Brasserie du Quai – Namen

Aan de voet van de Luxemburgbrug over de Maas in Namen wordt op de oevers van deze imposante stroom een volledig nieuw wooncomplex opgetrokken. Het zicht op de rivier zorgt voor een leuk intermezzo en biedt de bewoners een vleugje natuur.

Vlakbij de brug werd op de benedenverdieping van het eerste woonblok een moderne brasserie ingeplant die met grote vensterpartijen de gasten een intense blik biedt op het leven op de stroom. Het grote zonovergoten en zo nodig verwarmde windvrije terras is een leuke aanvulling en biedt zelfs in de herfst een aangename plek om te vertoeven.

Brasserie du Quai is andermaal een initiatief van Michel Grenier en Thierry Van Damme die in de regio Brussel en Waals Brabant reeds zorgden voor de uitbouw van de Brasserie de l’Alliance in Braine l’Alleud en Brasserie Six Colonnes in Waterloo. Ook in dit nieuwe project, waarmee het duo duidelijk zijn activiteitsveld verruimt, geldt de Brasserie du Lac in Genval als de figuurlijke modelbrasserie. Het duo specialiseerde zich immers in de uitbouw van hedendaagse brasseries die in feite qua inrichting en efficiëntie kunnen wedijveren met tal van restaurants. Bovendien weten ze telkenmale opnieuw hun nieuwste creatie een eigen accent en opdracht mee te geven. Brasserie du Quai in Namen transformeert, door de aanwezigheid van een uitgelezen oester- en zeevruchtenbar, de onverbreekbare link met de kracht van het levende water, tot een passionele gedrevenheid die de gasten optimaal verwent.

Brasserie du Quai biedt een verzorgd en stijlvol hedendaags interieur dat zich uitsplitst in een 100-tal zitplaatsen, enerzijds langsheen de grote vensterramen waardoor het kleinste spiertje zonlicht de ruimte overspoelt, maar eveneens enkele leuke en gezellige hoekjes vormt waar men met familie of vrienden van de ruime kaart kan genieten. De lange lichtbruine lederen zitbanken geven een rijkelijke toets, toets die elders in de zaal een vleugje modernisme meekrijgt aan de hoge cocktailtafels met dito hoge lederen stoelen. Het personeel doet terugdenken aan de verzorgde Parijse bistro’s , het is uitgedost in lange witte rok en zwart vestje en geeft het geheel een extra klassiek, vintage tintje en vormt tevens een leuk aantrekkingspunt.

De zeevruchtenbar, opgesteld langsheen het toegangspad, zorgt reeds voor een selectieve introductie van kwalitatieve ingrediënten en is meteen een aansporing om op de ruime suggestiekaart, op zoek te gaan naar succulente aanvullingen. De kaart van Michel Grenier is opgebouwd rond dagverse marktproducten met o.m. een lunch en een 3-gangenmenu, als extra suggestie zijn er vanzelfsprekend een aantal seizoengebonden alternatieven. In de namiddag fungeert de brasserie vanaf 14u30 en dit tot 18 uur als een tearoom waar men ook kleine snacks kan verkrijgen. Indien nodig serveert men graag glutenvrije gerechten en aangepaste gerechten voor gasten met bepaalde allergieën.

Wij genoten als introductie bij onze proeverij van een assortiment oesters, zowel de olérons als de fines de claires leken recht uit het zilte zeewater te zijn gevist. Heerlijk fris, super ziltig en zonder het minste spoor van enig gruis, een subliem voorgerecht waarvoor je zonder meer terugkeert naar Namen.

Als hoofdgerecht kozen we voor een wildsuggestie. De reefilet bleef leuk rosé, super mals en genoot van een leuk garnituur, smeuïge en zeemzoete bosbessen, heerlijk gemarineerde peertjes en een vleugje bitter van het Brabants witloof. Geserveerd met een creatie van enerzijds pompoenpuree en anderzijds herfstachtige puree van kastanjes,  een heerlijke en lekkere bereiding met ruim smaakpalet.

Ook onze fazant op Brabantse wijze werd een leuk en lekker gerecht, mooie reepjes filet met extra boutje, werden op subtiele wijze overgoten met een romige jagerssaus en kregen mooi gebruinde cichonettes en een assortiment kroketten mee. Het extra potje jagerssaus bleef onaangeroerd maar vormde wel een leuke attentie waardoor het gerecht mooi evenwichtig en erg smaakvol bleef.

Als afsluiter een verrassende capuccino van rood fruit en smeuïge coupe brésilienne met slagroom. Als compagnon kozen we voor een Patache d’Aux, Médoc 2012, Cru Bourgeois, een soepele en kruidige wijn met zachte smaak die door de Cabernet Sauvignon, minimum 60% van de druiven, een leuke finesse en mooie structuur meekrijgt.

Brasserie du Quai –  rue du Quai 9 – 5000 Namen

Tel 081- 657 003 – www.brasserieduquai.be  – open 7/7

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

leuke, moderne brasserie

zeer attente bediening

mooi smaakpalet, leuke presentaties

uitmuntende zeevruchtenbar

leuke locaties