Brasserie les Alexiens – Brussel

Een zaak waar gezelligheid en kwaliteit hand in hand gaan… Nabij de Grote Zavel, gelegen op de verbindingsas tussen de kleine ring en de Brusselse binnenstad, staat de rue des Alexiens of Cellebroersstraat bekend om zijn vele restaurants. Toen het pand vrijkwam waarin vroeger restaurant Vert de Gris zat, moesten Alexandre Cardoso en Hugues De Cuyper niet lang nadenken om precies daar een meer ‘speelse’ versie onder te brengen van hun vlaggenschip Les Caves d’Alex.

De kaart wordt uiteraard samengesteld door Alexandre Cardoso, maar de uitvoering ervan wordt toevertrouwd aan Tofuss Savane, een professional en groot liefhebber van de brasseriekeuken en een chef die onder meer in de keukens van Toucan werkte. Dit zorgt voor een aanbod dat zowel toegankelijk als smakelijk is, met een aantal mooie voorgerechten tussen € 12 en € 16,5, gevolgd door aantrekkelijke hoofdgerechten tussen € 19 en € 32, waardoor je beslist iets vindt waar je op dat moment zin in hebt.

Naast de klassiekers die we reeds hierboven aanhaalden, vind je er ook tijdloze gerechten zoals garnaalkroketten of kaaskroketten, rundertong in maderasaus, kalfsniertjes op Luikse wijze of hammetje met mosterdsaus. Maar ook voor een malse runderbavette met sjalotten, gekonfijte eendenbout met linzen of fish and chips met tartaarsaus kun je er terecht.

Van meet af aan was het idee een kookstijl brengen zonder al te veel poespas. Een eenvoudige keuken, maar toch goed gebracht. En dat in een passend decor. De hoge plafonds van dit oud pand en de zichtbare bakstenen muren passen perfect bij de eenvoudige maar aantrekkelijke bordpresentaties, net zoals de houten stoelen en tafels van dit warm en uitnodigend restaurant. Het interieur is dan ook gezellig met veel hout, hoge plafonds en geverfde muren. Grote spiegels bieden een zicht op de andere tafels en vergroten ongetwijfeld de sfeer als je ziet dan ook anderen genieten van de culinaire presentaties van het huis. De houten singertafeltjes worden aangevuld met houten- erg oud ogende- stoelen die weliswaar meer dan voldoende zitgenot aanbieden.

En dat zonder de tuin achteraan te vergeten waar een veertigtal personen kunnen plaatsnemen onder de schaduw van twee platanen, wat een ongelooflijke troef is want je zit echt te midden van de stad!

In hun andere zaak brengt het duo een puur traditionele keuken, gebaseerd op de grote klassiekers uit de Franse gastronomie. Hier willen beide zakenpartners een meer ontspannen formule aanbieden, in zuivere brasseriestijl.

Hun doel is een gezellige plek creëren waar je een eenvoudige americain kunt eten, weliswaar à la minute klaargemaakt en geserveerd met verse frieten, maar ook vol-au-vent of stoofvlees, steeds van zeer hoge kwaliteit, net zoals hun huisgemaakte bearnaise.

Of om het met de woorden van Alexandre Cardoso te zeggen: “Ons credo is een formule aanbieden waar iedereen zich goed bij voelt, waar je samen aan een grote tafel zonder problemen luidop kunt lachen of zelfs een biertje teveel drinken … Maar altijd met het behoud van een zeker niveau, door bijvoorbeeld stoffen servetten te gebruiken. De stijl van een zaak die je verwacht in hartje Brussel, daar waar onze Brasserie gevestigd is.”

In het glas : Wat dranken betreft vind je er een beknopte maar intelligent samengestelde wijnkaart met daarop aantrekkelijke wijnen en een aantal prima wijnen per glas, perfect om de maaltijd te begeleiden, maar ook een fraaie selectie bieren – bijna allemaal onafhankelijk van grote industriële holdings – die ervoor zorgen dat iedereen aan zijn trekken komt.

Door zijn stijl en beschikbare oppervlakte is de Brasserie des Alexiens tevens de ideale plek om een bijeenkomst te organiseren met een stel vrienden, in familieverband of professioneel. Voor dit type van events of etentjes heeft de Brasserie des Alexiens speciale formules, aangepast aan wat je precies voor ogen hebt. De sfeer is gezellig, gemoedelijk en ontspannen, het aanbod toegankelijk, aantrekkelijk en smakelijk …

Wij schoven bij onze proeverij de weliswaar ruime kaart terzijde en gingen grasduinen tussen de seizoensuggesties. Als voorgerecht viel onze keuze op een lichtgerookte carpaccio van rund. Deze schotel werd een leuk ogende creatie met mooi garnituur van erg smaakvolle carpaccio opgefleurd door partjes tomaat, een mooie hoeveelheid parmezaanschilfers en een leuke burrata. Een decoratieve creatie die ook onze smaakpapillen wist te bekoren en ons deed uitkijken naar het hoofdgerecht.

Onze keuze, sint jacobsnoten met gegaard witloof en krielaardappetjes werd alvast een decoratieve voltreffer boordevol geurige aroma’s. Ook de smaak was perfect, licht aangebakken boden de sint jacobsnootjes toch nog subtiele zilte prikkels. Het fijn gegaarde witloof behield voldoende bitterheid onder impuls van de fijne aardappeltjes en een behoedzaam aangebrachte en pittige kruidentoets. Het bewijs van een volwaardige en lekkere brasseriekeuken die bereid met de nodige passie en feeling, de waarde van elk ingrediënt centraal stelt, waardoor ze uitgroeit tot een aangename en smaakvolle keuken.

Brasserie des Alexiens – Cellebroersstraat 63 in 1000 Brussel. – Tel. 02/387.47.69. – : www.brasseriedesalexiens.be

Open van dinsdag tot vrijdag, middag en avond, ook open op zaterdagavond. Zondag en maandag gesloten.

Culinaire commentaren:

Tasted4you   : 2 minutes

Gezellig interieur met hoge plafonds en veel hout

Decoratieve en vooral smaakvolle creaties

Verzorgde brasseriekeuken