Restaurant Ninety-One

Langsheen de Brusselse Louizalaan, niet eens halfweg het Stefaniaplein en het Ter Kamerenbos, heeft restaurant ‘Ninety-One’ recent de deuren geopend. Het verwelkomt zijn gasten in een elegant hedendaags decor. Levendige frisse keuren moeten zowel het unieke belevingsmoment als het comfort van het restaurant aanvullen.

Het is voortaan onmogelijk om het grote gebouw aan de Louizalaan achteloos voorbij te lopen. De grote raampartijen geven duidelijk zicht op het interieur dat benevens het restaurant ook een exclusieve bar-lounge, met ruim assortiment cocktails en tapas bevat. Naast het salon, baat ook het restaurant in vrolijke kleuren, turquoise blauw, olijfgroen en mosterdgeel voor stoelen en fauteuils, muizengrijs, wit en antracietkleuren voor muren en decor. Een open haard, meerdere tv-schermen en donker eiken parket vormen een aanvulling op de keurig gedekte tafels.

Pianist en chef van dienst is Sébastien Lemmens, die hier alle registers opentrekt om met lokale en exotische kruiden en geuren, culinaire creaties te serveren die het kleurrijke decor nog meer vitaliteit meegeven. Na zijn vorming in het Infobo Brussel, ging hij aan de slag in Petit Margot in Brussel en de Paddock in Zaventem. Hij vond een onderkomen in La Salade Folle bij sterrenchef Roland Debuyst waar hij oog voor detail meekreeg, en was vervolgens aan de slag in Hotel de Lauzelle in Louvain-la-Neuve en Hotel Leopold, midden de Brusselse Europese wijk. Een ontdekkingstocht in de Verenigde State en een verblijf in het Belgische restaurant Petite Abeille in New York verruimde zijn interesse voor een internationaal getinte keuken.

Gepassioneerd door wat hij de ‘betere reizigerskeuken’ noemt, aarzelt Sébastien niet op bepaalde gerechten op te bouwen rond specifieke kruiden die hij selecteert in gespecialiseerde huizen of Aziatische winkels. Enkele keren per week trekt hij naar de vroegmarkt om ook hier dagverse ingrediënten te selecteren. Hierdoor kan hij naast de algemene kaart die om de 91 dagen wijzigt, dit in navolging van de benaming en het huisnummer van het restaurant, originele gerechten en ook  seizoenproducten in zijn suggesties van de dag verwerken.

De kaart “91” omvat een aantal persoonlijke creaties waarin Sébastien zowel lokale producten als internationale klassiekers een eigen accent meegeeft. Blikvangers zijn o.m. de met Zweedse kruiden huisgerookte zalm geserveerd met avocado en garnalen uit Zeebrugge, een yakitori van kwartelfilets met ananas of een wok van kabeljauw met pak choï, rode pepers en oestersaus. Restaurant Ninety-One wil enerzijds de gastronomen volop verwennen, maar heeft anderzijds ook oog voor zij die van een ‘snelle’ hap willen genieten. Het restaurant maakt immers deel uit van het Thonhotel Brussels Stephanie maar heeft wel een eigen ingang. De culinaire kaart wordt dan ook aangevuld met een brasseriekaart waarop de 91 Burger, Vege burger en Le Gourmet centraal staan. Allerlei sandwiches, salades en diverse bistronomische suggesties vervolledigen het aanbod. Ook hier enkele persoonlijke creaties van Sébastien zoals de Club Fjord en Noorse sla, maar ook garnaalkroketten uit Zeebrugge. Het wijnaanbod sluit nauw aan bij de wereldkeuken, waarbij meerder wijnen ook per glas beschikbaar zijn.

Wij opteerden bij onze degustatie als voorgerecht voor de garnaalkroketten uit Zeebrugge en een mi-cuit van St Jacobsvruchten, voor het hoofdgerecht viel de keuze op de scampi’s à la plancha en de parelhoen Sébastien.

Het proevertje vooraf werd een keurig kaaskroketje en leuke huisgerookte zalm met een vleugje mango. De garnaalkroketten bleven mooi smeuïg; boordevol garnalen en knapperig slaatje. Ook de St Jacobsvruchten kregen een kleurrijk slaatje mee en werden getooid met uienringen en lichtjes aangebakken partjes courgettes. De scampi’s rustten op een pittig sausje en kregen benevens een takje platte peterselie ook kwartjes van tomaat en schijfjes pijpajuin mee. De krokant gebakken parelhoen, keurig Indisch gekruid, rustten op een wortelpuree en kregen naast de kaviaar van tomaat en schijfjes pijpajuin een kommetje rijst, Indisch slaatje en pittig sausje als garnituur.

Restaurant Ninety-One – Louizalaan 91 – 1050 Brussel

Tel  02- 543 33 10 – www.thonhotels.com –  ninety-one@thonhotels.be

Lunch €19: voorgerecht, hoofdgerecht en dessert worden samen op één groot bord gepresenteerd, gevolgd door koffie

Culinaire commentaren:

Tasted:           fris en kleurrijk interieur

unieke lunchformule

uitstraling op Louizalaan

restaurant met bar-lounge