Brasserie Mariadal – Zaventem – zeevruchtenschotels als eye-catcher!

Deze brasserie vond een onderkomen in een kasteel uit het begin van de 18de eeuw en vormt met het aangrenzende park, speelplein voor kinderen, en grote vijver een oase van rust en ontspanning om even te ontsnappen aan het drukke leven.

Roland Debuyst, zilveren Bocuse 1997, vormt samen met zijn schoonbroer Patrick Bill, een dynamisch duo dat deze exploitatie een nieuwe boost wil geven. Meubilair, bar en houten decoraties zorgen voor een gezellige sfeer van deze historische site, nu worden ze verrijkt met toetsen van fushia rond de verlichtingsornamenten en de grote luchters, komen er tafelkaarsjes en leuke groene planten op het overdekte terras. Ook het personeel werd in een nieuw plunje gestoken.

Roland Debuyst is in gastronomische kringen geen onbekende. Hij bouwde zijn zaak in Nossegem uit tot een sterrenrestaurant en heeft belangen in diverse andere horecazaken. Het huisrestaurant Orangeraie dat hij samen uitbaat met zijn echtgenote Ayse Ucar, transformeerde hij enkele jaren terug tot het restaurant Orange. Het was hem immers opgevallen dat zowel zakenlui als traditionele klanten, terugschrokken voor uitgebreide en overladen menu’s waardoor hij de opties van dagverse  producten niet langer kon garanderen. In restaurant Orange biedt hij een eerlijke klassieke keuken met seizoenproducten en dagverse ingrediënten aan in eenvoudige, maar erg lekkere bereidingen en beschikt hij over een kaart die met de regelmaat van een klok wijzigt.

De dynamiek van de nieuwe kaart van Brasserie Mariadal gaat perfect samen met diverse uiterlijke elementen. Een leuk en gezellig interieur, aangevuld met een al een aantrekkelijke veranda en een zonnig terras goed voor 150 zitplaatsen. Neem hierbij de grote vijver, het kasteel uit 1700, dan heb je meteen de ingrediënten voor een spetterende cocktail. De kaart zorgt voor nieuwe smaakaccenten, seizoenproducten en verse ingrediënten, die de gasten moeten overtuigen om van de lekkere en verrassende bereidingen te genieten. Op de leuke traditionele kaart alleszins een aantal rubrieken die de aandacht trekken. Met de Green corner wordt een link gelegd met bioculturen, hier o.m. New Castle, gerookte en gebraden kip, Contékaas, ansjovis, kerstomaatjes en mosterdvinaigrette of een Great Blue met gerookte zalm, scampi, grijze garnalen en citroenvinaigrette. De rubriek ’kasteelgeheimen’ brengt de permanent aanwezige huisspecialiteiten als aanvulling op de dagsuggesties. Brasserie Mariadal zorgt eveneens voor een Kasteelmenu, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert voor 37.20€, voor elk van de gangen heeft de gast de keuze uit maar liefst 4 opties. Dit menu wordt eveneens in een all-in formule aangeboden met kasteelaperitief, wijnen en koffie aan €55.20. David de Winter staat aan het roer van de keuken van Mariadal sinds 2012 maar is er al actief sinds 2008. Voor de samenstelling van de menu’s en implementatie van  nieuwigheden fungeert Roland Debuyst als raadgever en stimulator, hij behoudt ook het finaal beslissingsrecht.

Zeer recent kreeg Brasserie Mariadal een extra eye-catcher in de vorm van een schaal- en schelpdieren toonbank, waarvan de zilte accenten van krabben, oesters, kreeft en andere een leuke link vormen tussen de zee en de enorme vijvers aan de voet van het kasteel Mariadal. De zeevruchten worden individueel aangeboden zodat de gasten naar eigen goeddunken een schotel kunnen samenstellen of als apart gerecht krijgen geserveerd. Anderzijds zijn maar liefst 5 verschillende zeevruchtenschotels beschikbaar, gaande van medium, 59.5€/2personen, is tevens beschikbaar in een éénpersoonsformule aan 30.5€, tot de formule King Size, 110€/2 personen. Naargelang de gekozen optie wordt de diversiteit verruimd, maar oesters, zee-amandelen, wulken, alikruiken, gamba’s en ongepelde garnalen maken deel uit van elke variant. Bij de King Size formule vormen scheermessen, een noordzeekrab, en kreeft de absolute blikvangers. Alle schotels worden geserveerd met citroen, brood, azijn met sjalot, mayonaise, cocktail- en mierikswortelsaus.

Een unieke gelegenheid om te smullen, het krabbevlees uit de poten te peuteren, garnalen te pellen of gewoonweg van het ruime assortiment oesters te genieten. Het is bovendien de bedoeling om zodra de lente aanbreekt, enkele hoge tafels te installeren, zodat men ook staand van deze zeerijkdom kan genieten. De diverse schotels zijn ook op bestelling beschikbaar als meeneemgerecht om in de huiskring het lekkers uit de zee te degusteren. De zeevruchtenbank is op weekdagen alleen ’s avonds beschikbaar, tijdens het weekend is ze eveneens ’s middags geopend.

Roland wil alleszins 2015 in schoonheid afronden met de opening van een nieuwe banketzaal in een aanpalende vleugel van het kasteel. Hier kunnen in de toekomst allerlei feesten, maar ook seminaries en recepties worden georganiseerd.

Brasserie Mariadel – Kouterweg 2 – 1930 Zaventem – Tel 02-720 59 30 – www.brasseriemariadal.be

Open 7 op 7 – 11u30 tot 14u30 en 18u30 tot 21u30, op zondag van 11u30 tot 21 uur

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

gezellig interieur en leuke veranda

stijlvolle inrichting van de kasteelzalen

lekkere, decoratieve gerechten

aanlokkelijke en subtiele smaakaccenten

uitgebreide en zeer gevarieerde zeevruchtenschotels

attente bediening

Michelin:       Bib gourmand

prettig neo-aristocratisch interieur

serre, terras, banquetingroom

menu goede verhouding prijs-kwaliteit

GaultMillau:  vermeld