La Cristallerie – Luxembourg

Restaurant la Cristallerie is een onderdeel van het prachtige hotel Place d’Armes, gelegen aan de gelijknamige plaats, hartje Luxemburg stad. Net als de rest van het gebouw getuigt de inrichting van het restaurant, op de eerste verdieping, van een brede, kunstzinnige kijk op de hedendaagse samenleving waarbij Art Deco, design en gastronomie, hand in hand gaan.

 

Het restaurant breekt alleszins de toegankelijkheid tot het hotel open, aangezien de klanten naast de lobby via enkele leuke gerenoveerde salons, het restaurant betreden. Het zicht op de Place d’Armes is subliem maar heel wat prettiger is de aanblik van het interieur.

Het restaurant strekt zich immers uit over twee historische zalen met gesculpteerde plafonds met goudinleg, zalen die worden afgesloten met deuren met gekleurde glassculpturen, terwijl ze eveneens genieten van zware overgordijnen. De tafels worden getooid met elegante en gesteven tafelrokken, prettig zilveren bestek, prachtige borden en aangepast glaswerk. Ze staan op voldoende afstand van mekaar zodat de privacy gewaarborgd blijft en krijgen een keurig en kleurig bloemstuk als extra garnituur. Een van de zalen geniet bovendien van een prachtig en kunstig glasraam, volledig Art Déco, wat het globel plaatje des te aantrekkelijker maakt. Stoelen en tafelfauteuils hebben een medaillonrug en verwijzen naar de Franse klassieke invloeden die ook in de keuken worden weergevonden. Genietend van alle facetten van dit prachtige decor zou je haast vergeten dat de gastronomie eigenlijk de reden van je bezoek is.

 

Sinds enkele maanden staat Fabrice SALVADOR aan het hoofd van de keuken in Le Place d’Armes. Deze geboren Toulousenaar en fervent reiziger volgde eerst een opleiding bij Les Jardins de l’Opéra in zijn geboortestad voor hij aan de slag ging bij Maison Troisgros in Roanne, Les Trois Marches van Gérard Vié en Les Prés d’Eugénie van Michel Guérard. Hij behaalde zijn eerste ster in 2003, na een jaar in de keukens van Hôtel Lancaster in Parijs. In 2008 besloot hij voor eigen rekening te gaan werken en

opende hij zijn restaurant Influences des Saveurs in Esch-sur-Alzette, waar hij al na een jaar werd bekroond door de Rode Gids van Michelin. Na twee jaar als chef-kok in restaurant Manon in Moskou staat hij vandaag aan het roer van het gastronomische restaurant La Cristallerie en Le Plëss.

 

La Cristallerie is ingericht met verguld houtwerk, rijkelijk bewerkte plafonds en antieke glas-in-loodramen en biedt een verfijnde, smaakvolle en authentieke keuken die vakkundig wordt aangestuurd door Fabrice SALVADOR. Hij neemt zijn gasten mee op een reis door de seizoenen met dagverse gerechten waarbij keer op keer de smaak primeert. Hij gaat persoonlijk langs bij kleine producenten en maakt er een erezaak van om ultraverse producten te selecteren. Dat levert een menu op met de oogst van seizoensgroenten of gegrilde foie gras uit Chalosse met een bouillon van hooi uit La Crau en gestoofde soissonsbonen met miso.

 

Hij maakt zich meester van een product en gebruikt het in verschillende gerechten om zijn gasten op een creatieve en subtiele manier te verrassen. Hij serveert o.m. erg lekkere Palamós-gamba’s uit het vuistje met pijlinktvis, gambacarpaccio met sudachi en een anemonenbeignet of gambarisotto met rijst van zeven jaar oud, saffraan en espuma van schaaldieren. Vleesliefhebbers kunnen zich laten verleiden door Spaans wagyurundvlees met een rijping van veertig dagen, bereid als een tartaar, Kansas-spareribs met een slaatje van groene mango of een authentieke gegrilde entrecote met gefrituurde agria-aardappel en huisgemaakte Thaise ketchup.

 

De kaart biedt uitgebreide keuzemogelijkheden welke ook de smaakverwachtingen van de klant zijn, maar tintelt tegelijkertijd de smaakpapillen met een aantal suggestieve menu’s. Het seizoenmenu, 75€ plus 25€ voor het standaard wijnarrangement, en het degustatiemenu, 95€ plus 40€ voor de wijnen, introduceren op aangepaste wijze het unieke truffelmenu, dat ongetwijfeld de liefhebbers van deze lekkernij aanspreekt. Zowel bij het seizoenmenu als bij het 8-gangen degustatiemenu, brengt sommelier Olivier Schanne enige variatie in het wijnarrangement, los van het standaard wijnarrangement, kan de klant kiezen voor leuke wijnen die per glas worden geserveerd een combinatie voor 2 glazen kost 21€, deze van 6 glazen 57€. Vanzelfsprekend is ook een wijnkaart met meerdere vooraanstaande wijnen uit Luxemburg, Duitsland en Franse wijnregio’s ter beschikking.

 

Als proevertje bij het aperitief een yoghurt van venkel met garnituur van kreeft, succulent, fris en lekker met een slurpstokje van bamboe, een praline van ganzenlever van Chalosse met krokantje van cassis, mooi smeuïg, en een heerlijke mini beignet.

Het voorgerecht werd een kleurrijk assortiment bio-groenten van Joël, boordevol aroma en smaak en uiterst decoratief, waarbij Olivier een leuke Auxerrois serveerde. Volgde een bereiding van met de lijn gevangen blauwe tonijn met Japanse suju, een geurig sausje en knapperige groentjes. Hierbij paste de Chardonnay  Côte de Beaune perfect.

Een andere huisspecialiteit van Fabrice zijn de Palamosgamba’s die hij in 3 bereidingen aanbiedt. Heerlijke sausjes, superlekkere basisingrediënten waarbij de originaliteit en identiteit van het basisproduct volop tot zijn recht komt. Gewoonweg succulent. Als compagnon een leuke Condrieu met subtiel aroma van witte perzik.

Het hoofdgerecht werd een premium Spaanse Waguy, gerijpt gedurende minimaal 40 dagen en op lage temperatuur gegaard zodat malsheid en smaak optimaal blijven behouden. Deze onbetwistbare aanrader kreeg het gezelschap van een St Estephe die voor een mooie ondersteuning zorgde zonder evenwel het accent naar zich toe te trekken. Een decoratieve creatie van shizo, aardbei en rabarber zorgde voor een aangename en delicate afsluitende toets.

La Cristallerie c/o Hotel Place d’Armes – Place d’Armes  18 – L 1136 Luxembourg

Tel 352-274727 – www.hotel-leplacedarmes.com

Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag

Déjeuner du marché 3-gangen 45€

Menu’s van 75 tot 95€, wijnen 25 tot 40€

Culinair commentaren:

tasted

5 minutes

creativiteit en versheid

subtiele smaakcombinaties

zeer attente bediening

uniek interieur

Michelin:

3 bestekken

elegante eetzaal

glasraam Art Deco

hedendaagse klassieke keuken

respect voor nobele producten

GaultMillau:

13/20

kasteelzaal

gedistingeerd en attent onthaal

klassieke keuken

Delta:

weelderig decor

klassieke keuken met hedendaagse inspiratie