Pouilly Fumé – Château de Tracy / VS19

Aantal hectares : 35 – Appellatie : Pouilly-Fumé

Expressieve wijnen met zes eeuwen wijnbouwtraditie. Tussen Bourgondië en Berry strekt het vijfendertig hectare grote wijndomein zich uit over de hellingen van het Château de Tracy, dat op een rotsachtige uitloper met uitzicht op de Loire. De flinke klei- en kalkbodems van de Kimmeridgian geven Pouilly-Fumé zijn krachtige en expressieve noten. De historische opbrengst over vijf jaar bereikt 54 hl/ha. Door de lange rijping, het roeren van de wijnmoer gedurende 8 maanden, de zeer lage vinificatie en de filtratie, kan dit uitzonderlijke terroir al zijn volheid uitdrukken van de Sauvignon-druivensoort alleen. De Pouilly-Fumé van Château de Tracy levert na 2 jaar op fles zijn volledige potentieel. Deze droge witte wijn kan worden genoten in zijn vroege jeugd; een “kleine” rijpingsperiode zal echter zijn complexe aromatische karakter onthullen waarbij citrusvruchten, witte bloemen, kruiden en minerale noten zich vermengen.

Een voorouderlijke wijngaard: in het archief van het landgoed getuigt een perkament uit 1396 van de aankoop van de “Champs de Crix” (krijtvelden), een stuk grond dat vandaag de dag nog steeds deel uitmaakt van de familie-wijngaard. 6 eeuwen wijnbouwtraditie begon in Tracy dankzij de 4 broers Stutt, die in de 15e eeuw uit Schotland kwamen en de toekomstige koning van Frankrijk Charles VII dienden in verschillende gevechten tijdens de Honderdjarige Oorlog. Lodewijk XI, zijn opvolger, beloonde hen, als erkenning voor bewezen diensten, met eigendommen in het koninkrijk van de Valois. In 1586 trouwde François Stutt met Françoise de Bar, die hem de heerlijkheid Tracy aanbood, een uitgestrekt landgoed waar de wijnbouw al eeuwenlang is gevestigd. In 1950 trouwde graaf Alain d’Estutt d’Assay met Jacqueline d’Estutt de Tracy en herenigde zo de twee takken van dezelfde familie die al bijna 4 eeuwen gescheiden waren. Zo kreeg het Domaine zijn huidige dimensie.

Omringd door een jong en gepassioneerd team beheert Juliette d’Estutt d’Assay, hun laatste dochter, het landgoed Château de Tracy. Zij ontwikkelt een zeer hoog niveau van kwaliteit en uitmuntendheid. Ze bevordert de productie van krachtige, expressieve en verfijnde wijnen met een gezonde wijnbouw die de ecosystemen en het evenwicht van de natuur respecteert door alle fytosanitaire resten te elimineren, om zuivere, delicate en geraffineerde sauvignondruiven te produceren die de geest van de terroirs van het domein zo dicht mogelijk tot uitdrukking brengen.

In maart 2019 ontvangt het Château de Tracy de Trophy of Success voor de best presterende bedrijven in de Nièvre-regio in de categorie Internationaal. De High Environmental Value (HVE) niveau III certificering, verkregen in 2014, wordt jaarlijks gecontroleerd en gehandhaafd.

Château de TRACY – www.chateau-de-tracy.com

Op de proeftafel:

Mademoisselle de T 2019 – Pouilly Fumé

100% Sauvignon blanc, geteeld op zanderige argile gronden en afkomstig van wijnranken die minder dan 40 jaar oud zijn. Leuke, frisse en aangename wijn.

Château de Tracy 2019 – Pouilly Fumé

100% Sauvignon blanc geteeld op iets rijkere gronden voornamelijk chist, afkomstig van wijnranken van meer dan 40 jaar oud. Trossen ondergaan identieke behandeling als deze van de Mademoisselle, de rijkdom en frisheid toont duidelijke de hogere ouderdom van de ranken.

Haute Densité 2018 – Pouilly Fumé

Hier werden 17000 ranken per ha aangeplant en slecteert men drie trossen per rank. Aromarijke en fruitige wijn omfloerst met enige charme die zorgt voor aangename toetsen en behoorlijke diepgang.

101 Range 2016 – Pouilly Fumé

100% Sauvignon blanc. Een ander experiment van het wijnhuis, per hectare werden 101 rijen wijnranken aangeplant. Ondanks de dichte begroeiing krijgt met rijke trossen die uitmonden in een wijn met lichtgele kleur, fruitig en bloemerig, behoorlijk fris en mooie fruitige toetsen in de mond, Aangename afdronk.