Cahors cuvée spéciale: Domaine du Prince, Château Bovilla & Les Croisille

Domaine du Prince op de hoogten van het kalkplateau nabij Cahors telt 27 ha en wordt uitgebaat door de broers Didier en Bruno Jouve. Het domein hoort sinds de 16de eeuw toe aan de familie. De domeinnaam vloeit voort uit het feit dat een van voorouders op last van koning François I van Frankrijk, Malbecranken moest aanplanten op het kasteel van Fontainebleau en hiervoor met een “gouden Louis” werd beloond.

Eretitels ten spijt, Benoit en Didier zorgen voor leuke wijnen met duidelijk fruitig accent, die hun illustere voorouder en wellicht ook koning François ongetwijfeld zou hebben bekoord. Maar ook de kenners van vandaag worden meer dan aangesproken door deze wijnen.

Lou Prince 2011: 100% Malbecdruiven, afkomstig van ranken van minstens 30 jaar met 5000 voet per hectare en opbrengst van 30hl/ha. Na een mechanisch oogst volgt een thermogereguleerde maceratie, lange cuvaison van 28 dagen en rijping in nieuwe Franse eiken vaten gedurende 18 maanden. Productie 6500 flessen, kostprijs €25 TTC.

Lou Prince 2011 is een wijn met leuke, pittige aroma’s, elegante tannines, plakkerig aan het glas en is duidelijk een Malbec kwaliteitswijn.

Château Les Croisille: als landbouwerszoon zonder enige wijnkennis en figuurlijk met lege handen plantte Bernard Croisille in 1980 zijn eerste wijnranken op een huurperceel. De verzorgde wijngaard zorgde voor mooie trossen die hij aan een coöperatieve verkocht. Na enkele jaren besliste hij zonder enige voorkennis om zelf wijn te maken. Resultaat 7 magere jaren  waarbij hij vele inspanningen moest leveren om de familie overeind te houden. Met engelengeduld en de raad van kenners kon Bernard het tij keren en exploiteert hij thans met zonen Germain en Simon een wijngaard van 30 ha die vorig jaar volledig bio werd gecertificeerd.

Divine Croisille 2010: 100% Malbec, ranken van 35 jaar, 4200 voet per hectare, op argilo-kalkachtig plateau van Fages, productie 40 hl/ha. Machinale oogst, maturiteit bepaalt aan de hand van degustatie van de bessen, lange maceratie tot 30 dagen, rijping 20 maand op Franse eik. Jaarlijks 6000 flessen, kostprijs TTC € 22.5

Divine Croisille 2010 heeft een mooie rode kleur met aangename tannines en delicate houttoetsen.

Château Bovilla. Wijn is ongetwijfeld de nieuwe passie van de familie Pieron. Op de vraag of en succesvol ondernemer ook een goede wijnboer is wil Pascal Pieron een positief antwoord geven. Eerst wordt domein Reutenaer aangekocht, een vervallen domein dat hij samen met zijn broer renoveert, nadien kopen ze het Château Bovilla en Château de Rouffiac. Elk domein krijgt een eigen stempel, Château Bovilla zorgt voor elegante en kwalitatief fruitige wijnen, Château de Rouffiac biedt een kwalitatieve bewaarwijn. In elk van de wijnen komen bovendien de kenmerken van de terroirs mooi tot uiting.

Los van de wijnbouw blijft Pascal actief in het receptief toerisme, baat hij 2 hotels uit, net als een delicatessenzaak, terwijl het toeristisch treintje en 2 toeristenboten een leuke aanvulling zijn om de domeinen in de kijker te zetten.

Vin Noir du Diable – Château Bovilla 2011: 100% Malbec, 4000 ranken per ha, zowat 30 jaar oud op argilo-kalkachtige gronden met opbrengst van 40 hl/ha. Mechanische oogst met selectie van de bessen, traditionele vinificatie met lange maceratie in betonnen cuves om maximale vettigheid en fijne tannines te bekomen. Rijping van 18 maanden op nieuwe Franse eik. Productie 4000 flessen, kostprijs € 15 TTC.

Vin noir du Diable, stevige kleur met elegante tannines, bekoort het volledige smaakpalet, karaktervol en mooie afdronk