Gigondas 4 – Domaine des Bosquets

In notariële akten uit 1376 vinden we het bestaan terug van een ‘vinea culta’ in het gehucht Les Bosquets. Edelman Jean de Rivière, seigneur van Laval, richt er in 1644 een buitenverblijf op samen met een provencaalse hoeve die haar invloeden in de Rhônevallei zal laten gelden.

Meerdere bekende personaliteiten verblijven er een korte of langere periode o.m. Eugène Raspail en Gabriel Meffre, en zorgen voor een verdere uitbouw van het domein. In 1987 neem Sylvie Brechet, dochter van Gabriel Meffre het beheer over, zorgt samen met haar zoon Laurent Brechet voor de uitbouw van de ondergrondse chai en rijpingskelder. Zij krijgen n 2006 het gezelschap van haar oudere zoon Julien die nieuwe impulsen creëert.

De terroirs waarop gedurende meer dan 6 eeuwen ruim 100.000 ranken zich ondanks de Mistral konden ontwikkelen, geven de diverse rassen een eigen maturiteit en frisheid. De ondergrond bevat blauw marmeren sedimenten en kalkachtige residuen en wordt geschat op een leeftijd van 125 miljoen jaren. Deze geologische particulariteit tekent voor aparte wijnen met leuke mineraliteit en unieke elegantie. Het ganse domein geniet momenteel van een verantwoorde landbouw met aandacht voor de natuurlijke eigenheden om de terroirs een optimaal rendement te bezorgen.

Hoewel op het domein 4 rassen worden geoogst is het vooral de Grenache noir die domineert en aan alle wijnen duidelijk zijn signatuur meegeeft. De andere rassen, Syrah, Mourvèdre en Cinsault zorgen voor leuke aromatische toetsen, structuur en bewaarpotentieel. De wijngaarden bestaan hoofdzakelijk uit oudere ranken waardoor de opbrengst tot gemiddelde 25hl/ha wordt beperkt, maar tegelijk zorgen deze oude ranken voor een aromatische complexiteit.

Een zorgvuldige selectie van de beste trossen, lange cuvaison en rijping tussen 15 en 18 maand op hout, bij voorkeur meerjaarseik, zorgen voor wijnen met pure uitstraling van de terroirs. Alle sappen worden samen gebotteld waardoor een grote homogeniteit ontstaat, nadien volgt een meerjarige eindrijping op fles in de ondergrondse rijpings- en bewaarkelder vooraleer de flessen in het verkoopcircuit terechtkomen.

Op de proeftafel: Domaine des Bosquets 2013 – assemblage van 67% Grenache, 23% Syrah, 7% Mourvèdre en 3% Cinsault. Rijping van 12 maand in nieuwe, eerste en tweedejaarseik voor de Syrah en in nieuwe eik, derdejaarseik en beton voor de Grenache, Mourvèdre en Cinsault. Na de assemblage volgde een nieuwe rijping van 7 maand in beton.

In het glas een stevige, donkerkleurige wijn die in de neus een complex gamma van mineraliteit, toetsen van kreupelhout en kruidige accenten vrijgeeft. In de mond ontplooit zich de hoogte-frisheid en fruitigheid met mooi gestructureerde tannines, aangenaam om drinken. Deze wijn bezit een bewaarpotentieel van 10 tot 15 jaar en zal ongetwijfeld in de fles zijn aroma’s verder laten openboeien.

La Colline 2013 – 100% Grenache. De sappen rijpten 19 maand op Franse eiken vaten van verschillende ouderdom en werden geoogst op de historische percelen van het domein. La Colline bloeit in neus en mond volledig open en zorgt voor mooie accenten van honig, een weelderige fruitigheid en leuke elegantie met een mooie lange afdronk.