Restaurant-bistro De Postiljon – Lokeren

De Lokerense markt wordt beheerst door het stadhuis, de post en de Sint Laurentiuskerk die wel meer dan eens als De Peperbus wordt aangewezen. Ook de Durme, rivier die indertijd in de regio voor een forse economische bloei zorgde, sluit een deeltje van de markt af.

Net als elders, ook hier tal van winkels en horecazaken waarbij restaurant-bistro De Postiljon toch wel heel wat aandacht naar zich toetrekt, gezien het sedert meerdere jaren een vaste waarde op de markt verwierf. De naamgeving van deze horecazaak van chef Stephen De Caluwé en zijn echtgenote Ariane De Cocq, is nauw verbonden met hun buren, nl. de Post. Destijds zorgde de ‘postiljon’ immers als opvang voor de koetsiers en hun koetsen en paarden die de postverdeling tussen de steden voor hun rekening namen.

Restaurant-bistro De Postiljon biedt een sfeervol interieur met kleurrijke en kunstige versieringen en beschikt eveneens over en ruim terras. Traditiegetrouw kan men hier reeds van ’s ochtends terecht voor een leuke, geurige kopkoffie of een frisse pint. Toch gaat de aandacht vooral naar het culinaire gebeuren met een keuken die dagelijks opent om 11u30. Op de kaart een ruim assortiment bereidingen met specifieke attentie voor dagverse ingrediënten en seizoensgebonden producten. De suggesties volgen nauwgezet de seizoenen en variëren dan ook regelmatig. Chef Stephen verwent zijn gasten momenteel met heerlijke seizoensuggesties, gaande van carpaccio van hert, terrine van ganzenlever, wildpasteien, … tot wilde polderhaasrug, fazant ‘Brabançonne’ of  ‘Forestière’, konijn op Vlaamse wijze, poivrade van ree en hert, wilde eendenborst …

Wij opteerden bij onze proeverij voor een eerder traditionele carpaccio als voorgerecht en een winterse dagsuggestie als hoofdschotel. De carpaccio van wit-blauw rund, fijn gesneden en erg fris kreeg een leuk garnituur van pitten, ruccola sla en een overdadig strooisel van mooie gekartelde parmezaansnippers. Een degelijk smaakassortiment met frisse toetsen, vergezeld van ovenverse broodjes.

Het hoofdgerecht, geserveerd op een zeer warm boord, bood een leuke hoeveelheid poivrade/carbonade van ree en hert met slechts enkele piepkleine vetklontjes. Als garnituur een zeer ruil assortiment groenten, o.m. spruitjes, wortel, kool, ui … maar ook een halve peer, appel met veenbessen, 3 soorten mooie puree en meerdere gefrituurde aardappelnootjes. Een ruime en geurige schotel die gelukkig niet werd oversaust, met uiteenlopende smaakaccenten. Een extra hoeveelheid poivrade werd in apart potje met deksel opgediend, zodat het leuk warm bleef, ook hier mooie blokjes veel en voor de eventuele amateurs, heel wat extra vleessaus.

 

 

Het respect voor de natuurlijk eigenschappen van de ingrediënten groeide uit tot een succesformule waardoor in de loop van 2014 de naastgelegen zaak ‘Het Pleintje’ kon worden overgenomen en omgedoopt tot De Postiljon Bistro. Hier ligt het accent op de klassieke Frans-Belgische keuken met een zeer uitgebreide keuze vleesgerechten.

Stephen De Caluwé en echtgenote Arianne De Cocq tekenen eveneens voor de exploitatie van het Grand Café ‘Den Abazjoer’, een gezellige trendy brasserie aan de voet van de St Laurentiuskerk ( De Peperbus), eveneens op de markt van Lokeren. In een sober maar warm en tijdloos interieur waar iedereen zich thuisvoelt wordt gezorgd voor lekkere aperitiefjes, een uitgebreide drank- en wijnkaart en stijlvol gebrachte ‘pousse-café’. De chef verwent de bezoekers met tal van culinaire hoogstandjes gaande van traditionele snacks, à la carte gerechten uit de Belgisch-Franse keuken tot overheerlijke desserts. Deze ‘uiterst bekwame tovenaar’ brengt u bovendien een uitgelezen suggestiebord waarin iedereen zijn gading vindt. Seizoensgebonden vis-en vleesgerechten, maatjes, asperges, oesters, mosselen, artisanaal bereide ijsparfaits. Bij mooi weer kan men in elke van deze zaken genieten vaneen overheerlijke sangria met vers fruit of en heerlijk bakje aroma, vergezeld van een artisanale praline. Sinds begin december werd een vierde zaak aan de bestaande exploitaties toegevoegd, nl Grand Café De Abazjoer in Wetteren die ondergebracht werd in een fabrieksgebouw. De inrichting volgt de trendy gezellige sfeer van de andere restaurant-bistro’s, terwijl de kaart zorgt voor onverwachte culinaire buitenbeentjes.

Restaurant- Bistro De Postiljon – Markt 14 – 9160 Lokeren

Tel 09- 348 79 29 – www.de-postiljon-lokeren.be

Dagelijks geopend

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

warm en gezellig interieur

attente bediening

ruime porties

dagverse en seizoensgebonden gerechten