Calvados Pays d’Auge

De eerste deelname van het familiebedrijf Calvados Roger Groult aan de World Calvados Award, werd meteen een voltreffer van formaat. Tijdens een concours in Londen sleept de Calvados Pays d’Auge immers de award voor ’s wereld beste Calvados in de wacht. Bovendien kaapte de Calvados Roger Groult Vénérable, een zilveren medaille weg.

Voor de 31-jarige Jan-Roger Groult, momenteel zaakvoerder, is dit de bekroning voor de jarenlange familiale inzet maar evenzeer voor het team dat zich onverdroten inzet om de kwaliteit op peil te houden en te verbeteren.

De familietraditie gaat terug naar de 18de eeuw wanneer de familie zich nestelt in de Clos de la Hurvaniere, een mooi landbouwbedrijf in de heuvels van Pays d’Auge. Het is Pierre Groult die in de loop van de 19de eeuw besluit om de appels te distilleren en ze in eiken vaten, te laten gisten tot een eau-de-vie. In 1893 sleep hij trouwens een eerste gouden medaille in de wacht.

Voor de aanmaak van de Calvados wordt momenteel een selectie van een 15-tal appelvariëteiten gebruikt die alle afkomstig zijn van de 23ha boomgaarden van het bedrijf. De pluk en selectie gebeurt manueel, terwijl de cider na de eerste pressing tussen 10 en 12 maand rust en gist vooraleer te worden gedistilleerd. De dubbele distillatie via 3 alambics, uitsluitend gestookt met houtvuur, zorgt voor een sterk geconcentreerde alcohol met unieke smaak en aroma’s. De lange oudering op eiken vaten en de zorgvuldige assemblage geeft een nectar met mooie goudgele kleur die tijdens de degustatie een uitzonderlijk smaakpalet vrijgeeft. Dit authentiek en artisanaal productieproces zorgt voor een grote internationale waardering.

Jaarlijks worden ruim 50.000 flessen geproduceerd waarvan de helft op de Franse markt terechtkomt, de overige 50% is voor de uitvoer bestemd. Calvados Réserve 3 jaar – fles 700 ml 30€, Calvados Vénérable fles 700 ml – TTC 70€