persoonlijke visie op een alledaagse maar toch kwalitatieve keuken te ontwikkelen. Als oud-leerling van de hotelschool Coloma in Mechelen ging hij na zijn studies aan de slag in het restaurant van de Golfclub in Keerbergen en nadien in het Brouwershuis in Haacht. De voorbije periode is Jan er volledig in geslaagd om het accent op dagverse streekproducten te leggen en tegelijk ook andere kwalitatieve en gezonde producten bij de consument ingang te doen vinden. Klanten verlaten de zaak aldus Jan met een volle maar geen overladen maag, men mag immers niet vergeten dat de Belg en dan zeker de Vlaming nog steeds uitgesproken Bourgondiërs zijn die best een leuk stukje vlees of vis lusten. Het invoegen van groenten en kruiden uit eigen tuin biedt de mogelijkheid om diverse gerechten figuurlijk e laten mijoteren in een onuitgegeven weelde van gezonde versheid.

Het interieur van de brasserie is erg net, verzorgd en toch sober al geven de rood witte tinten en de zwarte nuances een aangenaam rustbrengend gevoel. De makkelijke fauteuilstoelen laten je trouwens volop genieten van decor en gerechten. Ter uitbreiding van de actuele kaart en suggesties, overweegt Jan trouwens om een aantal suggesties voor business lunchen te voorzien. Een engagement waarbij men weliswaar een deel van de aantrekkelijke marktsuggesties terzijde moet schuiven. De benedenverdieping en het terras worden aangevuld met een keurige, leuk ingerichte  bovenverdieping die voldoende ruime biedt tot een volwaardig samenspel van meetings en lunches.

Kiezen uit een overvolle maar mooi evenwichtige brasseriekaart die bovendien op keurige manier wordt aangevuld door een aantal dagverse en seizoengebonden suggesties is niet altijd even makkelijk. Uiteindelijk opteerden we voor een kort gebakken ganzenlever met witloof en sint jacobsvruchten op gebraiseerd witloof als voorgerecht, terwijl we voor het hoofdgerecht een hertenkroon met nazomergroentjes kozen en een tournedos met ganzenlever.

De ganzenlever was keurig kort gebakken, binnenin mooi rosé en leuk smeuïg, en kreeg een garnituur van licht aangebakken witloof en rode ajuinconfituur mee. Keurig op smaak, dagvers en zeer verzorgde decoratieve presentatie die het oog meer dan zijn deel gaf. Decoratief scoorden ook de sint jacobsvruchten hoog op de waardeladder. Vier mooie nootjes met keurig gebraiseerd witloof dat een leuk bitter smaakje aanbod, een heerlijk sausje, waterkers en ajuinpijpjes zorgden voor het gezellige smaakevenwicht.

De mooi rosé gehouden hertenkroon baadde in een keurig gedrapeerde cognacvleessausje en kreeg een uitbundig assortiment heerlijke nazomergroentjes mee, evenals een fijne puree van aardappel. Extra saus in een apart potje zodat je al dan niet naar hartenlust kan sauzen, zonder dat je gerecht vooraf door oversauzing wordt verminkt. Succulent en zeer smaakvol gerecht, met mooie evenwichtige opbouw en voldoende structuur. Ook onze tournedos bleef heerlijk rosé, terwijl het malse vlees subtiel door de smeuïge ganzenlever werd doordrongen, rustte het vlees op een herfstdecor van groenten met champignons en witloof in een hoofdrol. Licht gebakken, mooi smeuïg en toch krokant geven de groenten het vlees een extra succulente dimensie. Enkele sierlijke kruidenkrullen boden nog meer smaak en volume aan een meer dan overtuigende bereiding. Knapperige frietjes om het geheel af te ronden met ook hier als pluspunt de extra saus die in een apart potje werd aangeboden.

Hof ter Dijle – Keerbergenbroek 79 – 3150 Haacht

Tel 016- 84 34 64 – www.hofterdijle.be

Gesloten op dinsdag, behoudens maandag (open 17-20u30), toegankelijk van 12 tot 20u30

Ruime kaart van kleine gerechten en snacks als aanvulling op klassiekers met leuke seizoensgebonden suggesties.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

volwaardige en suggestieve brasseriekaart

dagverse regionale specialiteiten

smaakvolle en evenwichtige bereidingen

succulente seizoensuggesties