Brouwerij de Hoorn experimenteert met Maragogype koffie

Brouwsel n° 15: ‘Belgian Black Coffee’

De brouwmeesters van De Hoorn zijn niet aan hun proefstuk toe. Voor hun 15de Arthur’s Legacy brouwsel lieten ze zich inspireren door het donker, bijna zwart Stout-bier’. Ze volgden niet zo maar een bestaand recept, tijdens het brouwproces voegden ze aan hun brouwsel ‘Maragogype’ koffie (*) toe. Een verrassend resultaat dat ze omdoopten tot: ‘ Belgian Black Coffee’.

(*) Maragogype : Maragogype koffie is afkomstig van het regenwoud van Nicaragua. Gedurende het hele jaar is het er nevelig, regenachtig en vrij koel. Koffie wordt er vooral op de glooiende hellingen (1300 m tot 1700 m) verbouwd onder de tropische invloed van het Atlantisch bassin.

Op de hoge hoogte komt de koffiebes traag tot rijping. Hierdoor kunnen de aroma’s zich optimaal ontwikkelen. De rijke klei- en kalkstenen bodem en de diversiteit van de beplanting tussen de koffiestruiken, dragen ook essentieel bij tot het uitgesproken fruitige karakter, de evenwichtige body en het verfijnd aroma van deze met de hand geplukte Maragogype koffie.

Brouwmeester Stijn Bundervoet: ‘Voor deze tongstrelende stout met een alcoholpercentage van 8,6 (% vol/alc) selecteerden we de beste amber- en geroosterde moutsoorten. Hun finesse vulden we verder aan door een koude extractie van vers geroosterde ‘Maragogype’ koffiebonen.’

Dit brouwsel wordt enkel op vat afgevuld en is verkrijgbaar in een geselecteerd aantal horecazaken. Brouwerij De Hoorn kondigt de horecazaken op haar facebookpagina aan: https://www.facebook.com/ARTHURSLEGACYBEERS/

 

Microbrouwerij DE HOORN: Innoveert vanuit traditie met ruimte voor creativiteit

In 2014 werd microbrouwerij DE HOORN in Steenhuffel ge-herinstalleerd. De kleine dorpsbrouwerij laat de brouwers toe om brouwsels van 1.000 liter te brouwen. Gelijktijdig werden vier ingrediëntenmeesters aangesteld; deze specialiseren zich in het gebruik van kruiden, hop, fruit en hout in bier, ze bouwen verder hun historische en wetenschappelijke kennis en inzichten uit en passen deze toe in de verdere productontwikkeling van de brouwerij. De kleinschaligheid stelt het brouwersteam in staat om nog creatiever te zijn en vlotter ‘gelimiteerde prestige edities’ te ontwikkelen.

Deze craft-brouwsels krijgen de naam ARTHUR’S LEGACY mee. ARTHUR’S LEGACY refereert naar één van de stichters van de brouwerij: Arthur Van Roy. Arthur was visionair, hij was het die halsstarrig bleef geloven in het succes van hoge gisting bieren, hij kreeg gelijk. Vanuit zijn gedachtengoed gaan de ingrediënten- en brouwmeesters aan de slag om jaarlijks een aantal gelimiteerde brouwsels op punt te stellen. Hun creativiteit, passie en ondernemerschap leiden tot nieuwe, uitzonderlijke en vooral unieke bieren, gebaseerd op telkens één welbepaald vakgebied: hop, fruit, kruiden of hout.