Op de proeftafel: horeca assortiment Gomila Puklavec

De Sloveense Puklavec wijnen zetten hun opmars in België verder. Delhaize bracht in september ter gelegenheid van de jaarlijkse wijnpromotie reeds een aantal wijnen op de markt, via invoerder Chacalli is het Gomila-assortiment nu ook in de nationale  horeca-sector aanwezig. Het voorlopig beperkt assortiment even op een rijtje.

Gomila Sauvignon Blanc en Pinot Grigio 2013: net als de vorige oogsten, werd ook 2013 midden september manueel geoogst met een opbrengst van 50hl/ha en dit in de regio Ljutomersko Ormoske Goricz en de dorpen Jeruzalem, Svetinje en Cerovcec. De ondergrond bestaat hier vooral uit klei met klein zandpercentage, terwijl in de diepere grondlagen ook een aantal sporen van mergel wordt weergevonden. Per hectare worden ruim 4800 stronken aangeplant en dit volgens het ‘single guyot’ principe terwijl de rest van de teelt maximaal respect voor het milieu opbrengt.

Na rijping en fermentatie in roestvrije inoxvaten onder gecontroleerde temperatuur volgt de botteling. In de neus geeft deze wijn mooie aroma’s van vlierbes, kruisbes en rijp geel fruit, aroma’s die in de mond een evenwichtige soepele en elegante afdronk meekrijgen. Het is een wijn met 11.5% alc, 5.5 g/l aan suikers en een aciditeit van 7.3g/l. Jong gedronken bij 10-12° C is het een leuke gezel bij verse salades, aspergegerechten en lichte maaltijden.

Gomila Sauvignon Blanc & Furmint 2013: afhankelijk van de rijpheid van de trossen vond een manuele oogst plaats tussen 5 september en 2 oktober 2013 en kreeg men een rendement van 50hl/ha. Bij de teelt, 4800 stronken per hectare besteedt men ruime aandacht aan een milieuvriendelijke productie. Deze gebeurt voornamelijk in de regio Ljutomersko Ormoske Goricz.

De frisse tinten in de neus worden ondersteund door onderliggende aroma’s van limoen die zich mede door de ietwat scherpere zuurtegraad van de Fermunt op aangename wijze mengen met de aroma’s van appel en kruisbes, facet dat in de mond erg aangenaam overkomt en voor een leuke afdronk zorgt. Deze wijn biedt met 11.5% alc, slechts 4g/l aan suikers en 7.1 g/l aciditeit. Jong gedronken, een pittige en frisse wijn die een mooi aperitief vormt, maar ook bij andere gelegenheden aan bod kan komen zoals lichte maaltijden, frisse en zomerse salades of gewoonweg als leuke verfrissing.

Gomila Cabernet Sauvignon & Merlot: Hier vond de oogst plaats tussen 22 september en 24 oktober met een rendement van 55hl/ha. De opbouw van de wijngaarden in Povardarje, republiek Macedonië gebeurde volgens de ‘double guyot’ op een eerder zanderige ondergrond en 3500 stronken per hectare. De duidelijke aanwezigheid van ijzerresiduen in de diepere ondergrond maakt een zorgvuldige selectie van de rijpere trossen mogelijk. De sappen krijgen een gecontroleerde fermentatie in roestvrije inoxvaten waarna de maturatie plaatsvindt op eik.

In het glas een wijn met mooie donkerrode kleur met felle schitteringen. In de neus krijgen we aroma’s van chocolade, vanille en rode pepers met enkele andere kruidige accenten. Volronde en intense wijn in de mond die een leuk karakter aantoont met licht vettige tannines en aangename aroma’s van vanille. Blijft mooi evenwichtig bij een lange aangename afdronk. Deze wijn biedt met 14% alc een fors alcoholgehalte met slechts 5.5g/l aan suikers en eveneens 5.5 gl/l aan aciditeit. Hoewel nog behoorlijk jong wordt hij bij 14-16° c een leuke compagnon bij gegrild rood vlees, lamsvlees, medium gematureerde kazen en zwarte chocolade. Kan nog rustig enkele jaren verder rijpen waarbij zijn aroma’s ongetwijfeld volledig zullen openbloeien.