Le Char d’Or

Niet alleen op de Brusselse Grote Markt maar ook in de aanpalende straten vinden we oude gebouwen met schitterende gevels die thuishoren in ons architecturaal werelderfgoed. Het pand op de Grasmarkt 89 is ruim 300 jaar oud en huisvestte tot voor kort enkel een taveerne waarvan de decoratie in 1991 volledig werd aangepast en gerenoveerd.

Ofschoon het bier rustig blijft vloeien in Le Char d’Or, de gouden koets, spreekt het etablissement sinds kort ook een andere doelgroep aan, nl deze van de carnivoren, de vleesliefhebbers. Le Char d’Or wordt immers een van de absolute uithangborden van het concept Brussels grill. Zijn createur Lucien Nataf, die het concept in de States ontdekte, heeft reeds 4 etablissementen op vooraanstaande locaties in Brussel, maar wil met Le Char d’Or uitdrukkelijk de kwaliteit en voedingswaarde van het vlees in de kijker stellen. De unieke uitstraling en decoratie van het pand worden ongetwijfeld een pluspunt.

De andere insignes zorgen voor een eerder lounge concept maar Le Char d’Or biedt de charme van mooi gekleurde glasramen, kleurrijke muur- en plafondschilderingen die voor een authentieke onnabootsbaar cachet zorgen. De liefhebbers van esoterie ontdekken hier een aantal belangrijke arcanes van het tarotspel. Ook de open haard is een prettig stijlvol onderdeel in het interieur.

Teruggrijpen naar het verleden en de alchemie is mooi, maar in een restaurant, blijft het bord en de kwaliteit en diversiteit van de gerechten even belangrijk. Le Char d’or knoopt aan bij de traditie van de andere etablissementen en serveert diverse vleesgerechten die een binding hebben met de ‘belgitude’ en de beste vleessoorten. Het restaurant in het hartje van de hoofdstad moet zowel de rasechte Brusselaar als de toeristen enthousiasmeren. Dit met een aantal grillades maar evenzeer met typisch Belgische specialiteiten zoals garnaalkroketen en karbonades flamandes. Het typische aanbod wordt bovendien de komende maanden verruimd met rasechte Brusselse en regionale specialiteiten die men in de dagsuggesties zal kunnen ontdekken.

Hoe dan ook, ook hier blijven onthaal en kwalitatieve producten de absolute trefwoorden die het concept Brussels Grill een absolute meerwaarde bieden. Dagverse ingrediënten van onberispelijke kwaliteit sluiten nauw aan bij dit concept. Brussels Grill profileert zich niet als een haven van hoogstaande gastronomie, maar wel als een restaurant waar de klant, elke keer opnieuw, met tevredenheid terugkeert. De kwaliteit van de beste vleessoorten uit Ierland, Argentinië, Uruguay of Frankrijk is typerend, vlees dat een perfecte door de klant gekozen cuisson meekrijgt. Ook voor de andere ingrediënten, zoals groenten en sauzen wordt eenzelfde strikte kwaliteitskeuze gehanteerd en krijgt he begrip ‘huisgemaakt’ zijn volle inhoud mee.

Een klantvriendelijke en professionele bediening met de glimlach, zowel in de zaal als op het terras tegenover de St Hubertusgalerij maken deel uit van de hospitaliy benadering van Brussels Grill. Deze facetten moeten aldus zaalverantwoordelijke Es Salehy Yassin ertoe bijdragen om le Char d’Or tot de absolute place to be te laten uitgroeien.

Voor belangstellenden biedt het restaurant op de bovenverdieping een zaal voor maximaal 90 personen waar diverse evenementen kunnen worden georganiseerd. Meerdere suggestieve menu’s voor groepen zijn hier beschikbaar.

Wij opteerden bij onze degustatie voor spiesjes van kip en tomaat mozzarella als voorgerecht en een ribeye en filet puur van Iers rund, met pannenkoeken als afsluiter. Op onze vraag kregen we 2 spiesjes van kip in plaats van de gebruikelijke 4 stuks die ons als voorgerecht iets te uitgebreid overkwamen. Keurig en mooi kruidig gebakken met leuk pittig sausje en fijne slagarnituur. Ook onze tomaat mozzarella werd keurig geserveerd met smaakvolle olijfolie, fijne schijfjes tomaat en een behoorlijke portie kaas.

Na de leuke introductie keken we belangstellend uit naar de cuisson van het vlees. Chef Jack Amatya, Nepalese chef-kok die sedert meer dan 10 jaar actief is in België en voor een unieke kruiding zorgt, hield beide bereidingen zoals gevraagd keurig rosé. Botermals vlees, fijn geaderd en subtiele kruiding,  gaven de grillades een perfecte en heerlijke smaak mee. Als garnituur een beeldig slaatje pittig sausje en mooie goudgele krokante frietjes. Een bereiding die perfect aansluit bij het kwaliteitslabel van Brussels Grill. Een deel van de smaak en aroma’s van de pannenkoeken ging helaas de mist in door een presentatie op een duidelijk te koud bord. De Malbec Bouquet 2013, aangeraden door Yassin, bood een jeugdig aroma maar paste perfect bij de maaltijd. Hoe dan ook, een waardevolle en aan te raden ontdekking in hartje Brussel in een warm en sfeervol gezellig decor. Doen!

Le Char d’Or – Brussels Grill – Grasmarkt 89 -1000 Brussel tel 02-503 17 22. Open 7 dagen op 7 van 12 tot 23 uur. www.brussels-grill.be

Culinaire commentaren:

Tasted:           3 minutes

vriendelijk onthaal en attente bediening

Nederlandstalig personeel

verzorgde gerechten

uitstekende vleesbereidingen