Brasserie Plëss – Luxembourg

Place d’Armes in hartje Luxemburg-stad is een bruisend handelscentrum in een wandelzone met o.m. de Cercle Cité en tientallen horecazaken. Hotel Place d’Armes neemt in dit aanbod een toch wel vooraanstaande plaats in en geeft de bezoekers, toeristen en fijnproevers de kans om in drie specifieke eetgelegenheden zowel de regionale Luxemburgse keuken als de klassieke Franse gastronomie op een leuke en creatieve wijze te ontdekken waarbij dagverse basisingrediënten een belangrijke plaats krijgen toebedeeld.

Brasserie Plëss vormt samen met Café de Paris en restaurant La Cristallerie, een merkwaardig culinair trio van het hotel Place d’Armes. Het hotel, lid van de keten Relais & Châteaux, biedt 18 kamers en 10 suites en straalt tegelijkertijd een verfijnde klassieke maar tevens eigentijdse luxe uit. Het ganse interieur heeft oog voor stijl en detail, facet dat niet alleen in de kamers, suites en vergaderlocaties wordt weergevonden, maar evenzeer in elk van de restaurants, zij het dat deze elk een apart decor ten tonele voeren.

La Cristallerie biedt een erg gesoficisticeerd interieur met twee in elkaar vloeiende zalen en bezorgt de fijnproever aan de hand van authentieke gastronomische bereidingen, een fijne en aangename exquise keuken. Het restaurant bevindt zich op de eerste verdieping met uniek zicht op de Place d’Armes terwijl gasten ook genieten van mooi houtsnijwerk aan de muren en de gedecoreerde plafonds, anderzijds wordt  de lichtinval op sublieme wijze gefilterd door de gekleurde glasramen. Het Café de Paris de is de laatste aanwinst van het hotel en werd trouwens volledig gerenoveerd door  interieurarchitect Pascal Allaman die met een typisch bistrostijl en old fashion meubilair een relaxerende atmosfeer creëerde. Hier vindt men een klassieke keuken en tegelijk nieuwe seizoenproducten. Een andere blikvanger van Café de Paris is het ruime drankenassortiment waarvan men zelfs zonder het nemen van een maaltijd kan genieten. Eyecatchers op de kaart van Café de Paris zijn o.m. gegrilde en gekarameliseerde bio-zalm met zwarte peper en honig, gegrilde biokip, zest van limoen, olijfolie en Grana Padono en een ‘tian’ van ovengebakken groenten.

Brasserie Plëss is alle dagen geopend en zorgt met een kleurrijk decor bestaande uit grote gekleurde panelen voor speciale effecten. Deze kleurrijke panelen zijn niet alleen een soort eyecatcher in het decor maar reflecteren op de kaart in de huisspecialiteiten die elke dag verschillen en erg uiteenlopende bereidingen op het voorplan kunnen brengen. Het interieur wordt bovendien opgevrolijkt door zwart wit marmeren tafels en zware fauteuils, stijlvol en elegant, uitnodigend en makkelijk zittend. Tot de dagspecialiteiten behoren o.m. een risotto met scampi’s, kalfsniertjes met Meauxmosterd en een dagverse kaasschotel. Een leuk binnenterrasje biedt slechts enkele tafeltjes maar hier kan men tegelijk genieten van een heerlijke keuken en het samengaan van diverse bouwstijlen onder de loupe nemen, onbewust krijgt men hier tevens een blik op de drukke bedoeningen van het hotel.

Chef Fabrice Salvador voert ook hier de keukenbrigade aan. Zijn motto blijft identiek aan de eisen van het toprestaurant la Cristallerie, kwalitatieve dagverse ingrediënten bieden met uitgesproken aroma en smaakelementen. In Brasserie Plëss bewijst Fabrice dat een chef ook met minder ‘nobele’ en dus peperdure producten, een behoorlijke kaart kan samenstellen die niet alleen decoratief maar ook voldoende succulent is en de klanten kan begeesteren, maar dat deze composities bovendien prijs-kwalitatief hoge toppen kunnen scheren. Het feit dat reserveren ‘de’ aanrader is in Brasserie Plëss speekt voor zich zowel qua bediening als qua selectie van de ingrediënten die tot uitmuntende specialiteiten worden samengevoegd.

Brasserie Plëss – Place d’Armes 18 – L 1136 Luxembourg

Tel 352- 27 47 37 – www.hotel-leplacedarmes.com

Culinaire commentaren:

Tasted:           2 minutes

ruim smaakassortiment

kleurrijk decor

Michelin:       2 bestekken

mooie hedendaagse brasserie

glamoureuze atmosfeer

GaultMillau:  vermeld

Delta:             stijlvolle Parijse brasserie

lunch en klassieke bereidingen

professionele bediening