Cahors prestige: Château Saint Sernin, Clos Trotelogotte & Lo Domeni

Clos Troteligotte: In 1987 besliste Christian Rybinski, als 5de generatie wijnbouwers om het familiedomein van 10 ha in Villèseque op de hoogte van Cahors, opnieuw in de betere wijnbouw te integreren. Tafelwijnen hebben aldus Christian een eigen publiek maar de rijke mergel- en kalkgronden met stevige ijzertoets, bieden ruimte voor betere culturen. Wanneer zoon Emmanuel in 2003 mee in het bedrijf komt, besluit het duo om het domein op een verantwoorde cultuur uit te bouwen met het biologisch Ecocert in 2010 als gevolg. De wijnen van het domein zijn een absolute weerspiegeling van de eigenschappen van de lokale terroirs.

K Or 2012: 100% Malbec van 25 jaar oude wijnranken, 5000 aanplantingen per hectare op mergel en kalkgronden met ijzer toetsen, rode aarde, opbrengst 40hl/ha. De mechanische oogst wordt gevolgd door koude maceratie en rijping in betonnen kuipen sur lies fines gedurende 18 maanden. Productie 20.000 flessen, kostprijs €9 TTC.

K Or 2012 heeft een donkere purpuren kleur met toetsen van rijp rood fruit en subtiele tannines met globaal mooi evenwicht.

Lo Domeni: Pas op 39 jarige leeftijd keert Pierre Pradel terug naar zijn roots in Caillac, dit na een carrière in de handel en promotor van wijnen van anderen. Hij beslist om het domein van 8ha dat door zijn vader werd uitgebaat en druiven leverde aan Château Lagrézette zelf te exploiteren. Met de hulp van een aantal vrienden-investeerders zet hij een eigen vinificatie op niet met de bedoeling een ‘grote’ wijn te produceren, maar wel om een wijn met karakter te maken. Wijn waarin hijzelf en zijn vrienden in eerste instantie, genoegen in vinden. In deze optiek past de Malbecdruif perfect om haar fruitigheid, evenwicht en karakter.

Vendemia 2012: 100% Malbec van ranken van gemiddeld 45 jaar, 5000 aanplantingen per hectare op mergel en kalkgronden van de 3e terroirs van de Lot. Opbrengst 40 hl/ha. Manuele oogst met vinificatie op houten foudres en lange fermentatie om fruitigheid te bewaren, rijping gedurende 16 maanden. Productie 6000 flessen, kostprijs TTC €12.

Vendemia 2012 heeft een mooie donkerkleurige teint, met accenten van zwart fruit zoals zwarte bes en braambes, maar ook subtiele toetsen van pijnbos, licht pitttig kruidige accenten maar blijft mooi elegant.

Château Saint Sernin bezit met de enige Tahitiaanse wijnbouwer ter wereld Jean-Michel Swartagher reeds een unicum. Toen vader Alain Cavalié liet doorschemeren om het familiedomein van 40 ha na meer dan30 jaar exploitatie over te laten beslisten zijn dochter Anne en echtgenoot Jean-Michel, beiden actief in het onderwijs, om de gok te wagen en het domein over te nemen.

Een succesverhaal met uitvloeisels in Australië, Hawaï en China. Jean-Michel creëert met “mana”, Polynesisch voor kracht, een wijn om bij hem thuis te drinken. Eenvoudig met karakter zonder opsmuk, maar het etiket met Polynesisch opschrift boeit en het is bovendien een wijn die bekoort.

La Tour Saint Sernin 2010: 90% Malbec, 40 jaar oude wijnranken, 4000 aanplantingen per hectare en opbrengst van 40hl/ha. Geteeld op de 3e terroir van kimmeridgen. Manuele oogst en rijping van 18 maanden in barriques, kostprijs € 15 TTC.

La Tour Saint Sernin 2010 heeft een mooie donkerrode kleur met accenten van diverse specerijen, subtiel dierlijke accenten, eerder brut maar toch harmonieus evenwicht, karak