Cahors Malbec du Causse – 1

Château de Chambert: 65ha in biodynamiek met Château de Chambert en Château de Chambert Grand Vin. Château de Chambert 2012 (fijnproeverswijn): Wijn met 85% Malbec van ranken met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar en aanplanting van 4000 voet per ha op argilo-calcaire en gerugineusse gronden met als resultaat een rendement van 17 hl/ha. Deels mechanische, deels manuele oogst met extra selectie van de druiven aan de chai. Rijping per perceel en ras, fermentatie op natuurlijke gist met maceratie, post fermentatie van 15 dagen. Malolactische fermentate in cuves en Franse eik, rijping van minstens 12 maand voor 50 % op nieuwe vaten, 30% tweedejaars vaten en 20% op cuves. In 2012 noteerde men een productie van 70.000 flessen, TTC 15€. www.chambert.com

Het Domaine Cosse Maisonneuve heeft 20 ha in biologische teelt en produceert La Fage,  Les Laquets en La Marguerite. La Fage (fijnproeverswijn): wijn 100% malbecdruiven van ranken met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar en 5000 voet per ha op limono-kalkachtige gronden. De gerijpte druiven worden perceel per perceel geselecteerd via manuele oogst die een rendement geeft van 40hl/ha. Vinificatie en  rijping van 16 maand. Productie van 35.000 flessen met export naar Europa, Amerika en Azië. TTC 14€. cossemaisonneuve@orange.fr

Château Lacapelle Cabanac – 20 ha in biologische teelt sedert 2004 – produceert Malbex XL en Prestige. Malbec XL 2011: 100% malbecranken van minstens 30 jaar oud en 4500 voet per ha op argilo-kalkachtige gronden, deels op jurasique kalkplaten en rendement van 30 hl/ha via een mechanische oogst. Na de traditionele Cahors vinificatie van 3 tot 5 weken, rijpt de wijn in nieuwe eiken vaten met een gemiddelde van 24 maand met regelmatige batonnage. Productie 9000 flessen per jaar met export naar Rusland, Denemarken, Duitsland, Japan. TTC 13.8 €. www.lacapelle-cabanac.com