Pittige combinatie leidt tot originele aanpak Limburgse gin. Toeval of niet, maar daags na de International Gin en Tonic Day, pakt Danny Vanderhoven uit met een verrassende gin. In zijn restaurant, aan de schachten van Eisden, presenteert hij nu zijn eigen opmerkelijke creatie.
Danny: “Ik speelde al een hele tijd met de idee om een gin op de markt te brengen. De zoektocht naar een goede partner om ons goedje te brouwen was echter geen evidentie. Ik ging ervan uit dat met mijn ingrediënten een goede gin haalbaar was. Voor we dat resultaat kregen zijn we heel diep moeten gaan. Een jaar geleden liepen we uiteindelijk Luk Geukens van Korhaan tegen het lijf en hij zag het zitten om samen met ons aan de slag te gaan”.
Luk: “De ingrediënten die Danny in zijn hoofd had waren op zijn minst opmerkelijk, maar dat maakte de uitdaging des te leuker. Met chili-peper, gember en limoen als basisingrediënten gingen we van start. Enkele ‘tastings’ verder voegden we er een soja-distillaat aan toe, iets wat nog nooit eerder werd gedaan in een ginbereiding. Het smaakpallet was bijna rond, ware het niet dat Danny niet snel tevreden is…”
Danny: “Er ontbrak nog iets. De ‘final touch’! We beslisten toen om ons brouwsel een half jaar te laten rijpen op een vat. We hebben tenslotte dat vat zes maanden ‘verstopt’ onder de mijnschacht achter ons restaurant. Slechts drie mensen waren hiervan op de hoogte. De geest van de voormalige mijn van Eisden zat nu wel echt op vat! Het resultaat is ronduit geweldig: een perfecte gin die een geweldige neus bezit, zich zacht op de tong nestelt en nadien de smaakpapillen verwent met een vurig tintje”.
Luk: “Het voordeel is dat je de gin gewoon puur kan drinken. Als dégustief of als nachtmutsje. De gin heeft niet echt een tonic nodig om tot zijn recht te komen. En ook dat was de initiële bedoeling van Danny. Nadien hebben we heel veel testen gedaan met tonics en we kwamen tot de conclusie dat de gin het best tot zijn recht komt met een botanische gin.”
De Zwarte Bergen
MasterChef Danny Vanderhoven had de naam ‘Black Mountains Gin’ al een tijdje in gedachte. Danny: “Met de terrils op de achtergrond was de naam vrij logisch. Toch wil ik deze gin ook opdragen aan de kameraadschap die onder de mijnwerkers heerste. Met de ingrediënten die de immigranten uit het zuiden meebrachten en steenkool als belangrijkste industrieel streekproduct van de vorige eeuw hebben we een gin gemaakt die als metafoor kan dienen voor heel wat generaties.
Tot slot heeft designer Luk Balcer het verhaal perfect gevisualiseerd. Het resultaat is een strak en sterk gegeven waarmee we onze gin op een authentieke manier kunnen laten profileren.”
Opmerkelijk: de Black Mountains Gin wordt geschonken in een originele emaille mok die refereert naar de mijnwerkers. Geen standaard gin-glas maar een mok die de gin heerlijk lang op temperatuur houdt.
De gin is momenteel in beperkte oplage verkrijgbaar in het restaurant van Danny Vanderhoven in Maasmechelen. De initiatiefnemers geloven er zeer zeker in en de eerste aanvragen van distribiteurs uit binnen- en buitenland, waaronder Japan en het Midden-Oosten, zijn reeds genoteerd.
www.blackmoutainsgin.be – cheers@blackmoutainsgin.be