Wie wordt ‘Eerste Kok van België 2018’?

Angelo Rosseel, chef-kok van het tweesterrenrestaurant La Durée in Izegem, maakte de recepten bekend van de meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2018’. De ‘Prijs Prosper Montagné’ is de bekendste maar ook de moeilijkste kokswedstrijd van het land. Het prestigieuze concours is al zijn 65ste editie toe. Wie de titel ‘Eerste Kok van België’ in de wacht wil slepen, heeft nog tijd tot 15 juni 2017 om een dossier in te dienen.

De koks moeten een dossier indienen met drie recepten, waarin de volgende ingrediënten verwerkt worden:

• groenten en een kippenei, met granen en/of zaden als garnituur. Het hoeft geen vegetarisch gerecht te zijn. Het gebruik van bijv. kip is toegestaan.

• eigentijdse versie van zeetong ‘Normande’. Alle ingrediënten van de klassieke versie moeten in de moderne versie terug te vinden zijn.

• koffie, melkchocolade ‘Vietnam’ Belcolade en citrusvruchten.

“Ik ben enorm verheugd dat Angelo toegezegd heeft om ambassadeur te zijn van de wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2018’. Hij zal de jury voorzitten en ook advies geven aan de kandidaten. Provoost Peter Goossens zorgt traditiegetrouw voor de samenstelling van de technische jury”, aldus Robert Van Landeghem, voorzitter van Club Prosper Montagné. “Er is, zoals de vorige jaren eveneens het geval was, ook een prijs voor de beste commis, die een week stage mag lopen in het driesterrenrestaurant Hof van Cleve.”

In dit lustrumjaar organiseert Club Prosper Montagné ook de tweede editie van de meesterschapswedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de beste maître d’hôtel van het land. Fabrice D’Hulster, maître d’hôtel van het Brusselse tweesterrenrestaurant Sea Grill, is dit jaar ambassadeur van het concours voor maîtres d’hôtel. Zaalmeesters die willen meedingen naar de titel van ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2018’, kunnen zich tot 15 mei inschrijven via www.club-prosper-montagne.be.

Robert Van Landeghem voegde eraan toe: “Het doel van de wedstrijd ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2018’ is het beroep en de vaardigheden van maître d’hôtel in de schijnwerpers te plaatsen. Wij zijn zeer blij dat Fabrice D’Hulster van restaurant Sea Grill, dit jaar het ambassadeurschap van deze wedstrijd voor zijn rekening neemt. De opvolging van het wedstrijdverloop is in handen van Alain Thoon, provoost van de maîtres d’hôtels van Club Prosper Montagné. Hij wordt bijgestaan door de leden van het nationaal zaalcomité.”

De finales van beide wedstrijden vinden plaats op maandag 2 oktober 2017 in Hotel-en Toerismeschool Spermalie te Brugge. De winnaars en laureaat-finalisten worden ‘s avonds gevierd tijdens het banket van de Voorzitter van Club Prosper Montagné, dat doorgaat in Salons Saint Germain in Diksmuide.

De wedstrijdreglementen kunnen geraadpleegd worden op de website van Club Prosper Montagné.

De wedstrijden ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Maître d’hôtel van België’ worden georganiseerd door Club Prosper Montagné. De titels ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Maître d’hôtel van België’ zijn wettelijk beschermd. De minister bevoegd voor Middenstand heeft deze wedstrijden erkend als officiële meesterschapswedstrijden op grond van de wet van 13 mei 2009.

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. Ieder jaar organiseert de Club Prosper Montagné de meesterschapswedstrijden ‘Eerste Kok van België’, ‘Eerste Sommelier van België’ en ‘Eerste Maître d’hôtel van België’. www.club-prosper-montagne.be